Začetek dela, teren, službeni avto

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
klik
Novinec
Novinec

Začetek dela, teren, službeni avto

Odgovor Napisal/-a klik »

Lastnik podjetja si je omislil nenavadno razvrstitev delavcev...

Vsak dobi službeni kombi za domov, zjutraj pa se odpravi direktno k stranki.
Delovni čas začne teči ko pride do prve stranke in se konča, ko odide od zadnje. Vmes je seveda malica, ...
V pogodbi nam piše, da imamo terensko delo.

Zanima me:
1. Kdaj se v tem primeru začne delovni čas, ko se vsedeš v kombi ali ko prispeš k stranki ?
2. Kakšni dodatki pripadajo za tako terensko delo ?
- Malica (višja tarifa)
- Dodaten dopust ?
- Dodatek na ternsko delo (dnevnica)
- karkoli drugega ...

Hvala za odgovore...
jambolaja
Nadračunovodja
Nadračunovodja
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a jambolaja »

1. Ko se vsedete v kombi se začne službena pot in s tem služba. Vendar, ker v tem primeru niste upravičeni do potnih stroškov do službe.
2. Po moje nobeni, poglejte Uredbo ( http://www.uradni-list.si/1/ulonline.js ... dhid=86845 )
a) Kaj imate tu v mislih? Malico imat min. in max ki je neobdavčen? Mogoče,če ste več kot 8h dobite še kaj več
b) Dopust ne dobite sam po sebi, mogoče če je v kolektivni pogodbi kaj dodatno opredeljeno
c) Dodatek za terensko delo, če ste več kot dva dneva (glejte uredbo). Dnevnica, če vaše delo ni opredeljeno kot terensko, žal vaše je.
d)...
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a LOTICA »

Jambolaja, naša pravnica tudi trdi, če delavec opravlja terensko delo, da se pot od doma do prve stranke in od zadnje stranke do doma ne šteje v delovni čas. Ali se torej moti? :?:
jambolaja
Nadračunovodja
Nadračunovodja
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a jambolaja »

Lotica tem dvomov se bo najlažje izognit, tako da delavec se vsak dan odpelje prvo v službo in pol na teren. Samo to po moje ni nikomur v interesu.
Tudi odvisno koliko je oddaljeno delo na terenu, če se vsak dan pelje 2 ure v ene smer, služba pa je 2km stran?
starči
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a starči »

Pošteno bi bilo tako, kot pravi Jamb. Tudi vsebinsko začne po mojem "delati" že z odhodom od doma (saj ne suka volana za lastno zabavo! - druga stvar bi bila, če bi ga drug vozil, on pa bi se "počil" zadaj in dremal,kot pot na delo). Žal pa se bojim, da imata šef in pravnica morda formalno stvar pokrito, češ glede na delo na terenu je njegovo (gibljivo) delovno mesto prvi klient. Za take stvari bi se morali pobrigati sindikati - če bi bili kaj vredni.
Mimogrede - terenski državni uradniki (inšpektorji) se najbrž ne vozijo do prve stranke v svojem prostem času??
klik
Novinec
Novinec

Moje stališče je tako:

Če se delavca razporedi na določeno delovno mesto za dalj časa, je prihod na delo v zasebni režiji, torej izven delovnega časa, saj je to njegovo delovno mesto. (Recimo, da ima podjetje dva obrata ali pa gradbišča, kjer delavci deljo po nekaj mesecev na istem prostoru..)

Če pa delavec vsak dan opravlja delo drugje oz na več krajih (storitve, servisi ) pa to ni mogoče tako opredeliti. Poleg tega pa delavcu pripada tudi čas za pripravo na delo, itd..
klik
Novinec
Novinec

še nekaj sem našel:

SPREMEMBE DELOVNEGA MESTA IN KRAJA ZAPOSLITVE PO ZAKONU O DELOVNIH RAZMERJIH IN ZAKONU O JAVNIH USLUŽBENCIH

Povzetek: V prispevku so prikazane razlike med načinom spreminjanja delovnega mesta ter kraja zaposlitve v primeu javnih uslužbencev, ki so zaposleni v državnih organih in upravah lokalne skupnosti, ter v primeru drugih zaposlenih. Čeprav tako eni kot drugi sklepajo delovno razmerje s pogodbo o zaposlitvi, so pogoji, pod katerimi lahko pride do spremembe, bistveno različni.
V skladu z ZDR morajo delavci s spremembo delovnega mesta ter kraja zaposlitve soglašati. Če gre za spremembo delovnega mesta, morajo skleniti novo pogodbo, če gre za spremembo kraja opravljanja dela, pa aneks k prvotni pogodbi o zaposlitvi. Po ZJU soglasje za spremembo ni neobhodno potrebno, saj je javnega uslužbenca možno premestiti tudi brez njegove volje, če to zahtevajo delovne potrebe. V tem primeru se premestitev opravi s sklepom o premestitvi.
Odgovori