ODO obrazec

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
DAJANANA
Nov član
Nov član

ODO obrazec

Odgovor Napisal/-a DAJANANA »

Lepo prosim za pomoč. Podjetje je pridobilo kredit iz tujine. Na davčno je potrebno pošiljat ODO obrazce za obresti. Kako se ta obrazec poknjiži in ali se sploh kam poknjiži?

Lp
Bee
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: Koper
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Bee »

Knjižiš obračune obresti in plačila, ne pa obrazca.
DAJANANA
Nov član
Nov član

Tuja banka sama plačuje obresti na našo davčno, meni pa pošilja obrazce ODO.
Torej glede na datum, ki je na obrazcu jaz knjižim. Na katere konte pa?
Ali je to konto 26400 in kateri protikonto?
Bee
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: Koper
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Bee »

Kako ti tuja banka plačuje obresti na davčno???

Če ste vi pridobili posojilo pri tuji banki, bi vi morali plačevati obresti tuji banki...

Ne razumem...
DAJANANA
Nov član
Nov član

Malo narodno sem se izrazila. Na davčno se plačuje 5% davka na obresti.

Podlaga za to je 356. člen zakona o davčnem postopku od plačil dohodkov rezidentov in nerezidentov po 68. členu Zakona o davku od dohodkov pravnih oseb v povezavi z 245. členom Zakona o davčnem postopku.

Lepo prosim za pomoč.
DAJANANA
Nov član
Nov član

Lepo prosim za pomoč!

Lp
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Tudi jaz najbolj ne razumem vašega vprašanja oziroma tolmačenja:

Na podlagi 68. člena Zakona o davku od dohodkov pravnih oseb plačuje plačnik dohodka (slovenska pravna oseba od obresti, ki jih plačuje tuji pravni osebi) davčni odtegljaj od obresti. Davčni odtegljaj je 15% od zneska nakazila in se obračuna/plača ob nakazilu dohodka (obresti od kredita) v tujino. In ker je prejemnik dohodka tuja pravna oseba (ki vam ne more dati davčne številke) izpolnite obrazec ODO.

Ker pa je prejemnik dohodka iz države, s katero ima Slovenija sklenjen sporazum o izogibanju dvojnega obdavčevanja, smete namesto 15%-ov upoštevati le 5%-ov davčnega odtegljaja, če ste od prejemnika dohodka prejeli potrjen obrazec KIDO 2. V nasprotnem primeru vi plačate 15% davčnega odtegljaja, prejemnik dohodka panaknadno sam refundira razliko (med plačanim 15%-nim davčnim odtegljajem in davčnim odtegljajem 5%, ki je razviden iz mednarodne pogodbe).

Iz tega sledi, da bi vam tuja pravna oseba morala predložiti KIDO 2, vi pa bi v ODO obrazcu pri plačilu obresti upoštevali 5% davčnega odtegljaja. In kako pri vas poteka obračun/plačilo davčnega odtegljaja in katere obrazce uporabljate?

V zvezi z davčnim odtegljajem poglejte tudi to pojasnilo:
http://www.durs.gov.si/si/davki_predpis ... l_obresti/

LP
Odgovori