S.P. prava odlocitev?

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Junior72
Novinec
Novinec

S.P. prava odlocitev?

Odgovor Napisal/-a Junior72 »

Pozdravljeni!

V Slovenijo sem se preselil lani (prej sem bil zaposlen v tujini), Imam pa slovensko drzavljanstvo.

Ker slovenskega sistema ne poznam se prevec dobro, bi potreboval nekaj prakticnih nasvetov. Forum je zelo zanimiv, in sem prebral ogromno uporabnih informacijah, rad bi pa delil z vami svojo izkusnjo.
Opisem svoj primer: po nekajletnih izkusnjah kot zaposlen v raznih firmah (tudi mednarodnih) sem prisel do spoznanja, da bi rad zacel s svojo dejavnostjo.
Zacetno polje dejavnosti bi obsegalo storitve na podrocju mednarodnega svetovanja (kjer v bistvu bi izrabil kontakte, ki jih ze imam). Na zacetku bi dejavnost opravljal kar sam, z obcasno asistenco kakih studentov.Velik del dejavnosti bi opravljal v tujini. Tudi delo kot samo ne bi imelo nekega fiksnega urnika, saj je bolj vezano na dolocene projekte in potrebe, ki jih stranke imajo. To pomeni, da bi v nekaterih obdobjih (mesecih) delal in racunal vec, v drugih manj.
Zanima me:
1)ali je lahko s.p. primerna oblika za urejanje take dejavnosti (ali ima kak drug kak predlog)?
2) kaksno birokracijo (zavarovanje) moram urediti za studente, ki bi me pospremili na izvajanje storitev v tujini?
3) lahko najamem avto na lizing in stroske navedem kot sluzbene(danes sem bil pri enem prodajalcu avtomobilov, ki mi je trdil da s.p. lahko upostevajo samo stroske dostavnega vozila, kombija...)??
4) Ali lahko racunam storitve, ki jih ponujam svojim klientom po nacelu "manday" (dolocena vsota na dan/osebo) in ne po urah opravljenega dela?
5) kako bi lahko resil problem, ko mi v tujini preprosto ne izdajo racuna?(npr. se to lahko pogosto dogaja v restavracijah v juzni italiji)

Vprasanj bi imel se ogromno, a mislim da bo za start kar uredu... :D
Vnaprej najlepsa hvala vsem tistim, ki mi bodo pomagali!
:wink:
Bee
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: Koper
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Bee »

Odločil se boš za eno od oblik: ali s.p. ali d.o.o. Razlika je v odgovornosti (pri s.p. odgovarjaš v celoti z VSEM svojim premoženjem, pri d.o.o. odgovarjaš samo z vloženim kapitalom - minimalni je 7.500,00 EUR).
Razlika pa je tudi v obdavčitvi. Ta zadeva je precej zakomplicirana, različne so stopnje, različen je zakon (ZDDPO-2 za pravne osebe ZDOH za s.p.)...
Simulacije obdavčitve so precej zahtevne, vedeti pa moraš pričakovan dobiček. Načeloma se za visoke dobičke bolj "splača" imet d.o.o., za nižje pa s.p..
Je pa res, da so stroški ustanovitve s.p. praktično 0, pri d.o.o. pa je potrebno nekoga, da ti sestavi akt (če ga sam ne znaš) ter poda predlog za vpis v sodni register. Mi za vse to (skupaj s pridobitvijo davčne števike, vpisom v PRS ter pridobitvijo ID) fakturiramo cca 500,00 EUR, kar ti gre tudi v stroške družbe. Postopek traja dva do tri tedne. Notar pri enoosebnih družbah ni potreben.

Vsak avto lahko najemeš in daš v stroške družbe. Razlika med osebnim in tovvornim vozilom je samo v tem, da si od uporabe tovornega vozila lahko odbijaš DDV (ti ga država vrne), od osebnega pa ne.

Glede ne-izdajanja računov: Če gre za stroške reprezentance (pogostitev partnerjev) je dovolj tisti blagajniški listek, pa ga lahko vključiš v potni nalog ter gre na ta način v stroške družbe. Vem pa (iz lastnih izkušenj) da je pri italijanih tido to kakšenkrat težko dosečt. Italijani, kaj č'mo :wink: ?
Junior72
Novinec
Novinec

Najlepsa hvala za prijazne nasvete!

Vsekakor mislim, da bom kar zacel z s.p. in nato kvecjemu naknadno, ce vse stece na dober nacin, spremenil aktivnost v d.o.o..

Trenutno sem se zaposlen, in nacrtujem, da bi se "osvobodil" nekje oktobra. Pred tem, bi pa vsaj rad zacel s kontaktiranjem bodocih klientov in pripravo dolocenih zadev, ki bi mi olajsale zacetek samostojne pustolovscine. Zato pa bi moral investirati v nekaj opreme (nov telefon, fax, prenosni racunalnik, registracijo blagovne znamke..itd..itd)in tako ze ustvaril prve stroske, ki bi jih bilo smiselno knjiziti pod s.p. je torej smiselno, da se registriram kot s.p. se predno zapustim trenutno redno zaposlitev? je to sploh mogoce?

Trenutno tudi zbiram veliko informacij o lizingu (blagor internetu!!!) in me zanima, ali poleg avtomobila obstajajo moznosti operativnega lizinga tudi za opremo (racunalnik, telefon itd). Prednost vidim v tem, da ne bi potreboval ze v zacetni fazi investirati velikih vsot denarja, ne bi bilo potrebno racunati amortizacije, stroski bi bili predvidljivi... stroske lizinga pa bi lahko odbil pri aktivnosti. Ve kdo kaj vec o tem glede taksnih moznosti?

glede Italije pa takole: krasna dezela, odlicna hrana...kar se pa tice spostovanja zakonov in predvsem davkoplacevanja...totalen kaos! :ssirok:
adut
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a adut »

Lahko odpreš "popoldanski" s.p., od tega plačuješ le cca 29 eur za pavšalno zavarovanje in ko nehaš bit v delovnem razmerju, s.p. enostavno spremeniš v "celodnevnega". Ko imaš odprt s.p., lahko vse nakupuješ na s.p., kar se mi zdi boljše, kot da pozneje prenašaš iz gospodinjstva v s.p., pa tudi prve račune lahko že izdajaš in ne delaš na črno.

Mirjana
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Kar pa nabavite pred registracijo, pa enostavno prenesete v dejavnost. Osnova je originalen račun, ali pa cenilni zapisnik (prmerno za nepremičnine, oziroma starejša sredstva).
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
Junior72
Novinec
Novinec

Mirko Zbačnik napisal/-a:Kar pa nabavite pred registracijo, pa enostavno prenesete v dejavnost. Osnova je originalen račun, ali pa cenilni zapisnik (prmerno za nepremičnine, oziroma starejša sredstva).
a ne sme biti na racunu davcna podjetja? (kjer delam trenutno mi racunovodkina vedno jamra, da npr na racunih ki jih prejemam med potovanji mora vedno bit navedena davcna podjetja..tudi v tujini!! To je veckrat problem, predvsem ko se gre za kaksne manjse vsote, ker moras vedno prositi naj ti napisejo davcno pa naziv firme..)

vsekakor racuni na crno ne pridejo v postev (tudi ker bi delal pretezno s tujino), tako da mislim, da si bom cimprej uredil status popoldanca, nato full s.p....pa se poiskal dobrega racunovodjo ki ima tudi izkusnje na podrocju izdajanja mednarodnih racunov, saj sam nisem bogvekaj izkusen na tem podrocju.. :roll:
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

V dejavnost lahko prenesete tudi sredstva (osnovna, material...), ki ste jih nabavili pred registracijo. Za kniženje zadostuje originalen račun, ali pa zapisnik uradnega cenilca. Z dnevom registracije to ni več možno brez davčnih posledic.

Davčna številka s.p.-ja tu ne igra vloge. Tudi če bi bili zavezanec za DDV, si tega od teh stari ne morete osbiti, ker dejansko še niste registrirani za namene DDV. Od vaše dejavnosti je odvisno, ali se vam splača biti prostovoljni zavezanec ali ne. Če se vam promet v letu poslovanja (ni važno, ali je to januar - janur, ali maj - maj, le da je enoletno obdobje), se morate preden doežete mejni promet sami registrirati. Osnovna razlika je v tem, d je d.o.o. pravna, s.p. pa fizična oseba. D.o.o. odgovarja le z kapitalom podjetja, s.p. pa z vsem osebnim premoženjem.

Odločitev, ali boste s.p. ali d.o.o. ni ravno enostavna, a se ščasoma izkristalizira. Osnovno, kar mnoge "pritegne" v s.p. je tudi to, da prosto razpolagate s sredstvi, kar pomeni, da lahko gotovino preprosto dvignete iz računa s.p.-ja (ter obratno). Več je razvidno iz priloženih linkov.

Nekaj osnov glede s.p. je že zbranega v Bazi znanja, ki je dostopna na portalu http://www.racunovodja.com/ .
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
mrsurk
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a mrsurk »

Glede s.p. je potrebno mogoče še opozoriti, da gre ugotovljeni dobiček v dohodninsko osnovo fizične osebe. Pri odgovornosti za d.o.o. pa sem zasledila, da naj bi po Zakonu o finančnem poslovanju podjetij (tisti famozni člen o odgovornosti družbenikov z osebnim premoženjem) zdaj to veljalo za aktivne družbenike oziroma lastnike.

Kot je že bilo povedano, odločitev o obliki delovanja na trgu je odvisna od razvoja dogodkov. Mogoče le še v razmislek - če bo vaša dejavnost podobna ali celo enaka dejavnosti podjetja, v katerem ste zdaj zaposleni, bi bilo dobro pogledati, kaj pravi o konkurečni prepovedi vaša pogodba o zaposlitvi.
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Da, ostale se lahko izloči.

Vendar lahko lastnik, direktor, odgovorna oseba (uprava) lahko odgovarja tudi s sorazmernim osebnim premoženjem v primeru neodgovornega (malomarnega) delovanja v podjetju.
Mirko Slika
Junior72
Novinec
Novinec

Najlepsa hvala vsem za prijazno pomoc. Trenutno se malce utapljam v branju specificne literature (definitivno nisem strokovnjak v racunovodstvu) :oops: a bom ze prezivel! :wink:
Odgovori