Pozdravljeni,
Imam čisto praktično vprašanje glede izračuna obdavčljivega prometa in s tem povezanega prehoda v DDV sistem in sicer:
Sem mali davčni zavezanec - polagalec keramike, kamna, itn. in nisem zavezanec za DDV.
Od avgusta 2006 do julija 2007 sem izdal za okrog 21.000 EUR računov brez DDV. Kaj se v tem primeru smatra za obdavčljiv promet? Če bi bil v sistemu DDV in bi moral zaračunavati 20% DDV, bi bila osnova iz vseh izdanih računov 17.500 EUR + DDV = 21.000 EUR.
Ali to pomeni, da mi do meje 25.000 EUR manjka še 4.000 EUR (25000-21000), ali lahko izdam računov še za 7.500 EUR (25000-17500) povečano za 20%DDV, torej za 9.000 EUR???
Torej: če računam, da bom v avgustu imel še za nekaj več kot 4.000 EUR računov, ali to pomeni da se moram že najaviti v sistem DDV, ali imam "fore" še do 9.000 EUR, in lahko počakam na september??? (Takrat namreč "odpadejo" računi iz lanskega avgusta in bo seštevek zadnjih 12 mesecev cca 15.000 in ne bo panike.)
Pa še eno vprašanje glede računov, ki jih vsak mesec za 12 mesecev nazaj seštevam:
Ali se upošteva mesec oz. datum izstavitve računa, ali datum, ko je račun plačan?
Do sedaj ni bilo velike razlike, sept.06 pa sem imel kar nekaj računov, ki so bili plačani oktobra ali še kasneje, pa mi bo ta podatek zelo pomagal.
Upam, da sem bil dovolj jasen.
Za odgovore se vam že vnaprej zahvaljujem.
LP,
Mežič A.
Prehod iz malega davčnega zavezanca v sistem DDV ?
Moderator: Mirko Zbačnik
-
mezic s.p.
- Novinec

- Kraj: Raka, Krško
Obdavčen promet v vašem primeru znaša 21.000 EUR, če bi bil DDV zavezanec bi najbrž (če bi hotel imeti enak rezultat) fakturiral 21.000 + 20% DDV in ne manj!
Torej imate do sedaj obdavčenega prometa 21.000 EUR. Gleda pa se obdobje, v katerem je bila storitev opravljena oz. blago dobavljeno. Če ste npr. izstavili račun v avgustu, storitev je bila opravljena v juliju, plačano pa je bilo septembra, je to promet v juliju.
Torej imate do sedaj obdavčenega prometa 21.000 EUR. Gleda pa se obdobje, v katerem je bila storitev opravljena oz. blago dobavljeno. Če ste npr. izstavili račun v avgustu, storitev je bila opravljena v juliju, plačano pa je bilo septembra, je to promet v juliju.
-
mezic s.p.
- Novinec

- Kraj: Raka, Krško