Stroški ob ustanovitvi d.o.o.

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
jeanmark
Začetnik
Začetnik

Stroški ob ustanovitvi d.o.o.

Odgovor Napisal/-a jeanmark »

Ali lahko stroške, ki sem jih imel z ustanovitvijo d.o.o. (notar, žig, ...) knjižim med stroške tega novoustanovljenega podjetja in si jih tudi povrnem.

Na računu od notarja ni imena podjetja, na tistem za žig to sicer je, ni pa davčne številke (ki je še nimam).
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

O ustanovitvenih stroških govori 477. člen Zakona o gospodarskih družbah, in sicer:
1) družbeniki morajo zagotoviti sredstva za ustanovitev družbe sorazmerno z višino svojih osnovnih vložkov.
2) če družbeniki sklenejo, se jim stroški za ustanovitev družbe vrnejo, enemu ali več družbenikom pa se lahko izplača nagrada za delo pri ustanovitvi družbe.
3) stroški in nagrade iz prejšnjega odstavka se lahko izplačajo družbenikom samo iz dobička družbe; družbeniki pa lahko sklenejo, da imajo ta izplačila prednost pred siceršnjimi zahtevki družbenikov do udeležbe pri dobičku.

In še: stroški notarja oziroma stroški povezani s sestavo družbene pogodbe so stroški fizičnih oseb/pravnih oseb, ki ustanavljajo družbo in ne stroški bodoče pravne osebe. Stroški za izdelavo žiga pa se že lahko nanašajo na novoustanovljeno pravno osebo.

LP
jeanmark
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a jeanmark »

Hvala.
MiGi
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a MiGi »

Če se prav spomnim, meni v ustanovnem aktu piše, da so vsi stroški povezani z vpisom podjetja v sodni register stroški družbe (v skladu z ZGD). Ker je akt sestavil odvetnik, smatram (upam) da ima prav. Torej so tukaj vključeni tako stroški odvetnika, ki je pripravljal papirje in notarja, kjer sem kupil knjigo sklepov in overovljal podpise :?:

Če je pa kje drugje izrecno zapisano, da se teh stroškov ne prizna družbi, bom moral na to opozoriti odvetnika... Zakaj ga pa potem sploh rabim? :?
Odgovori