Kako porpravljati za površno računovodjo

Moderator: Mirko Zbačnik

SISONJA
Začetnik
Začetnik

Kako porpravljati za površno računovodjo

Odgovor Napisal/-a SISONJA »

Pozdravljeni!

V tem času smo prejeli novo stranko. Razlog: Nesposobna računovodkinja.
Po papirjih in njenih bilancah se ne znajdemo skoraj nič. Gospod ima knjižene
neke kredite za katere niti ne ve.
Knjižbe so narobe.
Bivša računovodkinja ne da kartic in se tudi noče pogovarjati z nikomer.
Bilanca za l.2006 je narobe prav tako za nazaj.
Kaj lahko v tem primeru naredimo?
Ali lahko na podlagi kakšnega zapisniki popravljamo?
Ne moremo vzpostaviti zač.stanje na podlagi predloženih papirjev.

Hvala
S
lep pozdrav
Sonja
epson
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a epson »

Obvezno morate dobiti izpis kartic, to so vam dolžni dati, ker itak morajo biti arhivirane. Brez vpogleda , kako so nastale napake, boste tudi težko karkoli popravljali.
bonifatius
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a bonifatius »

Dobro bi bilo, da stopite v kontakt z bivšo računovodkinjo (naj vam da njeno št.) in vam bo ona lahko pomagala in verjetno vam bo tudi kartice poslala. Jaz sem imela enak primer, vendar je lastnik in direktor krivil računovodkinjo sam pa je prekrival določene stvari. V bistvu računovodkinja ni bil nič kriva in nesposobna. Mogoče je tudi v vašemu primeru tako. Preverite preden obsojate računovodkinjo za nesposobno.
ajnos
Računovodja
Računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a ajnos »

Se strinjam z mojim predhodnikom, za vse je vedno kriva računovodkinja, čeprav je res da ni nujno nedolžna. Kontaktirajte z njo na strokovni ravni, potem si boste lahko ustvarili bolj realno mnenje o njenih napakah. Če zadržuje dokumentacijo je sigurno šlo še kaj drugega navzkriž med njo in podjetjem.

Zraven podjetju predlagajte še popis trenutnega stanja, terjatev in obveznosti, imetja, če imajo zaloge še to, pa boste videli koliko so zainteresirani za pošteno stanje.

Če je podjetnik prejel kredit od podjetja, je dosti verjetno da ga sam želi utajiti, preverite na kakšen način ga je prejel (morda z nepokritimi dvigi iz TRR-ja, ali pa s porabo, ki ni sodila v stroške podjetja, pa računovodkinja ni opozorila in je kar poknjižila po svoje,..).

LP
A
slovan
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a slovan »

SISONJA: pravite, da ne razpolagate ne s karticami in verjetno tudi ne s temeljnicami/dnevniki, ki se nanašajo na pretekla poslovna leta. Kako lahko trdite, da so bilance za ta obdobja napačne in da so knjižbe napačne? Po zagotovilih gospoda, ki se je v drugi polovici leta odločil, da menja računovodjo?

Včasih se mi zdi, da računovodski servisi in s tem računovodje "pljuvate drug po drugem", hkrati pa bi želeli imeti ugled, ki vam pritiče. To meji že na mojstre, ki preden začnejo z delom, pokritizirajo vse svoje predhodnike, kako so delali slabo in da so oni veliki strokovnjaki. In ko zapustijo hišo, ugotovite, da so v marsičem še slabši. Ugled se dobiva na drugačen način: z lastnim strokovnim delom (dober glas seže v deveto vas) in ne s prenagljeno kritiko svojega stanovskega kolega. Ne poznam nobenega strokovnjaka, ki dela, da kdaj ne bi naredil napake. Če kdo to trdi, potem se mu "na daleč" umaknite s poti.

Ko boste imeli vso dokumentacijo za preteklo leto, sestavite primopredajni zapisnik, kjer boste ugotovili morebitne napake iz preteklih obdobij in s tem seznanite tako prejšnje računovodstvo kot zasebnika/lastnika. Na podlagi tega zapisnika boste tudi popravili stanja v poslovnih knjigah ( 9. točka Uvoda k SRS v breme/dobro prenesenega poslovnega izida). In iz česa lahko izvira "dani kredit": točno iz takih transakcij, o katerih govori Ajnos.

Pa brez zamere!
Lep vikend vsem!
SISONJA
Začetnik
Začetnik

OPA ste se pa razgovorili.

Mogoče smo se malo narobe razumeli.
Jaz sem z njo že kontaktirala, ni se hotela nič pogovarjati in pravi, da je
vse že vrgla stran. Kakšen odnos je to?? Dokumentacijo, katero je treba nujno hrabiti.
Napisali smo pisno zahtevo in ji poslali nič. Nato je stranka šla osebno do nje - nič.

Glede na progam ki ga uporablja nora imeti vse shranjeno in lahko še enkrat vse spiše.

Predvsem me je zanimalo ali lahko naredimo zapisnik in sestavimo zač.stanje na podlagi tega zapisnika. Omenili ste, da lahko.
Ali naj se trudimo naprej, da dobimo kartice?

Ni zamer
lp
lep pozdrav
Sonja
slovan
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a slovan »

Začetno stanje ne morete "poknjižiti" na podlagi zapisnika, saj smete ugotovljene napake knjižiti v tekočem obdobju v breme prenesenega dobička, ne pa kot otvoritveno stanje. Otvoritev bo takšna kakršna izhaja iz podatkov, ki jih imate izpisane v bruto bilanci (tam je v SIT). Bilance stanja ne morete uporabiti, ker so stanja izkazana v 000 SIT.

Kartice glavne knjige, ki predstavljajo, izpisane na papir, trajno arhivo družbe, vam/mu računovodstvo mora predati, kolikor so poravnane obveznosti do njih. Vsak računalniški program omogoča izpise za nazaj, prav gotovo pa je stanje 31.12.2006 "nekaj posebnega". Tudi to posebnost so računalničarji rešili in se kartice za nazaj (izkazane v SIT) lahko izpišejo. Upamo, da je tudi pri prejšnjem računovodstvu tako.

Kolikor pa izpisa iz poslovnih knjig ne boste dobili, bruto bilanca pa tudi ne bo zadosten dokument za otvoritveno stanje, vam/mu še vedno preostane prijava davčnemu uradu. Mogoče pa se bodo takrat "zganili"!

LP
MARJETICAVA
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a MARJETICAVA »

Poizkusite jo malo prestrašiti, da če ne boste dobili kartic, ne boste v stanju vzpostaviti začetnega stanja in boste poklicali na pomoč DURS. Na podlagi zapisnika DURSA bo vse bolj enovstavno za vas, za njo pa vprašanje.
pamps
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a pamps »

Ne vem, kaj bi napravila jaz, a grožnje bi vsekakor izključila. To naj opravi podjetnik sam, ki prav dobro ve, zakaj je do situacije prišlo. Že ga. Slovan je namignila na neplačila; torej bivša računovodja verjetno meni, da so kontne kartice njene, v kolikor niso plačane. Če zadržuje tudi dokumente, seveda ni prav, a že pismo podjetnikove odvetniške službe bo verjetno dovolj, da jih vrne. Kar ne morem verjeti, da je dokumentacijo uničila.

Pri vzpostavitvi stanja 1.1.07 si morda lahko pomagate s popisom 31.12.06. Če je podjetnik napravil redni letni popis kot se šika in popisal vse, kar je potrebno, bo to dovolj. Imela sem primer, ko se je podjetnikov računovodja ponesrečil in smo ravno iz zadnjega popisa lahko sestavili otvoritveno temeljnico. Ko so kasneje njegovi nasledniki prišli do podatkov v računalniku, se je izkazalo, da so bili podatki iz popisa točni.

Predvsem pa me je zmotilo, da so izkazi preteklih let napačni in ob tem se sprašujem le to, ali jih je podjetnik pred oddajo podpisal? In zakaj jih je podpisal, če je vedel, da je vse narobe?
In še, ali menite, da si podjetnik res želi, da mu pomaga durs?

Nekoč sem spremljala primer podjetnice, ki ji bivši servis ni hotel izročiti dokumentacije in kartic. Novemu servisu je napletla srce parajočo zgodbo, in le-ti so ji svetovali, naj angažira kakšno revizijsko hišo za pregled knjig preteklih let. Na poziv revizijske hiše je stari servis dostavil vso dokumentacijo in podjetnica je imela dve muhi na en mah: dokumente in pregledane izkaze. Seveda je bila zadeva draga, tožil jo je bivši servis (ki, mimogrede, kljub uspešni tožbi denarja ni nikoli prejel), kratko pa je potegnil tudi novi servis.

Želim vam, da bi bili uspešni, vendar predlagam previdnost. Ne vpletajte ali angažirajte se preveč, da ne boste nekoč na istem, kot vaša predhodnica. Morda se motim, a v vseh letih še nisem slišala za primer, ko bi računovodja kar brez razloga, morda tudi na napačen način, ščitil/a svoje delo.
SISONJA
Začetnik
Začetnik

Hvala za pomoč
Bom se še malo razjasnila pri podjetniku.

lp
lep pozdrav
Sonja
DECO
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a DECO »

Tudi jaz bi vas rada opozorila na previdnost. Pred dvema letoma sem imela podoben primer in naivno "nasedla". Ker pa sem bila neizkušena, sem novi stranki razložila, da jo kljub njenim problemom s prejšnjo računovodkinjo sprejmem šele, ko mi prinese dokumentacijo. Ko mi je stranka po par mesecih prinesla dokumentacijo (skoraj vso), sem ugotovila, da je bil problem pri stranki. Ni plačevala obveznosti računovodkinji, zato ji ta dokumentacije ni hotela vrniti. In te obveznosti so bile res visoke. Prejšnja računovodkinja je naredila res nekaj napak, a sedaj ko sem računovodkinja te stranke jaz, vem zakaj. Stranka ne dostavlja redno dokumentacije, svoje poslovne odločitve nenehno spreminja, dela nekaj po svoje,.... In stvar se ponavlja. Najraje bi ji pokazala vrata a kaj, ko je tudi meni še dolžna za nazaj.
Skratka. Bolje imeti stranko manj, kot pa delati veliko več (včasih celo veš, da nepravilno), pa še brez plačila.
Srečno!
DECO
rina
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a rina »

SISONJA,
tudi sama tako kot DECO, imam slabe izkušnje s stranko ki je prišla k meni iz drugega računovodskega servisa. Pa še pred izdelavo bilanc je bilo. Komaj sem vse skupaj naredila, določene stvari (predvsem zapiranje obveznosti do dobavitelja ter terjatev do kupcev) sem poknjižila z podpisom stranke da je bilo "kompenzirano". Iz prejšnjega servisa nisem dobila nobene temeljnice ali zapisnika. In kaj sem ugotovila? Stranka je vsako leto menjavala računovodski servis ker ni plačevala obveznosti ter ni dostavljala dokumentov... In vsaki dve leti odpirala novo in zapirala staro firmo... ker ne smem delati reklame: gre za dejavnost vodoinštalacij-keramike...
Prekinila sem pogodbo, vrnila preostale dokumente (brez temeljnic)...
Sedaj se novi računovodja čudi ker nima pravilnih bilanc....
Odgovori