Oblika pojetja za razvoj ? SP

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
tom1
Nov član
Nov član

Oblika pojetja za razvoj ? SP

Odgovor Napisal/-a tom1 »

Pozdravljeni,

tukaj še malo vprasanj - tista malo drugačna....

Razmišljam o odprtju SP-ja ali drugo ustrezno obliko podjetja. Trenutno sem stalno zaposlen v tujini.
Delam na področju razvoja izdelkov. Časovni okvir projekta je ponavadi med 18 in 24 mesecev. V tem času sem dobro plačan. Del tega denarja naj bi bilo nerazporejenega oziroma varovanje v primeru "sušnega obdobja". Ponavadi je potem sušno obdobje priblizno 3-8 mesecev, ker razvijam nove principe in nato iščem kupca za idejo in v tem času nič ne zaslužim.

Kdaj in koliko plačila davka v Sloveniji?
Torej, država mi bo pobrala davek od denarja, ki ga bom zaslužil, toda del tega denarja je tudi rezerva v primeru sušnega obdobja.

Kaj narediti?

Za pomoč in odgovor se v naprej zahvaljujem
tom1
Nov član
Nov član

kot kaže za sedaj ni ideje .....
katrijn
Nadračunovodja
Nadračunovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a katrijn »

Predvidevam, da bi želeli biti zavarovani za sušna obdobja, saj ste takrat ko delate zavarovani v tujini? Če odprete s.p., plačujete mesečne stroške prispevkov 200€+akontacija davka na dobiček. To seveda v primeru da ste zavarovani za najnižo osnovo. Vse kar zaslužite je vaš denar, od katerega pa po doholdninski lestvici plačate davek na dobiček. Ta se izračuna kot razlika med prihodki in stroški.

Če bi malo bolj jasno napisali kaj želite vedeti bi vam lahko tudi bolj konkretno odgovorili-forumovci namreč
tom1
Nov član
Nov član

Pozdrav,

Sedaj sem spoznal zakon ze precej dobro. Toda vseeno iscem drugacno-logicno pot do placila davkov. Ne zelim pa se jim izogniti ali golfati.

Poskusil bom biti bolj jasen (imam pa pri tem tezave):
- delavni cikel, in prihodki, ki jih bom imel, so okoli 18 mesecev.
- nato sem 5-8 mesecev brez prihodkov - ker pripravljam nov projekt...

Skupaj 36 mesecev.

PRIMER:
Ce povprecim skupaj 18+8 mesecev, potem je povprecna dosezena osnova na 12 mesecev (kot se obracunavajo davki) nizja za 20%. S tem pa bi moral biti tudi davki in prispevki nizji oz. primerno nizji osnovi!

Torej, prvih 18 mesecev padem v skupino s bruto zavarovalno osnovo nad 2910€ (najvisji prispevki), potem naslednjih 8 mesecev nimam za najnizjo skupino (prispevkov teoreticno ne bi mogel placevati).

Recimo, logicno bi bilo, da placujem vsa leta, v povprecju konstantno in to 9/12 troletnih prihodkov.....

Kar sedaj razmisljam, so nakupi raznih delnic, obveznic, in drugih sredstev, ki bi jih potem prodajal, ko sem v mesecih brez prihodkov. Za dobicek mi je jasno, da bi moral placati tudi davek.

Torej, kako nekako "raztegniti prihodke" v odlozene odhodke za kasnejsi cas, kjer se le to obdavci po povprecni lestvici.

Upam, da je sedaj jasno....
katrijn
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Recimo, da v 12tih mesecih zaslužite 1.000enot. Za to leto se vam določi višina davka glede na prihodki-odhodki=dobiček. Naslednjih 12 mesecev pa boste delali samo 6 mesecev, 6 pa ne, kar bo pomenilo, da boste za tisto leto zaslužili samo 500enot, kar pomeni, da bo dobiček za tisto leto tudi nižji. Če za zadnjih 6 mesecev drugega leta nimate dovolj zaloge denarja za plačevanje prispevkov in davkov, potem je morda boljša rešitev d.n.o., ali k.d.
Če pa mislite da boste lahko pol leta kreditirali s.p., potem pa se odločite za to obliko, saj je iz s.p.-ja bolj enastavno dobiti denar.
Upam, da sem vam kaj pomagala.
katrijn
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Recimo, da v 12tih mesecih zaslužite 1.000enot. Za to leto se vam določi višina davka glede na prihodki-odhodki=dobiček. Naslednjih 12 mesecev pa boste delali samo 6 mesecev, 6 pa ne, kar bo pomenilo, da boste za tisto leto zaslužili samo 500enot, kar pomeni, da bo dobiček za tisto leto tudi nižji. Če za zadnjih 6 mesecev drugega leta nimate dovolj zaloge denarja za plačevanje prispevkov in davkov, potem je morda boljša rešitev d.n.o., ali k.d. Tukaj se plačiuje davek in ne prispevki, razen če ste zaposleni v podjetju.
Če pa mislite da boste lahko pol leta kreditirali s.p., potem pa se odločite za to obliko, saj je iz s.p.-ja bolj enastavno dobiti denar.
Upam, da sem vam kaj pomagala.
nina0
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Odgovor Napisal/-a nina0 »

Če sem vas prav razumel 18 mesecev vsak mesec dobivate (verjetno na podlagi fakture ki jo mesečno izstavljate ali morda avansnih računov) prilive denarja. Potem pa 5 mesecev ker razvijate nov projekt denarja ne dobivate.

Vedeti morate, da ni obdavčen denar (se pravi prilivi), davek se plačuje od dobička.

V kolikor računate, da boste imeli kar velik dobiček bi jaz predlagal, da si odprete d.o.o. saj si boste tam lahko sami izbrali (na podlagi planov ) višino prispevkov (pri s.p. ju pa vam jih bodo določili - lestvica).

Torej imate fiksne mesečne stroške se pravi prispevki + plača (ki si jo določite sami), minimalne administrativne stroške, bančne stroške in stroške iz poslovanja.

Nato pa imate še davek od dobička (23%) in akontacijo davka (vaš davek prejšnjega leta deljen z 12 meseci). Po planu se da predvideti dobiček za prvo leto. Ko se ve dobiček se samo še izračuna koliko denarja lahko porabimo za plače in prispevke, da bomo lahko tudi naslednje leto (ki bo imelo še nekaj sušnih mesecev)plačevali vse redne stroške in davke (se pravi da bomo preživeli do naslednjega obdobja kjer bo spet pritok denarja).

Mogoče sem preveč poenostavil vendar se mi zdi to zelo podobno kot če bi se recimo ukvarjali z oddajanjem vodnih skuterjev na morju (sezona).

Lep dan še naprej

Primož
tom1
Nov član
Nov član

Pozdrav,

Dolgo casa se nisem oglasil....

.. tako, sedaj oziroma v oktobru bom pricel s SPjem. Za par mesecev, potem pa, prva polovica 2008 pa DOO.

Tezavo imam nereseno toda pri doo bo relativno majhen davek na dobicek.

Hvala za pomoc.
Odgovori