popoldanski s.p. in obračuni

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
borovnica
Novinec
Novinec

popoldanski s.p. in obračuni

Odgovor Napisal/-a borovnica »

Lepo pozdravljeni,
forum spremljam kar nekaj časa in vse pohvale prisotnim.

Imela bi nekaj osnovnih vprašanj glede popoldanskega s.p. in bom vesela, če si bo kdo našel minutko in odgovoril.:P

Če pop. s.p. ni davčni zavezanec, in bi imel obseg prejetih in izdanih računov cca 3/3 mesečno, ali lahko naredi samo končni obračun, kar se tiče davka, ali je treba pošiljati kakšne vmesne obračune?
So še kakšne druge vrste evidenc in obračunov, ki bi jih moral pop. s.p. voditi mesečno? Kako je s prispevki?

In še eno povsem praktično vprašanje. Ali S.p. lahko razpolaga z denarjem, ki pride na poslovni račun prosto, ali lahko dvig gotovine izvrši samo na podlagi računov,ipd, tako, kot v d.o.o.?

Se opravičujem, če so bila vsa ta vprašanja že postavljena, ampak v celi kopici raznih tem nisem zasledila odgovora. :oops:
lep dan vsem skupaj :)
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Da, res ni nobenih obveznosti glede poročanja, z denarjem prosto razpolagate, le voditi orate odtoke/pritoke. Če vodite enostavno knjigovodstvo je to lahko tudi ročno, drugače v kontu 920.

Več je tu: http://www.racunovodja.com/bazaZnanja/i ... podjetniki

Ker predvidevam, da niste računovdoja, predvidevam, da boste vodenje prepustili kakemu računovodji, vas s podrobnosmi ne bi utrujal. Sicer, če se motim in imate vsaj osnovno znanje, lahko to vodite tudi sami.

Pazie le, da sproti plačujete prispevke in akontacijo davka.

Sicer je iz odgovorov forumašev nastala že kar obsežna Baza znanja. :spomezik: in je dostopna tudi iz portala http://racunovodja.com/ , kjer najdete mnooogo uporabnih stvari.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
borovnica
Novinec
Novinec

Lepo pozdravljen g. Mirko,

najlepša hvala za linke in odgovor.
Ja res je, nisem računovodja, zato se raje pozanimam o osnovah, preden stopim do kakega racunovodja in me bodo grdo gledali, ker bom spraševala osnovne stvari in mogoče "neumnosti" :oops:

Mene predvsem zanimajo globalne stvari, kot podjetnico, da se lahko odločim, kaj se mi bolj splačati odpreti, s.p. ali d.o.o..
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Vedeti morate, kaj hočete, odvisno je tudi od prometa, ki ga predvidevate. S.p. je obdavčen kot dohodnina (po dohodninski lestvici) in se poračuna z osebno dohodnino,, d.o.o. pa je obdavčeno z enotno davčno stopnjo.

Drugo, kar je velikokrat tudi razlog za odločitev o obliki dejavnosti je, da s.p. prosto razpolaga s sredstvi, medtem ko d.o.o. ne. Pri d.o.o. si izplačamo dobiček, obdavčen cedularno z 20% davkom, kar pomeni, da je ta obdavčitev dokončna in ne gre v dohodnino fizične osebe.

Kot popoldanski s.p. si stroške, kot so kilometrina, cestnina, dnevnica lahko obračunavate, medtem, ko v d.o.o. brez zaposlenega in brez prokurista (vpisanega v register), to ni ogoče.

s.p. je pravna oblika osebe (je fizična, ne pravna oseba), ki odgovarja z vsem svojim in premoženje fizične osebe premoženjem neomejeno, medtem ko d.o.o. odgovarja le do višine ustanovitvenega kapitala (minimalen vložek je 7.500 €).

To so globalna in nič kaj enostavna vprašanja. Ne sekirajte se, tudi ko stopim k avtomehaniku, sprašujem neumnosti - pa se zato ne sekiram. :spomezik: Vsi ne moremo vsega znati, pa četudi so to le osnove.

To, da v d.o.o. dvigneš denar le na podlagi računov je bolj izjema kot pavilo. Omejeni so tudi z višino, ki je omejena. sicer pa tudi za s.p. svetujem, da loćite poslovni račun od zasebnega.

Razmisliti morate tudi v bodoče, kakšno stategijo ste si zamislili za vaše podjetje.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
borovnica
Novinec
Novinec

Najlepša hvala g. Mirko,

sedaj se mi že malce bolj svita kaj in kako.

Na forumu sem si prebrala nekaj informacij in si ustvarila sledečo grobo sliko, prosila pa bi, če me lahko popravite in dopolnite.

Glede na to, da imam redno zaposlitev in bi bil s.p. ali d.o.o., kot dopolnilo,se skoncentirajva samo na strošek denarja (kako čim manj denarja izgubiti z administracijo, prispevki etc etc).

S predpostavko, da si redne storške (kilometrina, najemnine, potni stroški, elektrika etc) lahko obračunam tako v d.,o.o. (če nekoga dam za prokurista), kot v s.p., sem se osredotočila samo na stroške v zvezi s prispevki, dohodninami in računovodstvom.

Recimo, da bo obseg poslovanje na letni ravni 20000 eur. Torej nisem davčni zavezanec.

- v d.o.o. si praktično vso dokumentacijo (cca 40 prejetih in 40 izdanih računov letno) lahko vodim sama, in mi računovodja naredi samo enkrat letno vse potrebne zaključne račune. Ker ni zaposlenega in ne bom davčni zavezanec, praktično skorajda ni administracije - imam prav, ali sem kaj kapitalnega zgrešila?

- pri pop. s.p., je potrebno vsak mesec obračunati pavšalne prispevke, v višini 2.91 eur in 25.57, če sem prav zasledila?Ta obračun mi mora torej mesečno narediti računovodja. Ostalo administracijo si ravno tako lahko vodim sama, konec leta rač. naredi zaključne račune. Sem kaj izpustila?

Recimo, da imam konec leta 15000 eur čistega in je to denar, do katerga želim priti.

- v d.o.o. me torej preko celega leta stane praktično samo računovodja z obračuni konec leta (recimo, da je to 500 EUr) in pa 20% obdavčenega dobička. Torej je moj celotni strošek 3500 eur in dobim izplačano 11500 eur.

- v pop. s.p. moram mesečno plačevati 28.48 eur, kar letno znese 341,76 eur, recimo, da računovodja mesečno računa 30 eur za ta obračun, torej je še dodatnih 360 eur + zaključni račun 500 eur. Torej strošek skupaj bi bil 701.76. Ker pa sem imela 15000 čistega, bi od tega plačala 37% dohodnine, torej 5550 eur. Skupni strošek bi bil potem 6251.76, skratka skoraj dvakrat toliko, kot v d.o.o. Res pa je, da bi lahko prosto razpolagala s sredstvi.

Je to nekako osnova za primerjavo, ali sem kje spregledala kako kapitalno zadevo, ki sliko lahko popolnoma spremeni?

Še enkrat hvala za vse odgovore!
Odgovori