minimalna plača v rs naj bi bila 538eur in če prav razumem, je to tudi zajamčena plača? če je tako, a je potem moŽno, da imaŠ bruto plačo okoli 300eur? lepo prosim za obrazloŽitev!
hvala in lp vsem
Velike črke so bile samodejno zamenjane z malimi.
KakŠna plača?
Moderator: Mirko Zbačnik
ne neto-bruto plača
Hvala za tvoj hiter odgovor, vendar jaz sprašujem za bruto 300 Eur, ne za neto! Zanima me, če naj bi bil ta bruto zajamčena plača in se na to plačo štejejo razni dodatki, ali bi se borali na bruto minimalne plače, ki je 538 Eur? Če se dodatki štejejo na zajamčeno plačo, potem res nikoli ne moreš imeti večje plače od minimalne, po zakonu določene, ne glede na vse dodatke. Je sploh možno imeti tako nizek bruto?
Upam, da razumete in da mi bo kdo znal razložiti!
Še enkrat hvala in Lp
Upam, da razumete in da mi bo kdo znal razložiti!
Še enkrat hvala in Lp
Predvidevam, da je ta vaša bruto plača v bistvu vaša osnovna plača (navedena je v pogodbi). Na to plačo vam pripadajo razni dodatki (delovno doba, popoldansko, nočno delo,...). Če kljub dodatkom ne pridete do minimalne plače (538 EUR) potem vam mora podjetje izplačati še razliko do minimalne plače. Vsekakor za polni delovni čas NE MORETE dobiti manj kot minimalno plačo (če niste na bolniški, seveda).
HVALA OBEMA ZA ODGOVOR!
Torej se na osnovno plačo, ki je lahko tako nizka, računajo vsi tej dodatki, da potem prideš na minimalec 538 Eur? Ko sem gledala, kakšna je minimalna plača v RS sem razumela, da manj od 538 bruto ne moreš imeti in se na ta znesek nato računajo dodatki.
To sem kopirala iz baze znanja:MINIMALNA IN ZAJAMČENA PLAČA - definicija
Zajamčena plača zagotavlja socialno in materialno varnost zaposlenih, njen način ugotavljanja ureja že zelo star Zakon o zajamčenem osebnem dohodku in se je uporabljalo kot merilo koliko mora imeti/ostati delavcu za "preživetje". V večini zakonodaje (zakon o izvršbi, Zakon o socialnem varstvu) je merilo zajamčene plače zamenjalo merilo minimalne plače...
Minimalna plača pa je najnižja bruto plača, ki jo delojemalec prejme za polni delovni čas in od katere se obračunajo tudi prispevki za socialno varnost , njena višina je opredeljena v Zakonu o minimalni plači/Zakonu o določitvi minimalne plače.
Lp
Torej se na osnovno plačo, ki je lahko tako nizka, računajo vsi tej dodatki, da potem prideš na minimalec 538 Eur? Ko sem gledala, kakšna je minimalna plača v RS sem razumela, da manj od 538 bruto ne moreš imeti in se na ta znesek nato računajo dodatki.
To sem kopirala iz baze znanja:MINIMALNA IN ZAJAMČENA PLAČA - definicija
Zajamčena plača zagotavlja socialno in materialno varnost zaposlenih, njen način ugotavljanja ureja že zelo star Zakon o zajamčenem osebnem dohodku in se je uporabljalo kot merilo koliko mora imeti/ostati delavcu za "preživetje". V večini zakonodaje (zakon o izvršbi, Zakon o socialnem varstvu) je merilo zajamčene plače zamenjalo merilo minimalne plače...
Minimalna plača pa je najnižja bruto plača, ki jo delojemalec prejme za polni delovni čas in od katere se obračunajo tudi prispevki za socialno varnost , njena višina je opredeljena v Zakonu o minimalni plači/Zakonu o določitvi minimalne plače.
Lp