Bolniška pred porodniško

Teme, ki jih ne morete uvrstiti drugam

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Mami
Novinec
Novinec
Kraj: Slovenia

Bolniška pred porodniško

Odgovor Napisal/-a Mami »

Lep pozdrav vsem!
po zanositvi me je zdravnik nemudoma dal v bolniško zaradi rizične nosečnosti, moja delodajalka pa me pravzaprav izsiljuje, da moram deati do začetka porodniške, ki je drugo leto, ker v nasprotnem primeru mi ne bo izplačala razlike med prikazanim od in mojim dejanskim od.
Kaj naj naredim,? Kot ste verjetno ugotovili sem prijavljena na 120.000,00 SIT moj realni od pa je kar nekoliko visji od tega ?
Ali lahko sploh kaj naredim ali naj se sprijaznim s pokvarjenostjo ljudi in "uživam" v bolniškem dopustu.
Hvala [:I]

M.
matina
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a matina »

Realno in prikazano lahko pomeni najmanj dvoje: plačilo na črno ali vštevanje malice in prevoza.

V nobenem primeru ne tvegajte in se držite zdravnikovih navodil, če imate rizično nosečnost. Denar se vam sedaj morda zdi pomembnejši, a zaradi tega imate lahko doživljenske posledice.

Delodajalka bo financirala vaš bolniški stalež in porodniško le 30 dni. Res je ne razumem.:mad:

lp
mincek
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a mincek »

Ni prav, da država s previsokimi prispevki in davki prisiljuje delodajalce k zniževanju stroškov na tak način, kjer slej kot prej tako delodajalec kot delojemalec potegneta ta kratko.
Do 30 dni bolniške vam plača delodajalec, za nad 30 dni pa dobi povračilo,tako da ga razen administrativnega dela ne stane nič, če odštejemo dejstvo, da ostane brez delavca. Zmeraj pa je osnova za izplačilo bolniške dejanska plača, ne pa tudi potni stroški in "potni stroški".
Moj predlog: odkrit pogovor. Če bolniška ni zelo nujna, se dogovorite za način, ki bo obema ustrezal (npr. vi boste delali, kolikor vam bo stanje dopuščalo, in dobili za to ustrezno nižjo plačo - mislim tisti del, ki ni prikazan na plačilni listi). Morda bi bilo pametno razmisliti tudi o nižji neto plači na račun dejansko prikazane bruto plače.
Da ne bo pomote: NE zagovarjam izplačil plač v obliki "keša", vem pa, da je marskikateremu delavcu samemu to v interesu, ker dobi več denarja.
Ob takih primerih zmeraj pomislim na to, da bom tudi sama zaradi pozne nosečnosti "rizična", pa si ne bom mogla privoščiti bolniške, ker me stranke ne bodo čakale, da opravim svoje materinske dolžnosti. Bo treba nekako skombinirati, pa bo že šlo.
Držim pesti, da se bosta pametno dogovorili!

Mincek
Odgovori