Plača direktorja

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Ivan1
Začetnik
Začetnik

Plača direktorja

Odgovor Napisal/-a Ivan1 »

Koliko znaša najnižja bto osnova za plačo za direktorja zaposlenega v firmi in kje lahko te podatke dobim? Hvala! :)
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Stvar dogovora med delodajalcem in njim:
- če je zaposlena oseba (delojemalec po pogodbi o zaposlitvi) znesek ne sme biti manjši od minimalne plače (bruto 538,53 EUR);
- če je poslovodna oseba in je hkrati tudi lastnik, ki nima plače, potem je zavarovalna osnova ob pričetku opravljanja funkcije najnižja zavarovalna osnova (trenutno bruto 732,29 EUR);
- če ?????

Bolj konkretno vprašanje!

LP
lila4
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a lila4 »

Pozdravljeni !

Ustanovil sem d.o.o. Imenoval sem se za direktorja in nisem zaposlen v podjetju, saj sem podjetje komaj ustanovil. Podjetje še nima prihodkov. Zaposlen nisem tudi nikjer drugje. Zanima me ali moram obračunati kakšne prispevke in davke ? Osnovno zavarovanje plačujem kot občan pri ZZZS. Zaposlil se bom, ko bo podjetje imelo toliko prihodkov, da si bom lahko izplačal vsaj nekaj ur na teden oz. mesec (zaposlitev za skrajšan delovni čas)!
Ali lahko podjetje ustvarja prihodke brez zaposlenih ? Seveda bi vse posle opravljal direktor, ki ni zaposlen v podjetju.

Kaj menite, ali je to vse vredu ? Kateri zakoni podrobneje urejajo to področje ?

lp
starči
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a starči »

Kot direktor in lastnik se ne zaposliš, ampak plačuješ prispevke (glej prejšnji odgovor) - ne glede če še ni prihodkov, ne moreš biti zavarovan več kot občan (drugič je treba prej vprašat!!).
Plačilo za delo pa gre čez pogodbo o poslovodenju.
lila4
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a lila4 »

Pozabila si na 18. člen Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju:

18. člen

(Pogoji, pod katerimi zavarovanje ni obvezno)

(1) Šteje se, da samozaposleni ne opravlja samostojne dejavnosti kot edini ali glavni poklic, če v obdobju zadnjih treh let, dobiček iz dejavnosti samozaposlenega – v katerem niso upoštevani obračunani prispevki za obvezno zavarovanje ter znižanje in povečanje davčne osnove, razen razlike v obrestih, skladno z zakonom, ki ureja dohodnino – dosežen v posameznem letu in ugotovljen na podlagi odločbe davčnega organa, ne presega letnega zneska minimalne plače v tem letu.

.
.
.
ne širi neresnišnih sporočil.

lp
starči
Super računovodja
Super računovodja

Navedeno se po mojem nanaša na sp (samostojna dejavnost) in ne na lastnike in obenem poslovodje doo (poseben tretma). LP
starči
Super računovodja
Super računovodja

Šteje se, da samozaposleni ne opravlja samostojne dejavnosti kot edini ali glavni poklic, če v obdobju zadnjih treh let, dobiček iz dejavnosti samozaposlenega – v katerem niso upoštevani obračunani prispevki za obvezno zavarovanje ter znižanje in povečanje davčne osnove, razen razlike v obrestih, skladno z zakonom, ki ureja dohodnino – dosežen v posameznem letu in ugotovljen na podlagi odločbe davčnega organa, ne presega letnega zneska minimalne plače v tem letu.

To se nanaša na (1).15.čl., direktorji-lastniki pa so v (2).15.čl.

Pa tudi za prve velja le, če so tri leta skupaj pod minimalcem - drugače ne bi bilo treba nobenemu začetniku plačevat prispevkov. LP[/quote][/u]
Odgovori