redna odpoved-dopust

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
dimnikar
Novinec
Novinec

redna odpoved-dopust

Odgovor Napisal/-a dimnikar »

Zdravo,

ali mi lahko kdo pove kako je s prenosom dopusta? Dal sem odpoved s 30 dnevnim odpovednim rokom, s delom pri drugem delodejalcu pričnem 1. 9. in me zanima(zaposlen sem za nedoločen čas), kako je z LD ali ga smem koristi ne glede ali se delodajalec strinja? Ker mislim da se ne bo...
jambolaja
Nadračunovodja
Nadračunovodja
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a jambolaja »

Po 6 mesecih zaposlitve imate pravico do celotnega dopusta in regresa. Torej ga lahko koristite pri trenutnem delodajlcu. Razen, če ne vaš izostanek ne bi ogrožal delovnega procesa.
Vsekakor predlagam, da se zmenite z delodajalcem in koristite 3/4 dopusta, kar bi se mi zdelo tudi pošteno. Ob odhodu pa vam mora dati potrdilo o koriščenju dopusta, za naslednjega delodajalca.
dimnikar
Novinec
Novinec

on bo trdil da ogrožam delovni proces..ne delam v proizvodnji ampak kot vzdrževalec. Vsi sodelavci so šli na dopust in mislim, da jaz (moje mišljenje) ne bi ogržal delovnega procesa, ker potem bi tudi ostali ogrožal(moje mišljenje).

Ma kdo kake izkušnje s tem?
jambolaja
Nadračunovodja
Nadračunovodja
Kontakt:

Ne poznam dela v podjetju in ne morem komentirati dane situacije.
Vsekakor, če bo on uveljavljal svoje, pa vi ravno lahko zbolite v tem obdobju?
Korekten dogovor je po moje najbolljša rešitev za obe strani.
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

V primerih, ko bi ogorožali poslovni proces, bi vam delodajalec moral izplačati odškodnino za neizkoriščen dopust. To varianto dopušča ZDR le ob prekinitvi pogodbe in ko bi dejasnko ogrozili proces. Seveda, je razumljivo, da gre le za sorazmeren del, kljub temu, da vam ZDR daje pavico do koriščenja dopusta v celoti. To hibo po popravil novi ZDR.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
dimnikar
Novinec
Novinec

potem takem, lahko grem na dopust

1. 9. začnem delat v drugem podjetju in tam mi pripada 1/12 dopusta na mesec?
Zadnjič spremenil dimnikar, dne 31 Jul 2007, 18:15, skupaj popravljeno 1 krat.
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Ker nadaljujete delo brez prekinitve velja za vas koriščenje preostanka (4/12) kot se dogovorite.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
dimnikar
Novinec
Novinec

Aja še nekaj, koliko jaz zastopim, pri trenutnem delodejalcu, lahko koristim 8/12 kar pomeni 14 dni(po pojih izračunih), 7 dni pa prenesem k novem delodejalcu.

V novi pogodbi, ki je za določen čas(pri novem delodejalcu) je navedeno da lahko koristim 1/12 dopusta na mesec, kar po tem takem, nivažno koliko jaz koristim pri trenutnem delodajalcu.
Potem takem, lahko jaz koristim celotni dopust pri trenutnem delodajalcu ali ne? Jaz bi koristil celotni dopust, ker ne bi obremenjeval novega delodajalca z dopusti.

hvala Mirko in jambolaja....

lp
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

točno število dni je med drugim odvisno od višine odobrenega dopusta pri posameznem delodajalcu, kar zaivsi od kolektivne pogodbe, internih aktov posameznega podjetja. Če se držite načela sorazmernsoti, potem ne bo problema.

Vseeno je, ali je 1/12 od števila 20, ali pa od števila 24 - še vedno je 1/12.
Mirko Slika
tisdno
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a tisdno »

Tole sem sedaj brala, pa še vedno nisem čisto prepričana, kako je prav. Delavcu preneha delovno razmerje s 01.10.2007. Če bo želel, da pri nas izkoristi celotni dopust, mu to moramo odobriti ali ne?
jambolaja
Nadračunovodja
Nadračunovodja
Kontakt:

tisdno, žal imate prav. Kot je Mirko omenil z novim zakonom bo ta pomankljivost odpravljena.
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Delodajalec je delavcu dolžan nuditi dopsust, delavec se pa tej pravici ne sme odreči. A sedanji ZDR je ohlapen ravno v siuacijah, ko zapustite podjetje po 1. juliju. Do tega datuma omenja sorazmernost, naprej pa ne.

Če delavec izkoristi dopust v celoti in nato čez dva tednanadaljuje zaposlitev pri naslednjem delodajalcu je dejansko v tem letu brez dopusta. Če pa izkoristi le sorazmeren del in nato službe ne dobi, se čuti ogoljufanega. ejstvo pa je, da ZDR ne omejuje gornje meje dopusta.

Zanima me, pred kakšne dileme nas bo postavil novi ZDR.
Mirko Slika
Odgovori