Dopust-novozaposlen
Moderator: Mirko Zbačnik
Dopust-novozaposlen
Pozdravljeni, pišem vam, ker imam problem in sicer v podjetju so me zaposlili za dobo enega leta (le nadomeščam) in me zanima koliko dopusta mi pripada. Problem je v tem, ker sem do sedaj izvedela za tri varjante pa me zanima katera je pravilna. Zaposlili so me z 20.7.2007 do 20.7.2008. Naša kadrovnica pravi, da mi pripada v letu 2007 5 dni dopusta, v letu 2008 pa 20. V kadrovsi od kolegice je gospa rekla, da to ni prav, da bi meni mmoglo pripadati v celoti samo 20 dni ker sem pač zaposlena za eno leto. Ko sem pa jaz brala malo po internetu sem najdla razlago, da mi v letu 2007 pripada delni dopust (5/12) kar bi bilo 8 dni v letu 2007, v letu 2008 pa celotni in sicer 20 dni.
Kdo ima sedaj prav, koliko dni mi dejansko pripada???...kaj pa če mi potem podaljšajo pogodbo??
Kdo ima sedaj prav, koliko dni mi dejansko pripada???...kaj pa če mi potem podaljšajo pogodbo??
Najprej morate vedeti, katera kolektivna pogodba velja za vaše podjetje, potem pa še je število dni letnega dopusta odvisno od vaše delovne dobe, števila otrok, števila delovnih dni v tednu,... kar je odvisno od vaše kolektivne pogodbe. Po zakonu o delovnih razmerjih vam v letu pripada najmanj 20 dni dopusta, v vašem primeru gre za sorazmerni dopust 5/12 za letos, kar je 8 delovnih dni. Za drugo leto pa vam pripada celoten, če boste neprekinjeno zaposleni vsaj 6 mesecev.
Lep pozdrav!
Lep pozdrav!
Pridružila bi se tej temi.
Delavec je zaposlen od 01.08.2007 za nedoločen čas in mu pripada 20 delovnih dni dopusta.
Ali to pomeni, da januarja koristi sorazmerni del 8 dni dopusta za leto 2007, že februarja pa lahko koristi dopust za leto 2008 v celoti 20 dni, ker je pač zaposlen nepretrgoma pol leta?
Lp
Delavec je zaposlen od 01.08.2007 za nedoločen čas in mu pripada 20 delovnih dni dopusta.
Ali to pomeni, da januarja koristi sorazmerni del 8 dni dopusta za leto 2007, že februarja pa lahko koristi dopust za leto 2008 v celoti 20 dni, ker je pač zaposlen nepretrgoma pol leta?
Lp
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Letos u pripada sorazmeren del dopusta (5/12), če izkoristi letos 2 tedna (10 dni), lahko drugo leto do 30, 06. izkoristi še preostanek. Drugo leto mu pripada poleg morebiti neizkoriščenega letošnjega še ves dopust leta 2008. Ker bo v veljavi že novi ZDR, ga bo koristil v tej firmo sorazmerno trajanju zapolsitve v njej. Predvidevam, da bo to celo leto.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko