Posebna osebna olajšava za dijake in študente

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Student
Novinec
Novinec

Posebna osebna olajšava za dijake in študente

Odgovor Napisal/-a Student »

Pozdravljeni!

Malo sem zmeden glede višine olajšave za študente, ki mi pripada.

Podatki:
- 7. 7. sem dopolnil 26. let
- Status imam do 31. 12. 2007 (torej do konca tega leta)
- Na študij sem se prvič vpisal leta 2000

Vir: Študentski servis Maribor
POSEBNA OSEBNA OLAJŠAVA ZA DIJAKE IN ŠTUDENTE

Rezidentom, ki se izobražujejo in imajo status dijaka ali študenta se do dopolnjenega 26. leta starosti prizna posebna osebna olajšava v višini 2.800 EUR.

Spodnji odstavek (poševno) za mene ne velja več, ker je od prvega vpisa minilo več kot 6 let
Navedena olajšava se prizna tudi študentom starejšim od 26 let, če se vpišejo na študij do dopolnjenega 26. leta starosti, in sicer za dodiplomski študij za dobo največ šest let od dneva vpisa in za podiplomski študij za največ štiri leta od dneva vpisa. (113 člen Zdoh-2)

Bistvena novost je, da ta olajšava ni več pogojena z višino doseženega dohodka (do sedaj se je ta olajšava priznala le, če letni dohodki niso presegli 1.600.000 tolarjev). To pomeni, da je ta olajšava priznana vsem dijakom in študentom, ki izpolnjujejo pogoje, (113.člen ZDoh-2) ne glede na višino njihovih letnih zaslužkov.

Če so pogoji za priznavanje olajšave izpolnjeni le del leta se posebna olajšava prizna v sorazmernem delu.
Npr. študent-ka ima status do 30.9.07
V tem primeru se posebna olajšava prizna za 9 mesecev in sicer v višini 2.100 EUR ( to je 9/12 od 2.800 EUR).
Za zaslužke, ki so bili izplačani v času , ko nisi imel-a statusa, ne moreš uveljavljati posebne osebne olajšave.

Posebna osebna olajšava ni priznana nerezidentom (7. člen ZDoh-2).
Zadnji odstavek tega citata lepo kaže izračun, če bi imel status le do 30. 9. --> pripada mi 9/12 celotne olajšave.
Jaz pa imam status do konca leta, torej mi pripada 12/12 celotne olajšave.
Vendar sem v 7. mesecu dopolnil 26. let.
Zanima me:
- ali sem upravičen do 6/12 celotne olajšave (ker v juniju še nisem dopolnil 26. let)
- ali sem upravičen do 7/12 celotne olajšave

Recimo da sem v letu 2007 zaslužil:
5500 €
- 550 € (10% normirani)
-2800 € (Splošna olajšava --> nisem vzdrževan član)
-x/9*2800€ (olajšava za študente ---> koliko je x? 6,7 ali celo 12)
---------------
yyyyy € ( osnova --> dohodnina 16% od osnove)

Najlepša hvala
Študent
Zadnjič spremenil Student, dne 31 Jul 2007, 12:19, skupaj popravljeno 1 krat.
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Pozdravljeni!
Odprli ste zelo zanimivo in za marsikoga življenjsko temo. Naša stališča bodo verjetno zelo različna, končno razlago/stališče pa lahko poda le zakonodajalec oziroma v najboljšem primeru DURS.

In kakšno je moje razmišljanje: 3. odstavek 113. člena Zakona o dohodnini govori:
(3) Rezidentu, ki se izobražuje in ima status dijaka ali študenta, se do dopolnjenega 26. leta starosti prizna zmanjšanje davčne osnove od dohodka za opravljeno začasno ali občasno delo na podlagi napotnice pooblaščene organizacije ali Zavoda Republike Slovenije za zaposlovanje, ki opravlja dejavnost posredovanja dela dijakom in študentom, v skladu s predpisi s področja zaposlovanja, v znesku, ki je enak znesku splošne olajšave iz 111. člena tega zakona. Navedena olajšava se prizna tudi osebi, ki izpolnjuje pogoje iz prejšnjega stavka in je starejša od 26 let, če se vpiše na študij do 26. leta starosti, in sicer za dodiplomski študij za dobo največ šest let od dneva vpisa in za podiplomski študij za največ štiri leta od dneva vpisa.

Študentu se prizna olajšava do dopolnjenega 26. leta starosti (v tej debati bova status študenta eliminirala), kar je pri vas mesec julij. Dvomim, da davčni organ preračunava izpolnjenost starosti po dnevih, če pa že pa vam posebno osebno olajšava 2.800 EUR preračuna z uporabo dni: do 07.07. je 188 dni = 2.800 :365 X188 = 1.442 EUR. Torej v vašem primeru bi vam upošteval namesto 2.800 EUR le 1.442 EUR oziroma če upoštevava cele mesece = 1.633 EUR za 7 mesece in ni pomembno, da imate status študenta do konca leta. V teh pogojih tudi ne postavlja dodatnega pogoja šestih let študija od dneva vpisa.

Drugi primer, ki omogoča koriščenje posebne osebne oljašave tudi po 26. letu starosti, pa je omejeno s številom let študija, kar pa že sami ugotavljate, da ste pogoj 6 let presegli (reciva že v letu 2006). V tem primeru ne vpliva na možnost koriščenja status študenta, temveč le število let študija (6 let od dneva vpisa).

Podobne pogoje postavlja zakon tudi v primeru koriščenja posebne olajšave za vzdrževanega družinskega člana, ki jo uveljavljajo starši oziroma tisti, ki vzdržujejo otroke: (3. odstavek 115. člena Zakona o dohodnini):
(3) Za vzdrževanega družinskega člana zavezanca se šteje tudi otrok do 26. leta starosti, če neprekinjeno ali s prekinitvijo do enega leta nadaljuje šolanje na srednji, višji ali visoki stopnji in – razen družinske pokojnine ter dohodka za opravljeno začasno ali občasno delo na podlagi napotnice pooblaščene organizacije ali Zavoda Republike Slovenije za zaposlovanje, ki opravlja dejavnost posredovanja dela dijakom in študentom, v skladu s predpisi s področja zaposlovanja – nima dohodkov iz zaposlitve ali iz opravljanja dejavnosti. Za vzdrževanega družinskega člana se šteje tudi otrok, ki izpolnjuje pogoje iz prejšnjega stavka in je starejši od 26 let, če se vpiše na študij do 26. leta starosti, in sicer največ za dobo šestih let od dneva vpisa na dodiplomski študij in največ za dobo štirih let od dneva vpisa na podiplomski študij.
Torej do starosti 26. let je lahko vzdrževan družinski član (tukaj pa je postavljen nov pogoj neprekinjenega študija oziroma prekinitev do enega leta), po 26. letu pa le z dodatnim pogojem največ 6 let od dneva vpisa, če je pričel študij pred 26. letom.

In za konec: status študenta "pridobivate" na podlagi Zakona o visokem šolstvu (70.člen):
70. člen

(prenehanje statusa študenta)

Status študenta preneha, če študent:
– diplomira,
– ne diplomira v dvanajstih mesecih po zaključku zadnjega semestra,
– se izpiše,
– se med študijem ne vpiše v naslednji letnik oziroma semester,
– je bil izključen,
– dokonča podiplomski študij,
– ne dokonča podiplomskega študija v ustreznem, s statutom predpisanem roku.
V primerih iz druge, četrte in sedme alinee prejšnjega odstavka se študentu iz upravičenih razlogov status študenta lahko tudi podaljša, vendar največ za eno leto.
Študentke matere, ki v času študija rodijo, imajo pravico do podaljšanja študentskega statusa za eno leto za vsakega živo rojenega otroka.

in ne glede na pridobljen status vam Zakon o dohodnini postavlja dva "mejnika" pri uveljavljanju olajšav:
- starost 26 let, brez dodatnega pogoja koliko let že študirate
- največ 6 let od dneva vpisa, če ste starejši od 26 let (pri starosti nad 26 let pa vas omeji s tem koliko let že študirate).

Upam, da sem napisala svoje stališče dovolj preprosto in razumljivo.
LP
Student
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a Student »

Vso to štorijo in "probleme", ki jih povzroči 26. rojstni dan sem že večkrat prebral. Glavni problem je v tem, da si stvari lahko razlagaš na različne načine.

Najlepša hvala za odgovor.
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Delno se z vami strinjam, da si zakon lahko vsakdo razlaga po svoje oziroma na način kakor ga pač razume. Ampak v zakonu o dohodnini je vsaj to jasno:
- olajšave smejo študentje koristiti do dopolnjenega 26 leta oz.
- tudi po dopolnjenem 26 letu, če se je vpisal pred 26 letom starosti , vendar ne več kot za 6 let od dneva vpisa.
To pri vas pomeni: do 26 leta starosti ni dileme (dopolnili jih boste v mesecu juliju), po 26 letu pa mora biti izpolnjen tudi pogoj.....vendar ne več kot 6 let od dneva vpisa.

Še enkrat lepo pozdravljeni!
Odgovori