Pogodba o izobraževanju

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
lapaz
Novinec
Novinec

Pogodba o izobraževanju

Odgovor Napisal/-a lapaz »

Sem pripravnik, v kratkem grem na 6 mesečno izobraževanje za potrebe delovnega mesta. Izobraževanja zaradi sofinanciranja države delodajalcu ne bo treba plačati, plačevali mi bodo le dodatek za ločeno življenje, ker poteka izobraževanje izven kraja bivanja.

Moti me to, da imam po pogodbi o izobraževanju (ki sicer še ni podpisana) obveznost, da po končanem izobraževanju ostanem pri delodajalcu še 5 let ali plačam precej visoko kazen. Zdi se mi normalno, da se delodajalec na nek način zavaruje, ampak 5 let se mi zdi odločno preveč, sploh glede na to, da tako grozno visokih stroškov z mano vseeno ne bodo imeli...

Zanima me, ali obstajajo kakšna pravila/smernice za take primere oziroma kakšna je splošna praksa?

Hvala...
jambolaja
Nadračunovodja
Nadračunovodja
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a jambolaja »

Ponavadi je kazen v višini stroškov izobraževanja. Zmanjšuje pa se od pridobitve stopnje/certifikata v določenem procentu/znesku vsako leto (npr. 25%, 500 EUR...).
Torej odvisno od višine stroškov, ki jih ima delodajalec z vašo izobrazbo, naj bi bila tudi kazen ob odpovedi.
lapaz
Novinec
Novinec

Med stroške izobraževanja se šteje tudi plača + dodatek za ločeno življenje v času izobraževanja?

V mojem primeru naj bi bila kazen 2x znesek izobraževanja, nič pa ni bilo govora o zmanjševanju s časom...
jambolaja
Nadračunovodja
Nadračunovodja
Kontakt:

Zakaj bi pa šteli plačo pa dodatek zraven? A v tem času ne bi delali in bi živeli drugje?

To da je 2x znesek mi je dokaj čudno. Oni bi celo zaslužili? Ponavadi je namen take pogodbe, da delodajalec ni na zgubi. Vsekakor pa vam ni treba sprejeti izobraževanje pod takimi pogoji.
lapaz
Novinec
Novinec

Ja, v bistvu bo potekalo izobraževanje 5 dni na teden, 8 ur na dan, zato v tem času ne bom mogla opravljati dela pri delodajalcu in bom živela v kraju izobraževanja.
jambolaja
Nadračunovodja
Nadračunovodja
Kontakt:

Pol je razumljivo, ker bodo oni pokrili svoje stroške. Zmenite pa se okoli dolžine in odpisovanja za vsako leto.
lapaz
Novinec
Novinec

Najlepša hvala! :)
lucek35
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a lucek35 »

Običajna pravna praksa - delavec se zaveže, da bo pri delodajalcu ostal še najmanj dvojno dobo izobraževanja, sicer mora vrniti stroške izobraževnaja skupaj z zamudnimi obrestmi. Če delavcu preneha delovno razmerej po njegovi volji ali krivdi pred potekom tega roka, je obvezan vrniti sorazmeren znesek plačane šolnine oz. kotizacije + z.o. "Kazni" pa se opredelijo s konkurenčno klavzulo, ki poleg zakonske konkurenčne klavzule za čas trajanja delovnega razmerja velja po prenehanju. Povzetek - za 6 mesečno izobraževanje je 5 letna vezava na podjetje absolutno preveč, kazen pa nima pravne podlage. tudi če bi delavec podpisal takšno pogodbo, bi delodajalec na sodišču "padel". Ker delodajalec skladno z določili ZDR delavu ne more kazni trgat neposredno od plače, ostane mu samo tožba. LP
Odgovori