bruto plača

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
skusnjava
Novinec
Novinec

bruto plača

Odgovor Napisal/-a skusnjava »

Lepo pozdravljeni.

Prosim, če mi lahko odogovorite na vprašanje, kakšna je razlika med osnovno bruto plačo in izplačano bruto plačo? Katero bruto plačo dobi delavec (osnovno bruto plačo ali izplačano bruto plačo)?

Zaposlena sem namreč v gradbenem podjetju, imam gradbeno kolektivno pogodbo in sem v V/1 tarifnem razredu. Zanima me, kolikšna bruto plača mi pripada?
Hvala

lp, skušnjava
Bee
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: Koper
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Bee »

Osnovna bruto plača je plača, ki je zapisana v vaši pogodbi. Lahko je enaka kot je v tarifni prilogi vaše kolektivne pogodbe ali višja.
V dejansko bruto plačo pa so všteti še nekateri dodatki: dodatek na delovno dobo, na deljen deločnio čas, nočno delo, ... Lahko je celo dejanska izplačana plača nižja od osnovne, vendar samo v primeru, ko ste pretežen del meseca bili na bolniški, osnovo za obračun bolniške (najbrž gre tukaj za povprečje zadnjih treh plač), pa imate nizko. Bolniška se namreč obračunava v višini 80% ali 90% od osnove. Seveda, če gre za boleznino za vas. Za nego, spremstvo se le-ta obračunava drugače.
skusnjava
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a skusnjava »

Pozdrav.

Torej jaz morem za svoje izplačilo gledat osnovno bruto plačo in ne izplačano bruto plačo? Če gledam po prilogi v obrtniku sta dev tabeli. Ena je osnovna bruto plača ki znaša: 593,00€. Druga pa je izplačana bruto plača: 737,00€.
Prosim, če mi lahko napišete kateri znesek je moja bruto plača.

Pa še to v pogodbi imam napisano bruto plačo: 137.982,00 sit(575,79 €).

Hvala.
Odgovori