Izstop iz DDV?

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
ananas
Začetnik
Začetnik

Izstop iz DDV?

Odgovor Napisal/-a ananas »

Pozdravljeni!

Zanima me sledeče kaj ali kakšen je postopek za izstop
iz sistema DDV?

Namreč od 1.06.2007 smo opustilo eno vejo dejavnosti,
duga pa je po zakonu oproščena DDV, zato ne dosegamo
mesečnega prometa nad 5 mio.

Hvala in lep pozdrav!
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Upoštevate 80. člen Zakona o davku na dodano vrednost in 132. člen Pravilnika o izvajanju davka na dodano vrednost. Višina prometa se ugotavlja za obdobje zadnjih 12 mesecev (25.000 EUR obdavčljivega prometa).

80. člen Zakona o davku na dodano vrednost:
- prenehanje identifikacije za namene DDV: O prenehanju identifikacije za namene DDV davčni organ odloči po prejemu zahtevka davčnega zavezanca ali pravne osebe, ki ni davčni zavezanec, za prenehanje identifikacije za namene DDV oziroma po uradni dolžnosti, če ugotovi, da ne obstajajo več razlogi za identifikacijo za namene DDV.

132. člen Pravilnika o izvajanju davka na dodano vrednost
(Prenehanje identifikacije za namene DDV)
(1) Davčnemu zavezancu, ki v obdobju zadnjih 12 mesecev oziroma v zadnjem koledarskem letu ne presega prometa v višini, določeni v prvem in drugem odstavku 94. člena ZDDV-1, na zahtevo davčnega zavezanca preneha identifikacija za namene DDV. (2) Osebi, ki pridobiva blago znotraj Skupnosti iz točke d) prvega odstavka 4. člena ZDDV-1 in izpolnjuje pogoje za izjemo iz drugega odstavka 4. člena ZDDV-1, na njeno zahtevo preneha identifikacija za namene DDV.
(3) Davčnemu zavezancu preneha identifikacija za namene DDV z dnem, ki ga določi davčni organ v 30 dneh po prejemu vloge davčnega zavezanca za prenehanje identifikacije za namene DDV.
(4) Na dan pred prenehanjem identifikacije za namene DDV mora davčni zavezanec obračunati DDV od vsega prometa, ki ga je opravil do dneva prenehanja identifikacije za namene DDV in od zalog blaga, za katere je uveljavil odbitek DDV.
(5) Davčni organ lahko odloči o prenehanju identifikacije za namene DDV, če davčni zavezanec:
– preneha opravljati dejavnost in o tem ne obvesti davčnega organa po prvem odstavku 78. člena ZDDV-1;
– ni predložil obračuna DDV v zadnjih 6 mesecih.
(6) Davčni organ lahko odloči o prenehanju identifikacije za namene DDV davčnega zavezanca, ki nima sedeža v Sloveniji, če ta davčni zavezanec:
– preneha opravljati dejavnost in o tem ne obvesti davčnega organa po prvem odstavku 78. člena ZDDV-1;
– ni predložil obračuna DDV v zadnjih 3 mesecih.

Zahteva mora biti v pisni obliki z obrazložitvijo vzroka za prenehanje identifikacije: promet, ki v obdobju zadnjih 12 mesecev v višini ...... ne dosega limita s sklicevanjem na 94. člen Zakona o DDV, prenehanje opravljanja obdavčljive dejavnosti itd.

LP
sonce4
Nov član
Nov član
Kraj: LJUBLJANA

Odgovor Napisal/-a sonce4 »

Ali je v tem primeru potrebno opraviti popravek odbitka vstopnega DDV za osnovna sredstva?
slava
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: maribor

Odgovor Napisal/-a slava »

Mislim, da je potrebno predložiti bilanco stanja, obračunati DDV od zalog, verjetno pa tudi popravek odbitka za OS.
Če še kaj, me prosim dopolnite, ker tudi mene čaka takšen primer.
slava
sonce4
Nov član
Nov član

Mi smo izstopili iz sistema DDV na podlagi 149. člena ZDDV-1. V pojasnilu DURS-a, št. 4230-34/2007-2, 4. 6. 2007, piše da ni potrebno popraviti odbitka DDV, pač pa je potrebno pred prenehanjem obračunati DDV v skladu z 8. členom ZDDV-1.

Kaj to pomeni??????
starči
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a starči »

Nekje sem prebral, da glede na EU direktive, ki se uporabljajo neposredno, če je državna zakonodaja v neskladju z njimi, za izstop iz DDV ni potrebno obračunati DDV : niti od zalog, niti od OS. Se pa nisem poglabljal.
sonce4
Nov član
Nov član

Naj povem kakšen odgovor sem dobila na davčni, neuraden:
'Obračunati morate DDV na podlagi 8. čl. ZDDV-1. To pomeni, da morate od sedanje vrednosti OS, obračunati 20% DDV in ga plačati državi, saj se to smatra isto, kot če bi dejavnost zaprli in bi morali OS prodati in da smo sedaj izenačeni s končnim kupcem'.

V glavnem jaz ne razumem nič več. Šli smo ven iz sistem ( z dnem 31.12.2006) na podlagi 149.čl ( prehodna ureditev 94. čl.), ker nismo presegli v zadnjih 12 m prometa nad 25.000 EUR. Smo javni zavod in imamo samo še oproščeno dejavnost.

Prej smo si odbijali odbitni delež in po mojem mnenju bi ob izstopu iz sistema kvečjemu morali plačati to, kar smo si odbijali, ne pa kr 20 % od sedanje vrednosti (ker državi smo tisto, kar si nismo odbijali, enkrat že plačali???). To mi res ni logično.

Kaj menite vi, ali ima kdo s tem izkušnje?
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Velja za osnovna sredstva, ki ste jih kupili v času ko ste bili zavezanec za DDV in od katerih ste si odbili vstopni DDV.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
d.o.o.
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a d.o.o. »

Podjetje je prenehalo biti zavezanec za ddv. Plačal je DDV od osnovnih sredstev, nabavljenih v času zavezanosti.

Ali mi lahko kdo svetuje, na kateri konto knjižim ta ddv. Obveznost 260 in proti konto ?

Hvala
adut
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a adut »

Ravnokar se ubadam s prenehanjem s.p., ki je bil zavezanec za DDV in sem v zvezi s tem prišla do naslednjega sklepa:
od osnovnih sredstev, ki so bila nabavljena pred vstopom v DDV, se ob prenehanju ne obračuna DDV - c) točka 8. čl. ZDDV-1.
Imam prav?

Mirjana
vesnak
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: Celje

osnovna sredstva po izstopu iz sistema DDV

Odgovor Napisal/-a vesnak »

če pa s.p. proda osnovna sredstva, ki so bila kupljena v sistemu DDV drugi pravni osebi, potem mu ni potrebno poračunavati DDVja, kljub temu, da jih je imel manj kot pet let, kajne?

v kolikor pa je sp kupil osnovna sredstva, ko še ni bil v sistemu DDVja itak nima kaj poračunavati DDVja, saj si ga tudi odbil ni.
Odgovori