obračun plač /ne dodatek k plači/

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
diana
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

obračun plač /ne dodatek k plači/

Odgovor Napisal/-a diana »

Pozdravljeni!
Zanima me naslednje:delodajalec naroči, da se izplača neto plača vsak mesec z vsemi dodatki v enaki višini, ne glede na število ur. Problem je, ko je kdo na dopustu in za te dneve nima malice in prevoza na delo. Kako vi obračunate, da pridete do enakega zneska (če ima kdo tudi tak primer)? Ali spreminjate bruto osnovo plače, dodajate stimulans ali.......hvala za odgovor in LN!

diana
jambolaja
Nadračunovodja
Nadračunovodja
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a jambolaja »

V osnovi bi morali plačo obračunati glede na bruto. Mislim, da s tem ko daje enako izplačilo za različno delo krši zakon. Če pa vseeno vztraja pri isti logiki je mogoče najlažje obračunati osnovno plačo nekoliko nižjo zraven pa obračunavati stimulacijo (dodatek na produktivnost..), ki bi pokrila vedno drugačno razliko do tistega neto izplačila, ki ga je zastavil delodajalec.

LP, Jam
metalica
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Odgovor Napisal/-a metalica »

Diana, ali ste hoteli povedati, da pod VEDNO ENAKA NETO PLAČa oz. v tem znesku vštevate tudi prevoz in regres za malico?
LP
matina
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a matina »

Merila za stimulacijo morajo biti določena s pravilnikom. Mislim. da je najbolje, da delodajalec izplačuje bruto plačo. Če pa vztraja pri izplačilu enekih neto plač, mora skleniti individualne pogodbe, pa še to se mi zdi vprašljivo. :)

lp
diana
Računovodja
Računovodja

Metalica-vedno enak znesek z vsemi dodatki-neto, kar pač uravnavam s stimulacijo, je pa frizerska dejavnost.LP

diana
diana
Računovodja
Računovodja

P.s.
Osnovna bruto plača za opravljene ure je vsak mesec enaka, znesek neto plač z vsemi dodatki je različen ravno zaradi LD, ko se malica in prevoz ne obračuna, zato pa uskladim znesek s stimulacijo. Ko sem jih prevzela, in ko sem obračunala plačo, so me takoj opozorili, da mora biti izplačilo plače enako kot prejšnji mesec, ne glede na to, ali je katera koristila LD.

diana
rina
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a rina »

Pri nas imamo tak sistem da je vsak mesec enak bruto, ne glede na dopust ali delovne dni. (Razlika je samo če je bolniški stalež). Pri malici pa obračunamo na dan pristotnost na delu, torej če je na dopustu ni regresa za prehrano.Potem pri končnem izplačilu pride do manjših razlik mesečno. Pri s.p. je že tako določeno da je prehrana na dan prisotnosti na delu, tako da bi bilo teško vsak mesec imeti popolnoma enak znesek izplačila.
Lp
metalica
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Diana, verjetno sami veste, da to ni o.k.
Verjamem, da tudi takšni delodajalci obstajajo in se jim mjorate prilagajati. Čas bi že bil, da rečete NE.Saj VI imate veliko dela
Pri takšnem obračunu se zabriše vse, od dodatkov do plače in povračila. Obstaja le ZNESEK, ki ga nekdo dobi.
Seveda vam nič druga ne ostane kot da barantate z neko stimulacijo, ki pa mora imeti podlago, sklep (Matina je napisala). In če pride XY bo vprašal-a kako to da ravno te mesece, ko ima delavec LD ima tudi stimulacijo????
Čimprej se znebite takšnega načina obračuna.
LP
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Poraja se mi vprašanje, morda numesno. kakšna je vaša odgovornost, glede pravilnega izračuna plač v primeru, da delavci zahtevajo posredovanje inšpektorata? A imate mogoče nalog od stranke, za razbremenitev odgovornosti? Predvidevam, da ste v rsčunovodskem servisu)? Mogoče bi zaigrali na to karto.

Če ste pa pri njem zaposleni, pa ... (brez komentarja).

Mirko
metalica
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Mirko, bom jaz komentirala... če ste zaposlenec pri takšnem delodajalcu zahtevajte svoje najprej z lepim, potem zagrozite z inšpekcijo, tožite...
Če ste servis (mislim, da ste) ali imate kopije njihovih pogodb oz. ali ste uradno seznanjeni z vsebino le-teh.
Zavarujte svojo odgovornost.
LP
diana
Računovodja
Računovodja

Hvala za dobre nasvete, bom šla v akcijo, predno bo prepozno!

diana
matina
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a matina »

Za vse nepravilnosti bi naj odgovarjal direktor, če je podpisnik dokumentacije v zvezi s plačami. Tako pravi davčni svetovalec. Če pa direktor ni podpisnik, bi se naj računovodja zavaroval s pismenim navodilom direktorja.

Poznam primer, ko takšno navodilo računovodkinji ni nič pomagalo. Morala je plačati kazen. Ne vem, kaj je naredila narobe. Možno je, da za nekatere prekrške pismeno navodilo odgovorne osebe velja, za nekatere pa ne. Ima kdo kakšne izkušnje s tem?

lp
Odgovori