Prehrana
Moderator: Mirko Zbačnik
Prehrana
Pozdravljeni,
imam vprašanje, ki se bo večini zdelo smotano ali smešno, pa vendar z našo računovodkinjo ne najdeva skupnega jezika. Naše podjetje (s.p.) se ukvarja z orodjarstvom in izplačujemo za prehrano 3,13 eur na dan, sedaj pa bi radi izplačali 5,54 eur na dan, pa naša računovodkinja pravi, da to ni pravilno. Če jaz prav razumem, je 3,13 eur najmanjše povračilo za prehrano, ki si ga dolžan izplačat, največ (višina, ki se ne všteva v davčno osnovo) pa je lahko 5,54 eur. Ali mi našemu delavcu lahko izplačamo 5,54 ali ne? Res več ne vem.
Hvala že v naprej!
Tina
imam vprašanje, ki se bo večini zdelo smotano ali smešno, pa vendar z našo računovodkinjo ne najdeva skupnega jezika. Naše podjetje (s.p.) se ukvarja z orodjarstvom in izplačujemo za prehrano 3,13 eur na dan, sedaj pa bi radi izplačali 5,54 eur na dan, pa naša računovodkinja pravi, da to ni pravilno. Če jaz prav razumem, je 3,13 eur najmanjše povračilo za prehrano, ki si ga dolžan izplačat, največ (višina, ki se ne všteva v davčno osnovo) pa je lahko 5,54 eur. Ali mi našemu delavcu lahko izplačamo 5,54 ali ne? Res več ne vem.
Hvala že v naprej!
Tina
Lahko izplačate 5,54. Če želite lahko izplačate še več, vendar bodo na presežek obračunani vsi davki in prispevki.
Kakšna pa je utemeljitev računovodkinje?
Kakšna pa je utemeljitev računovodkinje?
LP, Jam
www.informatiki-on.net
www.informatiki-on.net
Hvala za hiter odgovor! Računovodkinja je po domače povedano pač nekaj kvačkala, da to velja samo za nadure in da se potem morajo nadure dokazovat in se mora posebna evidenca vodit in da moraš potem upravičevat to, pa da je v obrtniku to brala...skratka brez besed. Nisem pa sama bila v računovodstvu ampak naša šefica (s.p.), ona pa ni ugovarjala.
Koliko je meni znano (delam za d.o.o. in ne za s.p. in sem mislila, da je morda tu kakšna zanka-povsem nelogično bi bilo), za nadure (prisotnost na del.mestu 10 ur ali več) ti pripada še dodatnih 0,69 eur za vsako dopolnjeno uro. Za večje izplačilo vem, da bodo obračunani prispevki in davki.
Hvala lepa! Po navadi vedno nekaj pametujem, meni računovodkinja.
Koliko je meni znano (delam za d.o.o. in ne za s.p. in sem mislila, da je morda tu kakšna zanka-povsem nelogično bi bilo), za nadure (prisotnost na del.mestu 10 ur ali več) ti pripada še dodatnih 0,69 eur za vsako dopolnjeno uro. Za večje izplačilo vem, da bodo obračunani prispevki in davki.
Hvala lepa! Po navadi vedno nekaj pametujem, meni računovodkinja.
Očitno je pomankanje znanja pri računovodkinji, pokažite ji Uredbo, spodnji link.
http://www.uradni-list.si/1/ulonline.js ... dhid=86845
http://www.uradni-list.si/1/ulonline.js ... dhid=86845
LP, Jam
www.informatiki-on.net
www.informatiki-on.net
Sedaj pa bom jaz šla in ji pokazala uredbo, ki sem jo že neštetokrat prečitala, pa me prav zanima, kaj bo rekla. Potem pa bom spet jaz "ta pametna,mlada...". Ampak zdaj sem vsaj sigurna.
Sprejetje sklepa pa res ne bi bilo odveč, se strinjam. Hvala obema! Saj ne vem ali sem se zdaj šele prav razkurila ali se že umirjam
Tina
Sprejetje sklepa pa res ne bi bilo odveč, se strinjam. Hvala obema! Saj ne vem ali sem se zdaj šele prav razkurila ali se že umirjam
Tina
Morda se motim, a menim, da je za delavce, zaposlene pri zasebnih delodajalcih (s.p.-jih), višina nadomestila za prehrano med delom določena v kolektivni pogodbi in pogodbi o zaposlitvi in da je pri obračunu potrebno upoštevati tudi te akte, ne zgolj Uredbo.
Primer: če imate v pog.o zaposlitvi zapisano, da se ti stroški izplačajo skladno s kolektivno pogodbo, bi se, po mojem mnenju, morali tega držati; v zadnjem Obrtniku je zapisano, da ta znesek znaša 3,13.
Preverite torej, kaj ste zapisali v pogodbah, sestavite anekse in jih dostavite v računovodstvo.
Primer: če imate v pog.o zaposlitvi zapisano, da se ti stroški izplačajo skladno s kolektivno pogodbo, bi se, po mojem mnenju, morali tega držati; v zadnjem Obrtniku je zapisano, da ta znesek znaša 3,13.
Preverite torej, kaj ste zapisali v pogodbah, sestavite anekse in jih dostavite v računovodstvo.
Bom šla pogledat pogodbe, ampak a ni to minimalni znesek oz. najmanj kar se mora izplačati delavcu oz. najmanj, kar mu pripada? Včasih se je določal maksimalen znesek, sedaj pa je to najnižji znesek. V Iksu v tistih tabelah na koncu piše najmanj spredaj pred zneskom. Ravno to sprašujem ja, ali je za s.p. drugače ali kako?
Kol. pog. med delavci in zas. delod. - 56. člen: "Delavcu pripada mesečno za prehrano med delom nadomestilo v višini po splošni kolektivni pogodbi za gospodarstvo."
Glede na to, da te nimamo več, velja Uredba oz. Kol. pog. o načinu uskl. plač ... Ta kol. pog. pa v 13. členu pravi: "... je delavec, ... , upravičen do povračila stroška prehrane ... v višini najmanj ..."
Torej, najmanj 3,13 in največ 5,54, če ne želite plačati dajatev.
Mirjana
Glede na to, da te nimamo več, velja Uredba oz. Kol. pog. o načinu uskl. plač ... Ta kol. pog. pa v 13. členu pravi: "... je delavec, ... , upravičen do povračila stroška prehrane ... v višini najmanj ..."
Torej, najmanj 3,13 in največ 5,54, če ne želite plačati dajatev.
Mirjana