DDV pri prevozih ob uvozu blaga

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
volkica
Začetnik
Začetnik

DDV pri prevozih ob uvozu blaga

Odgovor Napisal/-a volkica »

Prejeli smo račun prevoznika, s katerim nam zaračunava prevoz uvoženega blaga. Na računu je posebej navedel relacijo od začetnega kraja do prestopa meje v državo članico EU in tu ni obračunal DDV, ker je le-ta vključen v osnovo na ECLu.
Naslednja pozicija na raučun je sestavljena iz relacije EU meja - SLO meja in tu je obračunan DDV.
Na tretji poziciji je navedena relacija SLO meja - namembni kraj in tudi tu je obračunan DDV.
Meni, kot prejemniku računa za prevoz, se zdi, da nekaj ni v redu.

V 38 čl. ZDDV 1 je navedeno, kaj je davčna osnova pri uvozu blaga:
2 t. V davčno osnovo se vštevajo, če niso že všteti:
b): Postranski stroški, kot so ....,stroški prevoza..., ki nastananejo do prvega namembnega kraja na ozemlju države članice uvoza,...

3t:Prvi namembni kraj pomeni kraj, naveden na tovornem listu, s katerim se blago uvozi v državo članico uvoza.

Ali mi lahko kdo razloži, zakaj je prevoznik obračunal DDV (meni so rekli, da to delajo že od vedno tako); oz. ali bi moral špediter drugače izpolniti ECL?
Ali pa narobe razmišljam in je prevoznikov račun čisto v redu? Prevoznik je slovenski zavezanec za DDV z ID DDV številko.
LP Volkica
adut
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a adut »

Mislim, da je pravilno naredil, saj je bil od prevoza v tujini že obračunan DDV na ECL-u in če bi ga on obračunal še enkrat, bi bil ta prevoz obdavčen dvakrat. Prevoz po ozemlju EU pa je obdavčen. DDV-ja ne bi obračunal le, če bi izdal račun neslovenskemu podjetju iz EU, zavezancu za njihov DDV.

Mirjana
volkica
Začetnik
Začetnik

Ali ne bi bilo bolj pravilno, da bi to bilo na ECLu? Tam piše namreč o namebmnem kraju, kar mi dela zmedo v glavi.
LP Volkica
volkica
Začetnik
Začetnik

In še to:
če uvažamo blago, ki je po 50 čl. 5.t pri ponovnem uvozu oproščeno DDV, kaj je tu s prevozi?
LP Volkica
adut
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a adut »

volkica napisal/-a:Ali ne bi bilo bolj pravilno, da bi to bilo na ECLu? Tam piše namreč o namembnem kraju, kar mi dela zmedo v glavi.
Po moje to niti ni tako pomembno, važno je, da je DDV obračunan. Namembni kraj je v zvezi z DDV, ECL pa je za carino - ne vem, kaj mora biti ocarinjeno. Verjetno so vrednost prevoza vključili v carinsko osnovo in če so, je logično, da ocarinijo samo stroške prevoza po tujini, ne pa tudi po EU.
In še to:
če uvažamo blago, ki je po 50 čl. 5.t pri ponovnem uvozu oproščeno DDV, kaj je tu s prevozi?
Potem bi moral biti DDV obračunan tudi od prevoza v tujini:
v 38 čl. ZDDV-1 je navedeno, kaj je davčna osnova pri uvozu blaga:
2 t. V davčno osnovo se vštevajo, če niso že všteti:
b): Postranski stroški, kot so ....,stroški prevoza..., ki nastanejo do prvega namembnega kraja na ozemlju države članice uvoza,...
Jaz to razumem, kot da DDV mora biti obračunan, ne glede na to kje - na računu ali na ECL-u in na ECL-u ni, ker gre za poseben uvoz, oproščen pa je samo uvoz blaga, prevoz pa v nobenem primeru ni oproščen, samo drugje je lahko obdavčen.
Je pa res, da v 38.členu, 5.odstavek, piše: "Pri ponovnem uvozu blaga, ki je bilo začasno izvoženo iz Skupnosti na oplemenitenje, potem, ko je bilo zunaj Skupnosti popravljeno, predelano, obdelano oziroma obnovljeno, je davčna osnova iz prvega odstavka tega člena vrednost popravila, predelave, obdelave oziroma obnove, določena v skladu s carinskimi predpisi." Nič ne govori o prevozu, ampak če je obdavčeno popravilo, predelava ..., bi po moje moral biti obdavčen tudi prevoz.

Mirjana
volkica
Začetnik
Začetnik

Vse to se tudi meni zdi, da je prav, kot pišete.
Zdaj pa ne vem, ali si smem odbijati vstopni DDV. Če se postavim v vlogo izdajatelja računa za prevoz - on je obračunal DDV in ga plačal (če ga je preveč, je to njegov problem), toda jaz si nepravilno zaračunanega DDV ne smem odbivati. Vem, da mora biti DDV plačan, in če berem ZDDV1 in si razložim zadevo, kot da mora biti DDV na ECL do prvega namembnega kraja, (to je do mene), si ga lahko odbivam pri tem računu, ne pa na računu od prevoznika.
Lepo prosim še za kakšno mnenje, čeprav je še daleč do obračuna DDV za avgust.
LP Volkica
Odgovori