ustanovitveni kapital

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
mojca83
Začetnik
Začetnik

ustanovitveni kapital

Odgovor Napisal/-a mojca83 »

Pozdravljeni,
zanima me koliko % oz. kolikšen delež je lahko pri ustanovitvenem kapitalu v stvarnih vložkih in koliko v denarnih. Ali je lahko celota v stvarnih vložkih.

Hvala
:?:
tisdno
Računovodja
Računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a tisdno »

Osnovi kapital je lahko v celoti v stvarnih vložkih.

(1) Osnovni kapital (osnovna glavnica) mora znašati vsaj 7500 eurov, vsak osnovni vložek pa najmanj 50 eurov.

(2) Osnovni vložek je lahko zagotovljen v denarju ali kot stvarni vložek ali stvarni prevzem. Zanje se smiselno uporabljajo določbe 187. in prvega stavka tretjega odstavka 191. člena tega zakona.

(3) Kot stvarni vložek se lahko zagotovijo premičnine in nepremičnine, pravice in podjetje ali del podjetja. Za stvarni vložek se šteje tudi plačilo za premoženjske predmete, ki jih je družba prevzela in jih prišteje družbenikovemu vložku.

(4) Pred prijavo za vpis v register mora vsak družbenik zagotoviti vsaj eno četrtino osnovnega vložka, vrednost vseh zagotovljenih vložkov pa mora znašati najmanj 7500 eurov.

(5) Stvarni vložki se morajo v celoti izročiti pred prijavo za vpis v register. Če vrednost stvarnega vložka ne doseže vrednosti prevzetega osnovnega vložka, mora družbenik razliko vplačati v denarju.

(6) Osnovni vložki morajo biti družbi izročeni tako, da lahko poslovodja družbe z njimi prosto razpolaga.

(7) Vplačila denarnih vložkov morajo biti nakazana na bančni račun.
[Besedilo je pravna podlaga dokumentov iz podsistema FIN]

476. člen
(poročilo o stvarnih vložkih)

(1) Če se za ustanovitev družbe zagotovijo tudi stvarni vložki, morajo družbeniki pred prijavo za vpis v register sestaviti in podpisati poročilo o stvarnih vložkih.

(2) V poročilu se navedejo predmeti stvarnih vložkov, dejstva, ki dokazujejo, da vrednost stvarnega vložka ni manjša od višine prevzetega osnovnega vložka, in morebitne obremenitve stvarnega vložka.

(3) Če se v družbo vlaga podjetje, je treba poročilu iz prvega odstavka tega člena priložiti bilanco stanja in izkaz poslovnega izida podjetja za zadnji dve poslovni leti.

(4) Če znaša skupna vrednost, za katero se dajejo stvarni vložki, več kot 100.000 eurov, morajo družbeniki, ki prispevajo stvarne vložke, na svoje stroške zagotoviti, da stvarne vložke oceni revizor; revizorjevo poročilo je sestavni del poročila iz prvega odstavka tega člena.
mojca83
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a mojca83 »

hvala za odgovor,
ampak prišlo je do tega, da je družba že ustanovljena in bi radi naknadno dali noter ustanovitveni kapital v kompletu v stvarnem vložku.

Ali je to možno?

Lp Mojca
tisdno
Računovodja
Računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a tisdno »

Lahko, pred kakšnim mesecem dni smo kapital iz 2.100.000 SIT povečali s stvarnim vložkom na 33.000,0 EUR in sem prav danes dobila sklep.
Odgovori