Popravek odbitka vsopnega ddv za opremo v skladu z 68.členom

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
finrast6
Začetnik
Začetnik

Popravek odbitka vsopnega ddv za opremo v skladu z 68.členom

Odgovor Napisal/-a finrast6 »

z 30.06.2007 nam preheha identifikacija za namene ddv. na podlagi tega moramo izvesti popravek odbitka vsopnega ddv.

prosim, če mi lahko kdo pomaga, če je moje razmiŠljanje pravilno:

01.06.2001 smo nabavili opremo v znesku 23.634,57 eur. neodpisana vrednost te opreme na dan 30.06.2007 znaŠa 9.453,86 eur.

opremo imamo v uporabi Že več kot pet let, torej ne naredimo popravek vstopnega davka. ali moramo kljub temu plačati davek od neodpisane vrednosti?

Velike črke so bile samodejno zamenjane z malimi.
finrast6
Začetnik
Začetnik

A mi ne zna res nihče pomagati? Lepo prosim za pomoč, rok za oddajo obračuna se bliža!

Hvala!
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Mislim, da pravilno razmišljate. To je tudi razlog za premislek samostojjne prijave v sistem DDV.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
finrast6
Začetnik
Začetnik

Hvala za odgovor. Torej za opremo, ki jo imamo v uporabi manj kot pet let moramo izvesti popravek odbitka vstopnega DDV, za opremo, ki jo imamo v uporabi že več kot pet let pa ne, kljub temu, da še ima neodpisano vrednost.

Zanima me še kam-na obrazcu vpisati popravek odbitka vstopnega DDV in kako to izvesti knjigovodsko?
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

... ups, ups... počakajmo še koga :oops: .

Se opravičijem!

Pogleje v bazo znanja: http://www.racunovodja.com/bazaZnanja/i ... a_sredstva .

Mogoče bo jasneje. Sicer datira v oktober lanskega leta ("original" je tu: http://www.racunovodja.com/forum/viewtopic.php?t=15696 ).
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
finrast6
Začetnik
Začetnik

Proooosim še za kakšno mnanje!!!
finrast6
Začetnik
Začetnik

A ste res vsi na dopustu? Prosim pomagajte!!!. Ali v obrazec DDV-O popravek vstopnega DDV-20% vpišem pod zaporedno št. 25 (osnova-negativen znesek) in pod zap.št. 42 (znesek davka-negativen znesek).

Kako pa to poknjižim v GK; na katere konte?

Hvala za vsakršno pomoč!
cvetka
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a cvetka »

Tudi jaz mislim, da ne plačate DDV, saj zakon in pravilnik o ddv govorita o obdboju 5 - ih let (za opremo), kar pa ste vi že presegli.

Pravilnik o izvajanju Zakona o davku na dodano vrednost
110. člen

(Sprememba dejavnikov, ki so bili uporabljeni pri določitvi zneska za odbitek DDV)

(1) S spremembo dejavnikov, ki so bili uporabljeni pri določitvi zneska za odbitek DDV v skladu z drugim odstavkom 68. člena ZDDV-1, je mišljena sprememba pogojev, ki so bili odločilni za odbitek DDV na začetku uporabe osnovnega sredstva, naknadna sprememba teh pogojev pa privede do večjega ali manjšega odbitka DDV glede na začetno stanje. Za spremembo pogojev, ki so bili odločilni pri določitvi zneska odbitka DDV, se ne štejejo spremembe, nastale zaradi sprememb predpisov.
(2) Za osnovna sredstva po prvem odstavku tega člena se štejejo opredmetena osnovna sredstva in nepremičnine, ki se po računovodskih predpisih uvrščajo med osnovna sredstva.
(3) Če je v obdobju 5 let od začetka uporabe osnovnega sredstva, davčni zavezanec prešel iz obdavčene na oproščeno dejavnost in obratno, se za obdobje po spremembi popravi odbitek DDV v skladu z 69. členom ZDDV-1. Pri nepremičninah se namesto obdobja 5 let upošteva obdobje 20 let.
finrast6
Začetnik
Začetnik

Hvala za pomoč. Vseeno me še zanima kam popravek vpisati v obrazec DDV-O in kako se to izvede v glavni knjigi?
Odgovori