Pozdravljeni,
prosim za nasvet v naslednji situaciji:
Teden dni nazaj sem si na poti v službo poškodovala nogo. Še iz ZD sem klicala v službo in povedala, da me ne bo. Bolniško sem potem imela teden dni.
Ko sem se vrnila v službo in prinesal bolniški list, je računovodkinja ugotovila, da bi moralo pisati poškodba pri delu in ne izven dela. Priznam, zdravnici nisem posebej omejala in nisem bila pozorna. OK, sem si mislila, saj to ne bo problem popraviti. Nato mi sestra pri zdravnici pove, da rabim neke obrazce (ER8). OK, grem to kupit in nesem v službo, da izpolnijo.
Sedaj mi pa pravnica v službi pove, da z 100% bolniško ne bo nič, ker nisem pravočasno povedala, da jo bom koristila (3 dni po poškodbi baje). Mislim, a ni to očitno, če je bilo na poti v službo ob pol sedmih zjutraj, da bo bolniška 100%? Jaz sem pač napačno razmišljala, priznam da se zakonsko o tem nisem pozanimala, ker sem pač (napačno) razmišljala, da ostali tudi vedo.
Zdaj me pa zanima, ali sploh lahko kaj naredim ali bom pač malce drago plačala svojo napako?
Hvala in lep pozdrav!
Koriščenje 100% bolniške
Moderator: Mirko Zbačnik
1. 100 % bolniške ne boste koristili ampak vam pripada,
2. res je rok za oddajo prijave poškodbe pri delu 3 dni,
3. prijavo nezgode pri delu vam morajo izpolniti v podjetju in bi vas morali na to opozoriti, še posebej če ste klicali že iz ZD.
vendar mislim, da se da večima dogovoriti in oddati prijavo tudi z zamudo. Res pa je, da v vašem podjetju verjetno nimajo prevelikega zanimanja saj bi vam morali plačati višje nadomestilo.
2. res je rok za oddajo prijave poškodbe pri delu 3 dni,
3. prijavo nezgode pri delu vam morajo izpolniti v podjetju in bi vas morali na to opozoriti, še posebej če ste klicali že iz ZD.
vendar mislim, da se da večima dogovoriti in oddati prijavo tudi z zamudo. Res pa je, da v vašem podjetju verjetno nimajo prevelikega zanimanja saj bi vam morali plačati višje nadomestilo.
slava
Bi bilo smiselno delodajalca opozoriti na 27. člen zakona o varnosti in zdravju pri delu, ki se glasi:
"Delodajalec mora inšpekciji dela takoj prijaviti vsako smrtno poškodbo oziroma poškodbo, zaradi katere je delavec nezmožen za delo najmanj tri zaporedne delovne dni, kolektivno nezgodo, nevarni pojav ali ugotovljeno poklicno bolezen.
Delodajalec mora o smrtni poškodbi takoj obvestiti tudi organ, pristojen za notranje zadeve.
Za nevarni pojav v smislu prvega odstavka tega člena se šteje dogodek, ob katerem je ali bi lahko nastala premoženjska škoda večje vrednosti, je ali bi lahko bilo ogroženo zdravje ali življenje delavca oziroma bi lahko prišlo do poškodbe delavca, zaradi katere bi bil delavec nezmožen za delo. "
Glede na to, da sem jih pravočasno obvestila, sicer v razmaku par dni (prvič v petek, nato v torek), ker sem upala, da bom po nekaj dneh že lahko prišla na delo, pa to ni bilo možno. Če tako pogledam, bi se morali oni malce "pobrigati" kako in kaj. Edino če se obesijo na to, da nisem izrecno povdarila, da je bilo to na poti v službo.
"Delodajalec mora inšpekciji dela takoj prijaviti vsako smrtno poškodbo oziroma poškodbo, zaradi katere je delavec nezmožen za delo najmanj tri zaporedne delovne dni, kolektivno nezgodo, nevarni pojav ali ugotovljeno poklicno bolezen.
Delodajalec mora o smrtni poškodbi takoj obvestiti tudi organ, pristojen za notranje zadeve.
Za nevarni pojav v smislu prvega odstavka tega člena se šteje dogodek, ob katerem je ali bi lahko nastala premoženjska škoda večje vrednosti, je ali bi lahko bilo ogroženo zdravje ali življenje delavca oziroma bi lahko prišlo do poškodbe delavca, zaradi katere bi bil delavec nezmožen za delo. "
Glede na to, da sem jih pravočasno obvestila, sicer v razmaku par dni (prvič v petek, nato v torek), ker sem upala, da bom po nekaj dneh že lahko prišla na delo, pa to ni bilo možno. Če tako pogledam, bi se morali oni malce "pobrigati" kako in kaj. Edino če se obesijo na to, da nisem izrecno povdarila, da je bilo to na poti v službo.
Očitno gre bolj za nefleksibilnost zaposlenega, ki bi moral poskrbeti za dokumentacijo. Vsekakor bi vam "Prijavo .."morali izpolniti in potrditi v podjetju, ter vas opozoriti na to da imate pravico do 100 % nadomestila.
Kaj pa mislijo kam ste šli zjutraj ob 6.30.
Že ZDR vam določa pravico do nadomestila(137.čl.)
Marsikdo sicer niti ne ve, da ima tudi za nezgodo na poti na delo pravico do 100 % nadomestila.
Kaj pa mislijo kam ste šli zjutraj ob 6.30.
Že ZDR vam določa pravico do nadomestila(137.čl.)
Marsikdo sicer niti ne ve, da ima tudi za nezgodo na poti na delo pravico do 100 % nadomestila.
slava