navedba imena fizične osebe na računu za pravno osebo

Teme, ki jih ne morete uvrstiti drugam

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
BarbaraSulz
Novinec
Novinec

navedba imena fizične osebe na računu za pravno osebo

Odgovor Napisal/-a BarbaraSulz »

Upam, da sem dala na pravi forum - v nasprotnem prosim moderatorje za prestavitev.

Imam sledeči problem. Delam v podjetju, ki se ukvarja z izobraževalno-seminarsko dejavnostjo. Udeležencem seminarja večkrat kotizacijo plača podjetje, ki ga na semar pošlje. V takem primeru izstavimo račun podjetju in na računu navedemo za katerega udeleženca seminarja gre (njegovo ime in priimek). Sedaj pa se je pojavilo nekaj podjetih, ki tega ne želijo, da napišemo na račun. Jaz trdim, da to mora biti, oni pa tega ne želijo. Ali imam jaz prav in lahko pri tem"trmasto" vztrajam in ali je to okrepljeno s kakšnim predpisom. Hvala :)
pamps
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a pamps »

Verjetno vam uveljavljen način vam omogoča kontrolo in primerjavo med izstavljenimi računi in udeleženci. Razlogov, da prejemnik računa noče imena tečajnika, je lahko več, najverjetneje pa je, da plačujejo tečaje za osebe, ki v podjetju plačnika nimajo del. razmerja, ali jim tečaj ne pripada in bi morali obračunati boniteto.

Ne vem za noben predpis, ki bi narekoval vsebino opravljene storitve v taki obliki, kot ste opisali. ZDDV govori o obveznih sestavinah računa in na to temo pravi zgolj to, da je potrebno zagotoviti količino in vrsto opravljenih storitev, ter datum, ko je bila storitev opravljena oziroma končana.

Mogoče je malce uporabnejši 138. Pravilnika o izvajanju ZDDV, ki govori o storitvah, pri katerih ni moč izraziti količine v merskih enotah in se zato opiše storitev tako, da je razvidno, za kakšno storitev gre, oz. obseg opravljene storitve in obdobje, na katero se zaračunane storitve nanašajo.

Svoje stališče lahko zagovarjate skladno s tem 138. členom Pravilnika in trdite, da le na ta način, ki je pri vas uveljavljen, zadostite tudi zahtevam, da ste res izstavili račune za vse tečajnike, če kdo primerja seznam udeležencev z izstavljenimi računi. Kako pa prejemnik in plačnik računa zagovarja prejet račun pa ni več vaš problem. Problem bo, če bo teh zahtev preveč in bodo tečajniki šli h konkurenci, ki jim bo na račun zapisala, kar hočejo.

Imam dve stranki, ki zaračunavata šolnine in kotizacije. In obe že vrsto let na račune vpisujeta podatke o udeležencih. Po drugi strani spet, pa moje stranke dobivajo račune, kjer je zapisano le, da gre za kotizacijo, brez podatka o udeležencu.
birsa
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a birsa »

moje mnenje: prilagodi se PLAČNIKU. Saj gre sicer podobno uslugo iskat kam drugam. Po drugi strani pa ti ne kršiš predpisov, če ne navajaš osebnih imen udeležencev. Sam sem imel primer, ko sem soprogi plačal šolanje (sem s.p.), ko še ni bila zaposlena pri meni, kasneje sem jo sam zaposlil, šolanje pa je bilo potrebno prav za to delo. In če bi bilo po tvoje, bi ji šolanja ne mogel plačati. Čeprav je bilo šolaje popolnoma upravičeno.
BarbaraSulz
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a BarbaraSulz »

Hvala za vajini mnenji. Pamps, si mi odgovorila tako, kot da si z mano v pisarni :lol: . Odločila sem se, da bom še naprej račune izstavljala tako,kot do sedaj v kolikor pa bo kdo izrazil željo po tem, bo o tem dokončno odločil direktor. Najbrž res odvisno od primera do primera.
Odgovori