Smo d.d. in imamo v paketu zavarovanja, ki glasi na družbo zavarovano tudi odgovornost uprave. Ali gre v tem primeru za boniteto, saj če pride do škodnega primera odškodnino od zavarovalnice prejme oškodovanec in ne uprava?
Ali je pravilno, da v primeru, ko družba organizira kosilo uprave s poslovnimi partnerji za ta dan direktorju ne pripada nadomestilo za malico?
zavarovanje - boniteta
Moderator: Mirko Zbačnik
1) Moje stališče je, da je plačana zavarovalna premija boniteta. Res je, da odškodnine ne dobi uprava, ampak oškodovanec, res pa je tudi, da v primeru, da premija ni boniteta to odškodnino pravzaprav "poravna"podjetje.
2) Eno je povračilo stroškov za prehrano: praviloma povračilo za malico; drugo so stroški reprezentance: pogostitev poslovnih partnerjev, kjer je prisoten tudi direktor (saj ni nujno, da je kaj "jedel"). Moje mnenje: direktor je upravičen do povračila stroškov za prehrano med delom.
LP
2) Eno je povračilo stroškov za prehrano: praviloma povračilo za malico; drugo so stroški reprezentance: pogostitev poslovnih partnerjev, kjer je prisoten tudi direktor (saj ni nujno, da je kaj "jedel"). Moje mnenje: direktor je upravičen do povračila stroškov za prehrano med delom.
LP
Re: zavarovanje - boniteta
Po moje je to boniteta.renataj napisal/-a:Smo d.d. in imamo v paketu zavarovanja, ki glasi na družbo zavarovano tudi odgovornost uprave. Ali gre v tem primeru za boniteto, saj če pride do škodnega primera odškodnino od zavarovalnice prejme oškodovanec in ne uprava?
Saj tudi pri raznih doatnih zavarovanjih prejemnik ni direktor ampak npr. ZZZS.
Če uprava nebi imela zavarovane odgovornosti, bi morebitna odškodnina šla iz njihovih žepov (
tako pa za to poskrbi zavarovalnica.
Boniteta je davčno priznan odhodek: v primeru plačila premije za zavarovanje odgovornosti:
- 2. točka 2. odstavka 30.člena Zakona o davku od dohodkov pravnih oseb;
- 3. odstavek 35. člena Zakona o davku od dohodkov pravnih oseb: Kot druga izplačila v zvezi z zaposlitvijo se štejejo tudi stroški bonitet, ki so obdavčeni po zakonu, ki ureja dohodnino (sicer 35. člen govori o priznanih odhodkih, ki se nanašajo na plače, druga izplačila v zvezi z zaposlitvijo, nadomestila plače za čas odsotnosti z dela zaradi letnega dopusta .........)
LP
- 2. točka 2. odstavka 30.člena Zakona o davku od dohodkov pravnih oseb;
- 3. odstavek 35. člena Zakona o davku od dohodkov pravnih oseb: Kot druga izplačila v zvezi z zaposlitvijo se štejejo tudi stroški bonitet, ki so obdavčeni po zakonu, ki ureja dohodnino (sicer 35. člen govori o priznanih odhodkih, ki se nanašajo na plače, druga izplačila v zvezi z zaposlitvijo, nadomestila plače za čas odsotnosti z dela zaradi letnega dopusta .........)
LP