Obračun zaradi zaprtja

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Lucija95
Novinec
Novinec

Obračun zaradi zaprtja

Odgovor Napisal/-a Lucija95 »

Prosim za pomoč!

Zanima me kam se vpiše plačilo akontacije dohodnine v obračun in v bilanco in izkaz uspeha?

Ali akontacija spada pod računovodsko priznane odhodke?

Hvala
TITA
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a TITA »

Spoštovana, predpostavljam, da gre za zaprtje s.p. - prenehanje opravljanja dejavnosti!? Akontacije dohodnine od dohodkov iz dejavnosti NISO in nikoli niso bile odhodki podjetja, temveč obveznost s.p. za plačilo davka iz dejavnosti, in pri dvostavnem knjigovodstvu knjižite na kto skupine 26 s plačili AK zmanjšujete svojo letno obveznost za dohodnino. V kolikor je na dan zaprtja s.p. na kto 26 ostala neplačana obveznost iz naslova dohodnine, v BS vpišete pod zap.št. 24 Kratkoročne poslovne obveznosti , v IPI nič. V davčni obračun ( obrazec za leto 2007 ) pod zap.št. 25 vpišete znesek predhodne AK dohodnine za davčno obdobje , to je znesek iz davčne napovedi za 2006 - zap.št. 26.
Lep pozdrav - TITA ! :ssram:
Lucija95
Novinec
Novinec

Obračun zaradi zaprtja sp

Hvala za odgovor!

Še tole me zanima:

- sp se je izbrisal iz registra dne 16.3. .....akontacijo za dohodnino in prispevke za mesec marec sem plačala 2.4., ko sp nisem več imela....kot kaj se potem to vpiše v bs, izkaz in obračun...kot odhodek ali kot terjatev do podjetnika, glede na to, da sem te stvari plačala po tistem, ko sem sp zaprla

- če ima sp izgubo, potem so v obračunu akontacije dohodnine....pod 16, 19, 20, 23, 28, 29 vsi zneski 0?

- ali moram dodati tudi obrazec pokrivanje izgube?

vodim enostavno računovodstvo

hvala=)
TITA
Računovodja
Računovodja

Če prav razumem, ste 16.3.2007 prenehala z opravljanjem dejavnosti oz. opravili izbris iz registra s.p. pri AJPES. Glede na ta datum ste bila dolžna oddati davčno napoved v 30 dneh od dneva izbrisa !? V kolikor je datum prenehanja pravilen, pomeni, da po tem datumu v vaših poslovnih knjigah ni več poslovnih dogodkov, ni več knjigovodskih knjiženj, je pač ostalo nekakršno stanje, (knjiga ostalih terjatev in obveznosti , terjatve do kupcev ( neplačani vaši izdani računi ) obveznosti do dobaviteljev, do DURS , stanje na TRR , morebitna OS , terjatve/obveznosti do zasebnika -
vsi ti podatki se vpišejo v BS. Plačilo, ki ste ga opravila po tem datumu ne vpisujete nikamor, je pač DURS prejel vaše plačilo AK - hranite potrdilo o plačilu. Po oddaji davčne napovedi, boste na vaši izpostavi DURS-a uskladili pravilnost vašega stanja plačanih ali še odprtih obveznosti do DURS. V kolikor ste imela izgubo so vse navedene postavke prazne, le pod zap. 25 vpišete svojo davčno obveznost za 2007, in glede na izgubo ki ste jo ugotovila, izkazujete preveč plačane AK.
dohodnine, ki bodo poračunane pri dohodnini za leto 2007 in vam vrnjene.
Ne vem, če sem bila dovolj jasna - vprašate pa še vedno lahko. LP-Tita
TITA
Računovodja
Računovodja

P.s. . obrazca za pokrivanje izgube ne izpolnjujete, ker ste prenehala z dejavnostjo in nimate več možnosti za pokrivanje izgube - ne poslujete več in ne ustvarjate dobička, da bi lahko pokrivali izgubo, zato ostane v IPI. Mirno noč - Tita !
Lucija95
Novinec
Novinec

Zaprtje sp

Hvala res!

V bistvu je bilo tako,da mi računovodkinja ni povedala, da moram to oddati v 30 dneh, sedaj pa sem iz davčne dobila opomin - opozorilo, da moram oddati v 8 dneh, sicer me čaka kazen.

Hvala in lep dan
grah
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a grah »

Če imate računovodkinjo bi vam to morala narediti ona - edino če si vodite knjige sami.
Odgovori