Dnevnice - ko Živi na naslovu, kjer ni prijavljen

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Dnevnice - ko Živi na naslovu, kjer ni prijavljen

Odgovor Napisal/-a LOTICA »

Zdravo. Imam še eno dilemo. Delavec je prijavljen na igu, opravlja terensko delo na Primorskem. Do sedaj sem mu za dneve, ko je nočil na Primorskem obračunala dnevnice, čeprav je nočil na svojem vikendu in ni prinesel računa za nočitev.
Zdaj pa sem v dilemi, ker mi je njegov nadrejeni povedal, da ta delavec pravzaprav živi na vikedu, torej se dnevno 'vozi na delo in z dela' s tega vikenda. Če pa pogledam uredbo o povračilu stroškov, je dnevnica obdavčena, če se delavec, ki dela na terenu dnevno vrača v kraj prebivališča. ker pa on dejansko stanuje tam, se torej dnevno vrača v kraj bivališča.
Ali mu moram torej dnevnice obdavčiti - verjetno da :?: :!:
In kaj naj naredim za nazaj?
Prav tako nimam nobenega pisnega dokaza, kje delavec prebiva, razen ustne izjave njegovega nadrejenega?!
LP :)
Bee
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: Koper
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Bee »

Teh primerov je ogromno...
Naša zakonodaja pa tako ohlapna...
Pa tudi "vest" zaposlenih...
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Jaz jih v mojem primeru ne upoštevam in mislim, da je tako tudi pravilno.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja

Mirko, če prav razumem, bi takemu zaposlenemu, če noči na terenu, kljub vsemu izplačali dnevnice?
Ugotavljanje, kje nekdo živi, če ne tam, kjer je prijavljen, je pa že detektivsko delo :D ugotavljam pa, da je tega vse več, da se ljudje sploh ne prijavljajo na novi naslov, če pa že, pa samo začasno.
Nina
Administratorka
Administratorka
Kraj: Kranj
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Nina »

Kaj pa, če bi delavca povprašali, kje živi?

Enkrat je bil odgovor - na temo kilometrin - da pač delavec podpiše izjavo, da živi tampatam in je potem njegova odgovornost, če podatki niso resnični.
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja

Saj tako sem jaz naredila za tiste, ki so prišli na novo, pa so imeli v pogodbi stalno bivališče nekje, živijo pa drugje.
Morda bi pa lahko dala za podpisat tako izjavo tudi drugim :)
jambolaja
Nadračunovodja
Nadračunovodja
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a jambolaja »

Zdaj ne vem zakaj tak problem.
Če sam razumel delavec dobi kilometrino, a je ne bi smel. Po drugi strani pa ne dobi terenskega dodatka in povračila za prenočišče.
Jaz tu ne vidim problemov.
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja

Jambolaja, kilometrine ne dobi, ker ima službeno vozilo. problematične so dnevnice - torej ali jih lahko dobi neobdavčene, če ves čas noči na primorskem, kjer dela, v svojem vikendu ali jih moram obdavčiti oz. je v tem primeru upravičen samo do malice 5,54 eur.
jambolaja
Nadračunovodja
Nadračunovodja
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a jambolaja »

Če ne dobi dnevnice pa je upravičen vsaj do terenskega dodatka ali se motim? Ter seveda prenočišče, oni ni obvezen koristit svoj vikend v službene namene zastonj.
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Na hitro sem preletel Uredbo in nisem zasledil ničesar o tem, kje je prijavljen, pač pa le to, da je običajno prebivališče po tej uredbi je prebivališče delojemalca, ki je najbližje mestu opravljanja dela (glejte 3. odstavek).
Zadnjič spremenil Mirko Zbačnik, dne 08 Avg 2007, 22:15, skupaj popravljeno 2 krat.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

LOTICA napisal/-a:Mirko, če prav razumem, bi takemu zaposlenemu, če noči na terenu, kljub vsemu izplačali dnevnice?
Paziti moramo tudi na to, da elavcu, katerih narava dela je, da se dnevno vračajo na sedež podjetja, dnevnice ne pripadajo. Če jaz prav razumem "dnevno vračajo", bi v em primeru dnevnice pripadale (ker se ne vračajo).

Mislim pa, da je za povračilo nočitve potreben tudi račun za nočitev.
Mirko Slika
Odgovori