Imam ena vprašanja za vas in sicer:
1. Kako po novem z davčno priznanimi stroški-parkirnina, vzdrževanje, servis, cestnina, gorivo za službene poti. Do zdaj nismo si odbijali ddv? Ali zdaj res lahko?
2.Kako vpliva na ddv, dohodnino, davek od dobička uporaba službenga vozila?
3. Kako z obdavčitvijo osebnih prejemnkov pri plačilu delavcu izobraževanja, zavarovanja?
4. Po novem bomo imeli kupca v tujini. Kako mu iztavim račun? V tolarjih ali lahko v EUr ali kunah? Gre v knjigo izdanh računov? Mu ne zaračunam ddv? Ni kupec iz EU. Moramo prijaviti to Banki Sloveniji in poročilo INTRASTAT?
Hvala za vaše odgovore.
Nika
ddv različno
Moderator: Mirko Zbačnik
Nika pozdravljena,
Najprej ti odgovorim na 4. vprašanje. Za izvoz v tretje države se DDV ne obračuna, klavzula na računu: DDV ni obračunan v skladu z 1. točko 31. člena ZDDV. Poročanje v Intrastat velja samo za pridobitve iz EU ter dobave v EU. Poročajo samo tista podjetja katera so prejela obvestilo od CURS-a; na obvestilu je tudi napisano za katera poročanja ste obvezniki. Račun lahko izstavite v SIT ali EUR. (Jaz po navadi izstavim v EUR.)
3. Če je v sklepu firme napisano da je izobraževanje delavca potrebno za delo v firmi, potem je to normalen strošek firme in se ga delavcu ne vpisuje v boniteto.
2. Katero uporabo službenega vozila mislite? Za privatne namene?
1. Za stroške v zvezi z osebnim vozilom se DDV ne odbija razen če je to dejavnost avto šola, taksi, prevoz potnikov... Če je vozilo tovorno je DDV odbitna postavka
Upam da sem pomagala,
LP
Najprej ti odgovorim na 4. vprašanje. Za izvoz v tretje države se DDV ne obračuna, klavzula na računu: DDV ni obračunan v skladu z 1. točko 31. člena ZDDV. Poročanje v Intrastat velja samo za pridobitve iz EU ter dobave v EU. Poročajo samo tista podjetja katera so prejela obvestilo od CURS-a; na obvestilu je tudi napisano za katera poročanja ste obvezniki. Račun lahko izstavite v SIT ali EUR. (Jaz po navadi izstavim v EUR.)
3. Če je v sklepu firme napisano da je izobraževanje delavca potrebno za delo v firmi, potem je to normalen strošek firme in se ga delavcu ne vpisuje v boniteto.
2. Katero uporabo službenega vozila mislite? Za privatne namene?
1. Za stroške v zvezi z osebnim vozilom se DDV ne odbija razen če je to dejavnost avto šola, taksi, prevoz potnikov... Če je vozilo tovorno je DDV odbitna postavka
Upam da sem pomagala,
LP