studentske napotnice vs s.p.

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
ernest1b
Novinec
Novinec

studentske napotnice vs s.p.

Odgovor Napisal/-a ernest1b »

Zanima me, tako s strani podjetja, kot z moje strani, katera opcija je boljsa, ce bi slo recimo za znesek 1000 EUR neto mesecno.

Do sedaj sem vedno mislil, da je tudi za podjetje boljsa opcija studentske napotnice, ker jih tako ob istem neto znesku manj stanem. Toda v podjetju mi pravijo, da je s.p. najboljsa varianta.

Kaj se podjetju bolj splaca, ima s.p. pred napotnicami za podjetje, ki bi mi izplacevalo, sploh kako prednost?

Prosil bi se ce mi lahko kdo pove cisto okviren priblizek koliko vec bi jih stal s.p. v primerjavi s studetnskimi napotnicami.

hvala
ernest1b
Novinec
Novinec

se opravicujem, sem premalo pogledal stare teme pred zastavitvijo vprasanja :)

Ce prav razumem, kakor sem prebral v starih temah, je prednost na strani s.p. Firmo stane nakazilo preko studentskega servisa 17,7% neto zneska.

Ce imam dopolnilno dejavnost nisem davcni zavezanec torej na neto znesek ne pride nobenih davkov.

Problem je verjetno le v dohodnini. Ce bi znal 1000 EUR neto zneska povlecti iz s.p. in dati vse v stroske, je potem tudi pri dohodnini prednost na strani s.p.

V tem primeru potem defenitivno s.p., prvic zaradi tistih 17,7% drugic zaradi dohodnine. Se motim?
bing
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a bing »

Bistveno je, ali imaš status študenta ali ne (predvidevam da ga imaš). S.p. je tako boljša izbira, saj so stroški poslovanja študentskega s.p.-ja bistveno nižji kot normalnega s.p.-ja in tudi iz davčnega vidika je bolje imeti s.p. kot delati preko napotnic.
ernest1b
Novinec
Novinec

hvala, samo se tole me zanima: Koliksna bi bila davcna stopnja, ce teh 1000 EUR mesecno ne bi dal v stroske in bi letno ven prislo recimo 12000 EUR dobicka, ob predpostavki da nisem vzdrzevan druzinski clan in da imam s.p. kot dopolnilno dejavnost ob statusu studenta?
Odgovori