Izplačilo dobička

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
gradbeništvo
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia
Kontakt:

Izplačilo dobička

Odgovor Napisal/-a gradbeništvo »

Lastnik 100% je imel v lanskem letu 20.000 eur dobička, ki si ga želi sedaj izplačati. Vse mi je jasno 20% davčnega odtegljaja ki je dokončni davek, REK - 2 na DURS. Ali mora lastnik napisati sklep da si bo dobiček izplačal?.
Nekaj me pa moti. Saj verjetno nima nobene zveze ampak vseeno bi rada vaše mnenje. D.o.o. posluje z limitom ali če rečem drugače ima limit na TRR torej je TRR ves čas v minusu. Ali je potem smiselno izplačati dobiček pa še cel kup zapadlih obveznosti ima.
L.P. Lidija
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Ali je v tem smiselno izplačati si dobiček, ali ne, je seveda vprašanje, na katerega odgovarjamo različno. Kaže, da je direktor (lastnik) ocenil, da je to prioriteta. Kaže pa na odnos do svojih poslovnih partnerjev. Čemu je vzrok razkoraka v dobičku in stanju likvidnih denarnih sredstev? Je v preteklosti veliko investiral? V kolikor je to izplačilo dobička na račun neporavnanih ostalih obveznost negativno vplivalo na njegovo boniteto. Poslovna poročila in s boniteta so dostopna vsem. Odgovornost razpolaganja z dobičkom je na podjetniku.

Osebno bi v takem primeru ocenil lasnte, osebne potrebe po sredstvih in napravil kompromis. V kolikor bi bil osebno finančno nekako preskrbljen in ne bi imel nujnejših izdatkov, bi raje poskrbel za poplačilo upnikov.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
gradbeništvo
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a gradbeništvo »

Razmišljaš enako kot jaz. Hvala Mirko, saj veš včasih rabimo še eno mnenje da smo o tem res prepričani.
Mi odgovoriš ali je potreben sklep o izplačilu dobička.
L.P. Lidija
gazprom2
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a gazprom2 »

domnevam, da ima kot enoosebna družba, notarsko potrjeno knjigo sklepov,
torej bi moral sprejet sklep in ga vpisat v knjigo....

lp
Bee
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: Koper
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Bee »

Sklep je potreben. Če gre za enoosebno družbo, potem, tako kot pravi Mirko, ga je potrebno vpisati v knjigo sklepov.
Če pa je to "večosebna" družba pa sklep podpišejo vsi družbeniki, ni ga potrebno potrdit pri notarju. Včasih (mislim, da še vedno) je bilo potrebno sklep poslati skupaj z REKom na DURS - da vidijo kateri dobiček (za katero leto) si družbeniki izplačujejo. Pozanimaj se pri kontrolorju.
starči
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a starči »

Jaz bi pa prosil pojasnilo : kaj je mišljeno z limitom oz. kako je TRR doo v minusu?
Bee
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: Koper
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Bee »

Banka odobri limit v višini xxx, do tam gre lahko d.o.o. v minus (kot nekakšno posojilo). Banka si normalno vzame obresti, ki sploh niso tako nizke...
Odgovori