Pomoč-samoobdavčitev

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
rangus
Začetnik
Začetnik

Pomoč-samoobdavčitev

Odgovor Napisal/-a rangus »

Imam račun od dobavitelja v Nemčiji. Račun je izdan 30.8.2004. Oni so odpremili blago 30.8.2004. Račun smo prejeli 2.9.2004, 3.9.2004 pa smo mi prejeli blago. Iz tega izhaja, da moram narediti samoobdavčitev v septembru. Imam prav?

Hvala!
rina
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a rina »

Ja rangus, prav je tako.
LP
lupus
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a lupus »

Od kdaj??

K.
koki
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a koki »

Jaz mislim, da mora biti samoobdavčitev v avgustu mesecu, saj nastane davčna obveznost z izdajo računa-odpremo blaga, se pravi 30.08.2004!
lupus
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Torej definitivno Rangus in Rina narobe!! In še, tak prekršek po zakonu paše celo med večje davčne napake in je zagrožena kazen 5 MIO sit ( če de ne motim, to številko imam namreč v glavi) Zakon pravi, da davčna obveznost nastopi z datumom izstavitve računa, dobava blaga in datum prejema računa sta v tem primeru irelevantna. Če pa račun ni izstavljen oz. je datum računa kasnejši kot 15. v mesecu, ki sledi mesecu dobave,pa je potrebno narediti samoobdavčitev najksasneje 15. v mesecu, (ki sledi mesecu dobave blaga).

K.
SILVA
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a SILVA »

Jaz sem imela podoben primer:/dobavitelj iz Nemčije/:
datum računa 28.07.2004
datum prejema rač.2.8.04
datum prejma blaga 3.8.04
Račun sem dala v julijsko knjigo.
Potem sem v Iksu št.7 str.122 videla 5. zgled in sedaj ne vem več kaj je prav.
Prosim še za kakšen komentar !
hvala ! Silva
matina
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a matina »

Tudi Durs se je izrekel za razlago ZRFR. Popolnoma v nasprotju z zakonom. Lahko kdo napiše, kje je bila objavljena razlaga Dursa?:???:

lp
lupus
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

19 a člen ZDDV predpisuje enaka pravila igre, kdaj nastane obdavčljivi dogodek kot 19 člen. Tu so stvari jasne - datum računa je merodajen. Primer v IKS-u napačen in zavajajoč, o DURS-ovem tolmačenju ne vem nič!

K.
rina
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a rina »

Lupus, hvala za komentar. Jaz sem delala tako kot je v IKS reviji št. 7, str. 122 zgled 5. Logično se mi je zdelo da je tako, če recimo uvažaš, ti tudi carina obračuna vstopni DDV z dnem ko pride blago na carino, ne glede na to da je datum odpreme ter datum računa iz "preteklega" obdobja.
Lep delovni teden želim
diana
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a diana »

Imam prvi primer poslovanja s tujino-Avstrijo. S.p. je nabavil material za dejavnost v višini 139,30 ERUO, račun plačan z gotovino,carinjeno seveda ni. Mi lahko prosim poveste, kako se napravi samoobdavčitev in kam v knjigo PR DDV? Se račun preračuna po ST Banke Slovenije? Ne se jezit prosim, je pač prvič! Hvala za odgovor!

diana
mdusan
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a mdusan »

Nabavna vrednost se iz EUR preračuna v SIT na dan pridobitve po srednjem tečaju banke Slovenije, račun se knjiži v knjigo P-RAČ-P in se istočasno obračuna vstopni in izstopni DDV, ker so izpolnjeni vsi pogoji, imamo račun in blago, tako sem naredila jaz in mislim da je prav.
LP:oops::wink:
aj
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Odgovor Napisal/-a aj »

-Na dan pridobitve blaga ali računa???
Odgovori