V Slovenijo sem se preselil lani (prej sem bil zaposlen v tujini), Imam pa slovensko drzavljanstvo.
Ker slovenskega sistema ne poznam se prevec dobro, bi potreboval nekaj prakticnih nasvetov. Forum je zelo zanimiv, in sem prebral ogromno uporabnih informacijah, rad bi pa delil z vami svojo izkusnjo.
Opisem svoj primer: po nekajletnih izkusnjah kot zaposlen v raznih firmah (tudi mednarodnih) sem prisel do spoznanja, da bi rad zacel s svojo dejavnostjo.
Zacetno polje dejavnosti bi obsegalo storitve na podrocju mednarodnega svetovanja (kjer v bistvu bi izrabil kontakte, ki jih ze imam). Na zacetku bi dejavnost opravljal kar sam, z obcasno asistenco kakih studentov.Velik del dejavnosti bi opravljal v tujini. Tudi delo kot samo ne bi imelo nekega fiksnega urnika, saj je bolj vezano na dolocene projekte in potrebe, ki jih stranke imajo. To pomeni, da bi v nekaterih obdobjih (mesecih) delal in racunal vec, v drugih manj.
Zanima me:
1)ali je lahko s.p. primerna oblika za urejanje take dejavnosti (ali ima kak drug kak predlog)?
2) kaksno birokracijo (zavarovanje) moram urediti za studente, ki bi me pospremili na izvajanje storitev v tujini?
3) lahko najamem avto na lizing in stroske navedem kot sluzbene(danes sem bil pri enem prodajalcu avtomobilov, ki mi je trdil da s.p. lahko upostevajo samo stroske dostavnega vozila, kombija...)??
4) Ali lahko racunam storitve, ki jih ponujam svojim klientom po nacelu "manday" (dolocena vsota na dan/osebo) in ne po urah opravljenega dela?
5) kako bi lahko resil problem, ko mi v tujini preprosto ne izdajo racuna?(npr. se to lahko pogosto dogaja v restavracijah v juzni italiji)
Vprasanj bi imel se ogromno, a mislim da bo za start kar uredu...
Vnaprej najlepsa hvala vsem tistim, ki mi bodo pomagali!