Lepo pozdravljeni!
Ker sem nova, me zanima, katero stopnjo obrestne mere uporabljamo za obračunavanje obresti, ki jih da podjetje delavcem, ali nekemu drugemu podjetju.Kakšna je ta stopnja in kje jo lahko dobim.
Zanima me, kolikšna pa je stopnja za zaračunavanje zamudnih obresti tistim, ki zamujajoi s plačili.
Prav tako me zanima, kdaj pa uporabimo priznano obrestno mero za povezane osebke, ki jo mesečno objavljajo na strani Minis.za finance?? Priznam...imam zmedo v glavi glede tega...
Hvala za vsakršno pomoč
Poskusiva urediti malo zmede:
- ko dajate posojilo drugim gospodarskim družbam, ki niso povezane osebe, je višina obrestne mere odvisna od tržnih pogojev: poglejte obrestne mere poslovnih bank bodisi za kratkoročna posojila bodisi za dolgoročna posojila;
- če dajate posojilo zaposlenemu pa morate poznati tudi določbe Zakona o dohodnini, Zakona o davku od dohodkov pravnih oseb: 39. člen Zakona o dohodnini pravi, da se smatra kot boniteta dano posojilo brez obresti ali z obrestno mero, ki je nižja od tržne. Zakon o davku od dohodkov pravnih oseb (5. odstavek 19.člena) obravnava priznano obrestno mero, ki se uporablja med povezanimi osebami kot tržno obrestno mero (Priznano obrestno mero......določi in objavi minister, pristojen za finance, pred začetkom davčnega obdobja, za katerega se bo uporabljala, pri tem pa upošteva, da gre za obrestno mero, ki se v primerljivih okoliščinah doseže ali bi se dosegla na trgu med nepovezanimi osebami).. Torej: obrestna mera za posojilo zaposlenemu mora biti najmanj v višini priznane obrestne mere, sicer mu morate obračunati boniteto.
- priznana obrestna mera se obvezno uporablja takrat kadar dajate posojilo povezani osebi. Kdo se smatra za povezano osebo govorita 16. in 17. člen Zakona o davku od dohodkov pravnih oseb. Kolikor povezani osebi obračunate obresti po nižji obrestni meri, morate za obresti izračunane iz razlike do priznane obrestne mere, popraviti davčno osnovo (povečati).