Nova stranka

Teme, ki jih ne morete uvrstiti drugam

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
DAJANANA
Nov član
Nov član

Nova stranka

Odgovor Napisal/-a DAJANANA »

Prosim za pomoč.
K meni je prišla stranka, da bi ji vodila poslovne knjige.
Že obstoječe podjetje je ta stranka kupila v začetku letošnjega leta.
Podjetje za leto 2006 nima bilance, ker naj ne bi poslovalo, vsaj tako mi je ta stranka dejala. Kaj mi je v tem primeru narediti, kako naj vnesem začetno stanje na dan 01.01.2007? Za prejšnja leta ni nikjer nobene dokumentacije. Iz BON obrazca pa je razvidno, da je podjetje preko poslovnega računa opravljalo za kar velik znesek nekih transakcij za leto 2006.

Lp
epson
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a epson »

Brez bilanc bo res težko začeti. V kolikor jih novi lastnik na noben način ne bo mogel dobiti, naj zaprosi za zadnje oddane na AJPESU. Kaj pa primopredajni zapisnik med starim in novim lastnikom oz. pogodba ali ne vsebuje kaj vse je potrebno ob prodaji dati novemu lastniku?
pamps
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a pamps »

Vaš opis me spominja na primer znanca, ki je lani kupil družbo. Razen sklepa sodišča ni imel prav nobenega dokumenta. Izkaze je bilo potrebno oddati; dobil je informacijo, da je on, kot nova odgovorna oseba odgovoren za sestavo in oddajo lanskih, ker je postal lastnik pred rokom oddaje.
Ravno tako, kot pri vas, naj bi družba bila brez vsakršnega poslovanja, izkazalo pa se je, da je bila pravzaprav neke vrste "posojilnica"; znesek, ki ga je prodajalec položil kot ustanovni kapital, je prenakazal na druge družbe, ki niso bile predmet prodaje in nabavil celo eno osnovno sredstvo. Z veliko truda, telefonarjena in težačenja je znanec prišel do dokumentov (mislim, da so jih sfabricirali tisti dan, ko je uporabil ostrejši ton).

Najprej poskusita ugotoviti, kdo je bil odgovoren za oddajo lanskih izkazov in se na podlagi tega odločita, kako naprej. Čudi me, da ni dobil nobenega poziva za predložitev izkazov.
starči
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a starči »

Premislite (če še lahko), če je vredno tako stranko sploh vzeti!
Kako lahko "kupi" družbo, ne da bi vedel(a), kaj sploh je? Mačka v žaklju?
DAJANANA
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a DAJANANA »

Kakor razberem iz vsega tega, je najbolje, da te stranke sploh ne sprejmem. Bilance so bile oddane s samimi ničlami.
Nekateri si res zelo neodgovorno predstavljajo vodenje podjetja in kakšne posledice sledijo vsemu temu.
Še nekaj, ali je novi lastnik podjetja odgovoren za podjetje od dneva, ko je dobil sklep iz sodišča, da je lastnik ali mogoče še za nazaj?

lp
xx081074
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a xx081074 »

Pozdravljeni,

mene pa v zvezi z novimi strankami zanima to, kako pravzaprav začeti, če stranka pride sredi leta, se naveliča prejšnjega servisa in želi takoj zamenjat.
Kako vi to rešite?

Hvala za pomoč.
Maja
nina0
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a nina0 »

Če pride stranka sredi leta, ker želi zamenjati računovodstvo enostavno prejšnje računovodstvo poknjiži do npr. 30.09.2007 in vam preda kontokartice in bruto bilanco, ki je podlaga za vaše začetno stanje. Od tu naprej pa vi prevzamete vso odgovornost za knjiženje. Če pa ne gre drugače pa boste morali vse za nazaj poknjižiti in se za ceno dogovoriti s stranko!

Lp Nina
xx081074
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a xx081074 »

Najlepša hvala za odgovor.

Maja
Odgovori