Zavarovanje poslov.oseb
Moderator: Mirko Zbačnik
Zavarovanje poslov.oseb
Dragi sotrpini, ali kaj zastopite (mislim na pojasnilo o zavarovanju poslovodnih oseb na prvi strani). To, kar nam pojasnjujejo, po moje sploh nismo spraševali, ker nam je jasno, da tisti, ki je v sodnem registru vpisan kot edini lastnik in direktor družbe, MORA plačevati prispevke po določeni osnovi, če ni zavarovan po drugi osnovi. Dilema je, ali se tak direktor lahko zavaruje po šifri 01 oz. kakšne so davčne posledice, če je zavarovan po 40. Od GZS še ni odgovora na moje vprašanje, spraševala sem tudi na OZS, kjer mi je g. Bavec prijazno pojasnil, da zadeva ni razčiščena in da je tudi sam v tej zvezi že zaprosil za nekatere inštitucije za pojasnila. Torej se "namažemo z božjo mastjo" in čakamo na razplet? Po pojasnilu ge. Romane Hieng (IKS 8-04) bo pri novem Zakonu o dohodnini pri presoji, ali se nek dohodek smatra kot dohodek iz delovnega razmerja, pomembnejša vsebina pred obliko in se med dohodke iz delovnega razmerja štejejo tudi tisti, ki so prejeti za vodenje poslovnega objekta. Če je kdo že priplezal v tej zadevi kaj dlje, prosim za komentar. LP vsem Alena
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Metodološko gradivo je pripravljeno pomanjkljivo. Piše, da se zavarujejo lastniki družb, ki te družbe sami vodijo. Pri prijavi v zavarovanje je treba priložiti dokazilo iz sodnega registra, da je oseba direktor. O tem, da če družbenik ni zavarovan (brezposelen), se mora prijaviti v zavarovanje, ne piše ničesar. Zakona o pokojninskem in zdravstvenem zavarovanju namreč to določata.
V "zdravstvenem" zakonu piše, da se obvezno zavarujejo lastniki družb, če niso zavarovani na kaki drugi podlagi. Se pravi, če sem lastnica 1% deleža nekega podjetja, sem se dolžna prijaviti v sistem obveznega zavarovanja. Ker pa nimam dokazila, da sem direktor, se ne morem. Metodološko gradivo in podzakonski akti, bi morali dati odgovore, pa jih ne.
Pogrešam tudi vrstni red prijav po prioriteti.
lp
V "zdravstvenem" zakonu piše, da se obvezno zavarujejo lastniki družb, če niso zavarovani na kaki drugi podlagi. Se pravi, če sem lastnica 1% deleža nekega podjetja, sem se dolžna prijaviti v sistem obveznega zavarovanja. Ker pa nimam dokazila, da sem direktor, se ne morem. Metodološko gradivo in podzakonski akti, bi morali dati odgovore, pa jih ne.
Pogrešam tudi vrstni red prijav po prioriteti.
lp
Jao,jao!Mene pa zanima sledeče. Lastniku- direktorju sem obračunavala plačo v višini najnižje pokojninske osnove. To, da sem zanj odvajala vse prispevke&davke je torej pravilno (čeprav bi jih lahko od minimalne plače). Kaj pa to,da sem mu izplačevala tudi NETO PLAČO? Še vedno mi ni jasno ali je izplačilo neto plače lastniku- direktorju sploh dovoljeno ali pa je to nepriznan strošek in bi morala vse plače za nazaj izločit iz stroškov oz. povečat prihodek ?
Pa še to: je situacija kaj drugačna ,če je ta lastnik- direktor prijavljen pod šifo 01 in ne pod širo 40?
hvala in lep dan!
Pa še to: je situacija kaj drugačna ,če je ta lastnik- direktor prijavljen pod šifo 01 in ne pod širo 40?
hvala in lep dan!
Meni se zdi odgovor na tako zastavljeno vprašanje razumljiv,edino,da ne znajo na kratko in jedrnato odgovorit,pa še malo nakladajo neke
člene.
Torej družbenik poslovodna oseba se ni zaposlil v svojem podjetju in če ni nikjer drugje zaposlen oz.zavarovan je njegova podlaga 40.
če pa bi se zaposlil,sklenil pogodbo o zaposlitvi je njegova podlaga 01.
Sicer pa,če se prav spomnim,je bila naša dilema,da je družbenik in
hkrati poslovodna oseba sklenil pogodbo o zaposlitvi,pa ga na Miklošičevi niso hoteli prijavit pod 01.
člene.
Torej družbenik poslovodna oseba se ni zaposlil v svojem podjetju in če ni nikjer drugje zaposlen oz.zavarovan je njegova podlaga 40.
če pa bi se zaposlil,sklenil pogodbo o zaposlitvi je njegova podlaga 01.
Sicer pa,če se prav spomnim,je bila naša dilema,da je družbenik in
hkrati poslovodna oseba sklenil pogodbo o zaposlitvi,pa ga na Miklošičevi niso hoteli prijavit pod 01.
Kaj: mi lahko razložite, kako se lahko prijavi v obvezno zavarovanje družbenik, ki ni direktor, ni pa zaposlen nikjer drugje? Prvič ZPIZ zahteva dokazilo, da je direktor, drugič pa ni jasno zapisan kriterij za vključitev v zavarovanje. Če ni napisano, da moraš biti lastnik določenega deleža, potem se moraš zavarovati pri vsakem procentu lastništva. Če vzamemo za merilo dobiček v višini minimalne plače, potem bi se morala zavarovati vsaka oseba, tudi tista z minimalnim vplivom na upravljanje podjetja, za dobo treh let. Po treh letih bi moral ta družbenik dati vlogo za izvzem iz zavarovanja.
Vprašanje se da postaviti tudi drugače, v smislu kombinacij. Takšen prikaz vseh možnih kombinacij bi morali dobiti od GZS-ja. Je kdo že dobil kaj pismenega od zveze?
lp
Vprašanje se da postaviti tudi drugače, v smislu kombinacij. Takšen prikaz vseh možnih kombinacij bi morali dobiti od GZS-ja. Je kdo že dobil kaj pismenega od zveze?
lp
Se bom nakuhala kot star fižol, če mi bo ven vrgel kakšne (utemeljene) potne stroške. Navsezadnje pripadajo tudi s.p., ki so striktno zavarovani po 40, kar je tudi prav. Pa tudi glede izločanja neto nimajo prav nobene osnove, v Pravilniku o davčno nepriznanih stroških davčnega zavezanca plača ni omenjena. Da ne ponavljam razlik v obdavčitvi in načinu poslovanja med družbo in s.p. Je pa kljub temu zanimivo, da nam nihče od pristojnih na posreduje JASNEGA odgovora na dilemo. Saj sem jaz tudi razumela tisto ekspertizo na prvi strani, samo to ni odgovor na naše vprašanje, ali ne?:twisted: