Knjiženje bančnih stroškov in prispevkov za soc. varnost

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
newbie
Novinec
Novinec

Knjiženje bančnih stroškov in prispevkov za soc. varnost

Odgovor Napisal/-a newbie »

Pozdravljeni.
Uvodoma se opravičujem, če je bila zgornja tema na forumu že obdelana, ampak res nisem uspel najti odgovorov.

Moja žena začenja popoldanski s.p. z enostavnim knjigovodstvom in ne bo zavezanka za DDV. Jaz ji poskušam malo pomagati pri knjigovodstvu.

Zadeve so mi s pomočjo foruma že malo bolj jasne, vendar pa imam še precej začetniških vprašanj.

Začel sem s knjiženjem nekaterih stroškov - provizija za bančne storitve in prispevka za socialno varnost (ZPIZu in ZZZSju). Zanima me kaj naj bi se vneslo pod listino ki je podlaga knjižbe? Nimam računov, banka stroške preprosto pobota, za zavoda pa imam le podatke o računu in sklicu za plačila. Ali moram sam sproducirati kakšne temeljnice ali kaj podobnega?

Pa še dodatno vprašanje off topic - ali imam v knjigi prihodkov in odhodkov stolpce prepisane iz relevantnih vrstic kontnega plana za zasebnike, ali si jih kar izmislim (npr. razni drugi stroški, ustanovitveni stroški itd.)

Za odgovore se vnaprej zahvaljujem.

LP, Matija
grah
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a grah »

Za bančno provizijo boste (odvisno od banke) dobili račun, ki ga vpišete v knjigo Prihodkov in odhodkov kot račun pod stolpec Stroški drugih storitev. Za prispevke pa si morate napisati temeljnico na podlagi katere vpišete prispevke v stolpec Prispevki za socialno varnost zasebnika.

Pri enostavnem knjigovodstvu vam kontni plan ne pride v poštev. Držite se stolpcev v knjigi Prih. in odhodkov. Omenjate ustanovitvene stroške-kakšni stroški so to, ki bi jih radi knjižili med stroške?
newbie
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a newbie »

Najlepša hvala za odgovor.

No ustanovitvene stroške sem si izmislil le kot primer... mislil sem na primer na izdelavo štampiljke, poštnine za pošiljanje obrazcev durs-u in ajpes-u in druge stroške za zagčetni zagon s.p.

Smem vprašati kakšne stolpce omenjate? Ali so to stolpci iz knjige prihodkov in odhodkov, ki se jo da kupiti v knjigarnah? Torej si ne morem kar sam izmisliti stolpcev? Ali obstaja kakšna excelova tabela kot vzorec, ki bi si jo potem lahko sprintali in vanjo vpisovali?

LP, Matija
grah
Računovodja
Računovodja

V knjigarni se dobi knjiga Prihodkov in odhodkov. Če mi pošljete svoj
e-mail naslov vam pošljem knjigo v excelu in je istovetna tisti, ki jo kupite v knjigarni.
Pazite, da boste strani oštevilčili, ob koncu poslovnega leta pa jo morate ustrezno zaključiti in začeti novo poslovno leto z zaporedno številka 1.

Stroški, kot je poštnina in podobni jih ne morete knjižiti med stroške, če so nastali pred datumom registracije.
allen82
Začetnik
Začetnik

excelova knjiga prihodkov in odhodkov

Odgovor Napisal/-a allen82 »

Lep pozdrav!

Zasledil sem, da obstaja knjiga prihodkov in odhodkov v excelovi tabeli.
Zanima me, če bi lahko tudi meni poslali ta dokument.

Ker imam podobno zadevo kot g. Mitja in vodim enostavno knjigovodstvo za popoldanski s.p..

Zahvaljujem se za morebitno pomoč!

LP Alen Tkalec
grah
Računovodja
Računovodja

Knjiga nikjer ne obstaja in ni objavljena, ampak smo si jo izdelali sami za svoje potrebe, ker je bolj enostavno in hitreje, če delamo v excelu. Če mi pa pošljete svoj e-mail vam jo z veseljem pošlejmo.
DECO
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a DECO »

Pred časom sem na tem forumu zasledila debato o programih za knjiženje v excelu. Baje DURS tako vodenih knjig ne odobrava, ker so možni popravki za nazaj. Preverite!
DECO
malakati
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a malakati »

ja, jaz se tudi priporočam za excelovo preglednico!
če jo je kdo že dobil, prosim naj sporoči. ti pošljem pol mail...
:)
hvala, hvala, hvala...
Nina
Administratorka
Administratorka
Kraj: Kranj
Kontakt:

Re: Knjiženje bančnih stroškov in prispevkov za soc. varnost

Odgovor Napisal/-a Nina »

Prosimo, ne objavljajte elektronskih naslovov v forumu - če želite, lahko uporabnika "grah" preko zasebnega sporočila prosite za knjigo v excelu.

Če boste vseeno objavljali elektronske naslove, jih bom ponovno pobrisala in zaklenila temo.

Hvala za razumevanje.

LP, Nina
hiska
Začetnik
Začetnik

Re: Knjiženje bančnih stroškov in prispevkov za soc. varnost

Odgovor Napisal/-a hiska »

Pozdravljeni,

jaz pa imam primer, ko plačujem iz osebnega TRR, ki se glasi na ime lastnika s.p.-ja. To je okoli 10 plačilnih nalogov. Zanima me ali lahko bančno provizijo knjižim med odhodke-enostavno knjigovodstvo, čeprav računa za storitve od banke ne dobim. Je pa jasno razvidno iz bančnega izpiska, da je bilo pri plačilu odtegnjen znesek provizije. Je v tem primeru nujen račun, ki se glasi na s.p. (ime in priimek imetnika računa je isti kot pri s.p.-ju)?
Odgovori