Plača

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Bajsa
Začetnik
Začetnik

Plača

Odgovor Napisal/-a Bajsa »

Lepo prosim za pomoč.
Imam problem z delodajalcem. Sem noseča in zaradi težav s križem sem bila teden dni v bolniški. Zaposlena sem za nedoločen čas. Ko sem se vrnila na delovno mesto je bila zahteva delodajalca, da dam odpoved. Ker sem se temu uprla me je kaznoval pri osebnem dohodku. Plačo z prevozom in malico je nakazal minimalno. Prej je bilo dogovorjeno, da mi plača mesečno karto za avtobus, pa tudi malica ni bila čisto najnižja. Kaj lahko storim? Pozna se mi namreč kar za 300 € :cry:
Najlepša hvala za vašo pomoč!
zvoncica
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a zvoncica »

Ker domnevam, da v tem primeru normalna komunikacija ni ( ne bo možna ) in da vas bo tako ali drugače poskusil postaviti na cesto vsaj po končani porodniški ( tu je dobrodošlo omenit, da vas zakon kot doječo mati ščiti in vas v tem primeru ne more odpustit- priskrbite si potrdilo od pediatra, da otroka še dojite in s tem vsaj za nekaj mesecev premostite problem ) menim, da je tole šikaniranje zrelo za prijavo na Inšpekcijo za delo.

Najbrž imate v podjetju pravilnik glede izplačil prevozov, ponekod je tudi v pogodbi o delu opredeljeno kakšen znesek povračila pripada delavcu, če pa ne drugače je razvidno iz preteklih plačilnih list koliko je bilo obračunanega. Na podlagi česa je bil obračunan tak znesek se pa itak da preverit na cenikih prevoznikov, če je povrnjen javni prevoz oz. je znana cena kilometrine.
Znesek za malico verjetno dobijo vsi dobijo povrnjen enako, tako da je moteče oz. "štrli ven", če je za enako število delovnih dni obračunano manj kot ostalim.
Kolikor vas razumem je celo osnovno plačo nakazal manjšo kot vam po pogodbi pripada. Na podlagi česa?? Jaz bi ga prijavila, izgubiti tako ni veliko.
zvoncica
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Takoj se obrnite na inšpektorat za delo in brez dlake na jeziku mu vse poročajte! Kot je povedala predhodnica, s takim delodejalcem nimate prijhodnosti. Ščitite svoje delovno mesto in hkrati iščite drugo, a naj to delovno mesto odpove delodajalec!

Delodajalcec vas je kaznoval ker ste noseči. glede povračil, če ni v internih aktih meril, so v ZDR, kolektivinih pogodbah, uredbah... . Za nižanje plače morate imeti nek akt, ki to ureja, o tem morate biti obveščeni, tudi pravilnik vam bi moral biti predočen. A vi nimate nič, s čemer vam bi delodajalec lahko zmanjšal plačo. tudi sicer, če bi imel razlog, tako po domače to ne gre.

Normalna komunikacija s tem ni ine ne bo možna; če bo normalna, verjetno ne bo iskrena.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
Bajsa
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a Bajsa »

Najlepša hvala za vaš odgovor in vašo pomoč! Očitno mi res ne bo preostalo drugega, kot inšpekcija, čeprav še zdaleč nisem konfliktni človek in bi bila rada za pošteno delo pošteno plačana.
Bajsa
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Ne sekirajte se, marsikdo ne mara konfliktov (tudi jaz sem tak). A kljub temu velikokrat se tudi jaz nisem mogel temu izogniti. Ni lep občutek, ko te nekdo izkorišča. Ravno to, da hočete biti za pošteno delo pošteno nagrajeni je vzrok vašega "konflikta!, ki pa to sploh ni.

Izgubiti nimate dejansko nič, ker če v času nosečnosti ni razumevajoč, tudi v bodoče ne bo. Kljub temu, da bi ga k temu "prisilili", bo za vas to delovno razmerje travmatično. Pisno ga opozorite na nepravilnosti, že s tem obvestilom seznanite inšpektorat. Tudi v tem dopissu delodajalcu navedite, da je o tem inšpektorat seznanjen. Vstopite v stik z inšpektoratom in se držite navodil. Ne čutite se krivo in bodite samozavestni in ne klonite pod "pritiski" delodajalca. Za vas je sedaj najvažnejši otrok in tega se zavedajte.

Iz lastnih izkušenj vem, da je manj stesna brezposlenost kot delati v takih razmerah.

Lep dan!
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
Odgovori