Zaprtje s.p. z minusom

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Klekej
Novinec
Novinec

Zaprtje s.p. z minusom

Odgovor Napisal/-a Klekej »

Pozdravljeni,

imam s.p. dejavnost Organizacija in izvedna nepremičninskih projektov za trg. Firmo sem odprl letos januarja in naredil eno hišo, ki se še ni prodala do danes in s tem imam prikazanih stroškov za 17.000.000 sit. Do sedaj sem plačeval vse prispevke, ki so potrebni(PIZ, akontacija dohodnine,...). Sedaj me zanima kako je z zaprtjem s.p., ki posluje z minusom 17ih miljonov tolarjev? Investitor sem jaz.

-Kaj se zgodi z akont.dohodnine?
-Stroški zaprtja?
-Kam gre ta neprodana nepremičnina oz. kako jo prodam?

hvala
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Vprašanje je preveč kompleksno (pogovorite se z računovodjem ali pa svetovalcem za te zadeve), vendar razmislite:
- hiša, ki ste jo gradili v svojem imenu in za svoj račun vam predstavlja bodisi zalogo nedokončane proizvodnje bodisi zalogo gotovih izdelkov...
- in če imate zalogo, ki je še niste prodali, vam predstavljajo stroški (npr. 17 mio) tako imenovane zadržane stroške v zalogi, ki ne vplivajo na rezultat (odhodki bodo postali šele takrat, ko boste hišo prodali in ustvarila iz tega naslova prihodke).
- na vaš rezultat vplivajo preostali stroški/odhodki, ki niso potrebni pri izdelavi proizvodov in jih ne smete zadržati v zalogi.

V primeru, da zaprete s.p. prenesete stvarno premoženja (zaloge) v gospodinjstvo. Prenos stvarnega premoženja vpliva na davčno bilanco: povečate davčno osnovo za primerljivo tržno vrednost vaših zalog. Kar pomeni, da bi tudi v tem primeru lahko imeli npr. pozitivno davčno osnovo, od katere bi plačali davek iz dejavnosti (ker je pač tržna vrednost te hiše večja od stroškovne/lastne cene).

In ker imate tako velike zaloge, imate na drugi strani verjetno tudi velike obveznosti. Do koga? Do sebe-gospodinjstva? Do dobaviteljev? Do banke iz naslova kreditov, ki se morda financirale vašo gradnjo/investitorstvo?

LP
Klekej
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a Klekej »

Investitor sem bil jaz s svojimi prihranki.
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Torej si boste vaše prihranke (ki je obveznost do gospodinjstva v poslovnih knjigah s.p.-ja) povrnili s prodajo nepremičnine, ko jo boste prenesli v gospodinjstvo in:
- obvestili najmanj 3 mesece pred zaprtjem svoje upnike;
- prijavili prenehanje opravljanja dejavnosti (izbris podjetnika) pri AJPES in davčnem organu;
- v 30 dneh po prenehanju izdelali in dostavili davčni obračun na dan pred prenehanjem;
- plačali davek iz dejavnosti iz povečane davčne osnove (z upoštevanjem primerljive tržne vrednosti nepremičnine);
- poračunali odbiti/vhodni davek na dodano vrednost (če ste davčni zavezanec - kar najbrž ste, saj je obdavčljiv promet presegel 25.000 EUR);
- poravnali vse prispevke za socialno varnost do dneva prenehanja;

in

nato to nepremičnino prodali kot fizična oseba. Kolikor boste dosegli dobiček pri prodaji (prodajna vrednost minus vrednost pri pridobitvi),boste plačali še davek od dobička iz kapitala. Stopnja davka je 20%, ki pa se za vsakih pet let lastništva zmanjšuje za 5%-ov.

To je bilo res v telegrafskem slogu in v zelo poenostavljenem prikazu (za "prvi občutek"). Za kaj več pa poiščite primernega svetovalca.

LP
Odgovori