nadomestilo plače in porodniška

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
ninna*
Novinec
Novinec

nadomestilo plače in porodniška

Odgovor Napisal/-a ninna* »

Pozdravljeni,

lepo prosim za odgovor na vprašanje.

Upam, da bom jasna. Zaposlena sem pri s.p. in si sama sestavljam plačilne liste. Od 26.8.2007 sem na porodniški in seveda v zamudi z oddajo plačilne liste za avgust :( .

Ves čas sem imela minimalno plačo, pred nastopom porodniškega dopusta pa sem bila na bolniški v breme Zavoda.

Predpostavljam, da na plačilni listi upoštevam samo obdobje do 25.8.2007, ne vem pa, kako je z razliko do minimalne plače. Ni mi logično, da bi vzela minimalno plačo za cel mesec in od tega odštela znesek bolniške brez upoštevanja porodniške, prav tako pa mi ni logično, da bi upoštevala porodniško, če je plačilna lista sestavljena samo za obdobje do nastopa porodniške. Če porodniške ne upoštevam, bo razlika do minimalne plače ˝neupravičeno˝ visoka..

Prišla sem že na idejo, da bi preračunala minmalno plačo za dni do porodniške.

Res se ne znajdem in bom zelo hvaležna za kakšen odgovor..

LP!
grah
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a grah »

Ne vem, če sem vas razumel ampak vseeno:

Če ste pred nastopom porodniške bili na bolniški v breme ZZZS morate preračunati ure od 1.8.-25.8.2007 = 144 ur bolniške za refundacijo. Na straneh ZZZS najdete obrazce za obračun refundacije in zahtevek za povračilo. V njem boste vpisali potrebne podatke in vam bo program sam izračunal, edino prispevke do minimalne plače morate izračunati sami in jih vpisati, ker jih delodajalec dobi povrnjene. Pokličite na ZZZS-so zelo prijazni in vam bomo pomagali pri obračunu refundacije, ki je tudi vaša plača.
ninna*
Novinec
Novinec

Najlepša hvala za razumljivo pojasnilo, kljub temu me zanima še nekaj.

Ali kjerkoli na teh obrazcih (plačilna lista, zahtevek za refundacijo) omenjam oziroma vštejem znesek cca 90 EUR, ki sem ga dobila že kot del porodniške za zadnje dni v mesecu avgustu?

Bega me namreč, ker je na obrazcih napisano celotni znesek plač in nadomestil v mesecu..

Razlika do minimalne plače je pa seveda bistveno različna, če štejem samo bolniško oziroma tudi porodniško?

Ali mi lahko prosim kdo pomaga še v tej smeri?
ninna*
Novinec
Novinec

Mislim, da sem z iskalnikom našla podoben primer, kjer je bilo odgovorjeno, da se minimalna plača preračuna na toliko ur, za kolikor se pač izplačuje nadomestilo, potem pa se prispevki plačajo od razlike do te - zmanjšane minimalne plače.

Če bo kdo to prebral in bo vedel, da je nesmiselno, naj me prosim opozori, da sem na napačni poti :lol:

Glede porodniške sem pa nekako prišla do tega, da je nikjer ne vračunavam...?

LP!
grah
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a grah »

Porodniške nikjer ne vključujete v obračun plače, ampak na obračun - plačilno listo vnesete samo ure - brez kakršnih koli zneskov.
Odgovori