še enkrat dodatek k plači

Moderator: Mirko Zbačnik

hana
Nov član
Nov član

še enkrat dodatek k plači

Odgovor Napisal/-a hana »

Še vedno nisem 100% prepričana, kako obračunati dodatek k plači zaposlenemu.
Dosedaj je bil obračun plače zaposlenega sledeč:
111.484,00 SIT + dodatek za delovno dobo = skupaj bruto plača
Sedaj pa:
111.484,00 SIT + 5.000,00 SIT dodatek + dodatek do minimalne plače + dodatek za delovno dobo?
ali
117.500,00 SIT + 5.000,00 SIT dodatek + dodatek za delovno dobo?

Zaposleni pri zasebnikih imajo namreč v pogodbah vedno navedeno osnovno bruto plačo minimalno plačo.
Prosim za pomoč![:I]
metalica
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a metalica »

Odgovor na to vprašanje se nahaja pod "gorečo" temo in celo z enakimi zneski.
Pravilno je v sledečem zaporedju:117500 + dod. za delovno dobo + Dodatek po zakonu.
LP
hana
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a hana »

Metalica hvala za odgovor. Sedaj sem zares prepričana, da bom naredila plače pravilno.:wink:
rina
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a rina »

Metalica, prosim pomoč:
Pri nas smo pogodbe o zaposlitvi med delavci in zasebnimi delodajalci sklenili 1993-1997. Takrat smo napisali pri plačah osnovo iz KP (Nič nismo definirali za stimulacijo). Ker vsi vemo da so te osnove zelo nizke, tudi če dodaš delovno dobo je to zelo malo. Lastnik s.p. je sam določil za vsakega posamezno bruto plačo(nič ni razdeljeno). Recimo za administrativno delavko bruto 183.000,00 + stroški prevoza in prehrane. Misliš da bi pri plačilni listi morala razbiti ta znesek na osnovo in stimulacijo? Plačilne liste ker smo s.p. oddajamo tudi na DURS. Do sedaj nismo imeli nobenih težav. Zahvaljujem se vnaprej za nasvet.
LP
n/a

Odgovor Napisal/-a n/a »

Vsi govorite samo o dodatku k minimalni plači, mene pa zanima ali moramo dati dodatek tudi tistim ki nimajo min.plače, npr. 160.000 + dod.na d.d., če ja, v čem je smisel usklajevanja plač(tisti ki imajo več itak...)

Damjana
metalica
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Če povzamem: osnovna plača v Pogoddi o zaposlitvi je neka osnova po KP, ki je zelo nizka. Dejansko plačo pa določi delodajalec in v primeru administratorke predvidevam, da je njena osnovna plača iz pogodbe nižja kot 183000, ki je določil lastnik. Kakšno podlago imate za 183000? Ustno?
Plačilno listo pošljete na DURS. Ali DURS ima na vpogled Pogodbo o zaposlitvi? Sprašujem, ker nimam izkušenj s s.p.-ji.
Kakorkoli, v primeru inšpekcije je merodajna obstoječa Pogodba in osnovna plača iz te Pogodbe seveda v višini sedanjih zneskov po KP.
Iz te osnove obračunavate vse dodatke, dod. za d.d. ipd. Ko vse to obračunate, razliko do 183000 obračunate kot stimulacijo za katero morate imeti pisno podlago. Verjetno so mesečni zneski stimulacije različni za vsakega zato pripravite si obrazec kje boste vsak mesec vpisali znesek obračunane stimulacije in dajte lastniku v podpis. Stimulacijo kot element nagrajevanja pa definirajte v aktu in si izmislite neka merila.
Kot sem že napisala, mogoče za s.p. je kaj drugače vendar dvomim.
LP
metalica
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Kristina, v čem je problem?
Damjana, upam, da nisem kje pomotoma napisala Dodatek k minimalni plači, ker ne gre za to.
Je Dodatek po zakonu oz. po KP ali uskladitveni dodatek. Pripada vsem, ki prejemajo plačo po KP kar pomeni, da tistim, ki imajo sklenjene individualne pogodbe ta dodatek ne pripada.
Torej velja: osnovna plača 160000+ dod. za d.d.+ Dodatek po zakonu.
Smisel takšnega načina usklajevanja je v tem, da vsi dobijo razmeroma enak znesek povišanja, dvigne se višina plač v nižjih TR.
Če bi usklajevanje bilo na enak način kot doslej, recimo 5%???, bi tisti, ki je do sedaj imel 100000 pridobil 5000, tisti, ki je imel 300000 pa 15000. Pri tem načinu pa vsi dobijo le 5000 SIT. Ali vidite smisel in dejansko razliko?
LP
rina
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a rina »

Metalica hvala za odgovor.
Pri s.p. je dostikrat tako da pač ustno določi bruto izplačilo.
Sedaj bom tako razdelila na plačilno listo:
Osnova za V tarifni razred (objava obrtnik sept.04) 118.607 SIT
V ta razred je razvrščeno del. mesto administrativne delavke. Delavka ima 7 let del. dobe, torej dodam 3,5% povečanje tako da je skupaj 122.758,25 SIT. Razliko do 183.000 (ta znesek mi je lastnik s.p. pač določil ustno) pripišem kot stimulacijo.Potem dodam dodatek na plače kol. pogodba 28 drobno gospodarstvo in to je to.
bondru
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a bondru »

Veliko sem zvedela iz vaših debat, pa bi prosila za odgovor na vprašanje: ali je potrebno obračunati dodatek lastniku-direktorju enoosebne družbe (podlaga 40)?
Hvala vnaprej.
metalica
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Bondru, pri lastnikih direktorjih sem jaz v temi. Žal ne znam odgovoriti. Ostali pomagajte.
Rina, samo majhen popravek v zaporedju:
plača 118607+dod. za d.d.4151+Dod. po zakonu 7400+stimulacija 52842=183000 SIT.
Znesek stimulacije 52842, zapišite v obrazec kot sklep in ga dajte lastniku v podpis.
LP
metalica
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Bondru, kakšen papirček pa ima lastnik-direktor kot podlago za obračun plače?
LP
bondru
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a bondru »

Nima nobenega papirčka in to je problem, ker ne vem kakšen-kateri bi bil OK. Ni zaposlen po KP (ali je?), na ZPIZ-u ob prijavi ni potreboval pogodbe o zaposlitvi, ker bi naj plačeval samo prispevke za lastnike družb. Do sedaj sem mu obračunavala "plačo" tako, da sem vzela osnovo za lastnike družb in prištela dodatek za del. dobo (verjetno je ta dodatek vprašljiv?), upoštevala splošno olajšavo in olajšavo za otroka (tudi vprašaj?), in ker je bilo nad 130.000,00 obračunala davek na "plačo". Izplačila so bila kot pri plači.

Vprašanje je ali je to do sedaj pravilno (kar dvomim, ampak od nečesa mora živet), ker se je prag davka na plače zvišal, in če mu moram dati teh 5.000,00 zapade spet v obdavčitev na plače.

Upam da sem napisala razumljivo. Vnaprej hvala. LP
Odgovori