Drobni inventar-sprememba usmeritve
Moderator: Mirko Zbačnik
Drobni inventar-sprememba usmeritve
Spoštovani,
sem v dilemi. Če podjetje sprejme odločitev o spremembi usmeritve in DI od npr. 1.1.2007 naprej obravnava le-tega kot strošek v celoti, kaj potem z do tega datuma v registru OS vpisanim DI? Je treba tudi tega izloćiti na dan 1.1.2007 ali ga lahko podjetje ohrani v registru OS do odpisa?
Najlepša hvala za pomoč.
sem v dilemi. Če podjetje sprejme odločitev o spremembi usmeritve in DI od npr. 1.1.2007 naprej obravnava le-tega kot strošek v celoti, kaj potem z do tega datuma v registru OS vpisanim DI? Je treba tudi tega izloćiti na dan 1.1.2007 ali ga lahko podjetje ohrani v registru OS do odpisa?
Najlepša hvala za pomoč.
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Za nazaj ne popravljate, upoštevate le za naprej. Možno je, da jih spreminjate tudi za nazaj, glejte Uvod v ASRS 2006 poglavje 9.
Malce sorodna tema je tudi to Pojasnilo DURS, št. 4200-25/2007, 28. 2. 2007
Nekaj (ne ravno vse) je že v Bazi znanja.
Pričakujem pa še popravke mojega odgovora
.
Malce sorodna tema je tudi to Pojasnilo DURS, št. 4200-25/2007, 28. 2. 2007
Nekaj (ne ravno vse) je že v Bazi znanja.
Pričakujem pa še popravke mojega odgovora
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kontakt:
Mogoče bo še kdo repliciral moj odgovor, a načelno ga že imate. Upam, da se ne motiva. Pazite le, da računovodskih usmeritev ne spreminjate med letom
.
Zadnjič spremenil Mirko Zbačnik, dne 17 Avg 2007, 21:17, skupaj popravljeno 1 krat.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

9. točka Uvoda k SRS 2006 obravnava tudi spremembo računovodske usmeritve, ki niso vezane na začetno uporabo standarda. Računovodske usmeritve, ki se spremenijo po uporabi novih standardov, zaradi novih informacij ali novih dogodkov, da bi računovodski izkazi vsebovali zanesljivejše in ustreznejše informacije, se nova usmeritev uporabi tudi za nazaj. Pri uporabi za nazaj se preračunajo primerjalni zneski vsake vpletene sestavine kapitala - običajno preneseni poslovni izid. Če pa je uporaba za nazaj neizvedljiva, to dejstvo razkrijemo ter novo usmeritev uporabljamo le za naprej, in sicer na začetku prvega obdobja, ko je to izvedljivo.
Razvrstitev drobnega inventarja, katerega posamična vrednost po dobaviteljevem računu ne presega 500 EUR, v material, je sprememba dosedanje računovodske usmeritve, ko ste takšen drobni inventar uvrščali med opredmetena osnovna sredstva. Sedanja/neodpisana vrednost drobnega inventarja (kot osnovnega sredstva) predstavlja preračun za nazaj, ki bremeni preneseni poslovni izid ob prehodu na novo usmeritev (torej 01.01.2007 oziroma v letu 2007 = 93/05)). Vendar, zaradi preračuna, teh osnovnih sredstev/drobnega inventarja ne izločamo iz registra osnovnih sredstev. V registru ostanejo do fizičnega odpisa zaradi neuporabe, zastarelosti.....
Kar pa se tiče davčne bilance, upoštevajte 14. člen Zakona o davku od dohodkov pravnih oseb, ko učinek preračuna v breme prenesenega čistega poslovnega izida, zmanjšuje davčno osnovo leta 2007.
In še nekaj: sprememba amortizacijskih stopenj predstavlja spremembo računovodske ocene, ki izhaja iz spremenjene dobe koristnosti osnovnega sredstva (1. odstavek 9. točke Uvoda). Učinek spremembe računovodske ocene se uporabi za naprej in vpliva le na obdobje, v katerem je bila računvodska ocena spremenjena in na kasnejša obdobja.
Zato tudi ni vrednostnih učinkov, ki bi bremenili preneseni poslovni izid.
LP
Razvrstitev drobnega inventarja, katerega posamična vrednost po dobaviteljevem računu ne presega 500 EUR, v material, je sprememba dosedanje računovodske usmeritve, ko ste takšen drobni inventar uvrščali med opredmetena osnovna sredstva. Sedanja/neodpisana vrednost drobnega inventarja (kot osnovnega sredstva) predstavlja preračun za nazaj, ki bremeni preneseni poslovni izid ob prehodu na novo usmeritev (torej 01.01.2007 oziroma v letu 2007 = 93/05)). Vendar, zaradi preračuna, teh osnovnih sredstev/drobnega inventarja ne izločamo iz registra osnovnih sredstev. V registru ostanejo do fizičnega odpisa zaradi neuporabe, zastarelosti.....
Kar pa se tiče davčne bilance, upoštevajte 14. člen Zakona o davku od dohodkov pravnih oseb, ko učinek preračuna v breme prenesenega čistega poslovnega izida, zmanjšuje davčno osnovo leta 2007.
In še nekaj: sprememba amortizacijskih stopenj predstavlja spremembo računovodske ocene, ki izhaja iz spremenjene dobe koristnosti osnovnega sredstva (1. odstavek 9. točke Uvoda). Učinek spremembe računovodske ocene se uporabi za naprej in vpliva le na obdobje, v katerem je bila računvodska ocena spremenjena in na kasnejša obdobja.
Zato tudi ni vrednostnih učinkov, ki bi bremenili preneseni poslovni izid.
LP
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kontakt:
re:drobni inventar
Dobim račun za neki drobni inventar in ga knjižim 041/220. Vnesem ga v knjigo osnovnih sredstev. Po mojem ima dobo koristnosti 1 leto.
Ne vem kakšno stopnjo moram vnesti v knjigo OS? In kako potem razknjižim na konto 4?
Prosim za pomoč, ker sem v dilemi!!!
Ne vem kakšno stopnjo moram vnesti v knjigo OS? In kako potem razknjižim na konto 4?
Prosim za pomoč, ker sem v dilemi!!!
Na konto 041 knjižimo drobni inventar z dobo koristnosti nad eno leto. Od 1.1.2007 je najvišja amortizacijska stopnja za opremo (kamor po moje spada tudi omenjeni DI) 20%. Torej se bo nabavna vrednost prenašala na R-4 pet let skozi amortizacijo (43/051).
Kot je bilo omenjeno že zgoraj, lahko DI v vrednosti do 500€ knjižite tudi kot strošek tekočega leta. Preberite si izčrpen odgovor Slovana!
Lep pozdrav.
Manca
Kot je bilo omenjeno že zgoraj, lahko DI v vrednosti do 500€ knjižite tudi kot strošek tekočega leta. Preberite si izčrpen odgovor Slovana!
Lep pozdrav.
Manca