Dokapitalizacija d.o.o.

Moderator: Mirko Zbačnik

diana
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Dokapitalizacija d.o.o.

Odgovor Napisal/-a diana »

Ali ima kdo izkušnje, kako se dokapitalizira d.o.o. iz revalorizacijskega popravka kapitala-kje in na kakšen način?Hvala!

diana
LARISA
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a LARISA »

Jaz imam nekaj podobnega:
Pravnik je svetoval lastnikom(trije so), da prodajo del osnovnega kapitala npr. vrednost vložka SIT 1,5 mio za povečano tržno vrednost 8,5 mio podjetju. Tako je podjetje samo svoj lastnik (določen procent). Pri tem je narejena sprememba v sodnem registru. Se pravi sedaj ima trije lastiki + to isto podjetje vložek v osnovnem kapitalu podjetja. Podjetje na obroke izplačuje (razliko od 1,5 mio do 8,5 mio)lastnikom prodani kapital, seveda brez dohodnine ali katerega koli drugega davka.

Moj problem pa je vse to poknjižiti?!
Ali ima mogoče kdo kakšno prakso s tem oz. če veste kam naj bi vprašala za nasvet in pomoč!
Hvala
rina
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a rina »

Diana,
imela sem dokapitalizacijo d.o.o. pred dvemi leti. Naredila sem sklep skupščine (ki mora biti potrjen pri notarju)
da bo iz revaloriz. popravka opravljena dokapitalizacija. Vse skupaj z bilanco zadnjega leta sem oddala naši odvetnici ku je potem naredila predlog na sodišče za vpis spremembe. Ko sem dobila odločbo od sodišča sem vse skupaj poknjižila. Upam da sem kaj pomagala???
diana
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a diana »

Rina, najlepša hvala!

diana
Gordana
Računovodja
Računovodja
Kraj: Brežice

Odgovor Napisal/-a Gordana »

<font color="blue">Strinjam se z Rino, to je najenostavnejše. Razlika pa je v tem,
kdo je zdaj lastnik deleža. V primeru Rine, se poveča osnovni delež
prvotnega lastnika, samo preknjižiš. V primeru Larise, pa gre za lastne deleže podjetja, o knjiženju sem nekaj gledala v IKSU 9-10/2002, vendar mislim, da je prodaja oz zaslužek pri prodaji kapitala
obdavčen z dohodnino, pri tem pa ja pomemben čas od pridobitve do prodaje, oz. pogleje si natančno, kajti 7 mio Sit v vašem primeru je kar lepa vsotica. LP, Gordana</font id="blue">
LARISA
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a LARISA »

Gordana hvala lepa, bom se probala zajdet.
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a LOTICA »

Zdravo. Tudi jaz se srečujem z dokapitalizacijo iz prevrednotovalnega popravka kapitala. Zanima me naslednje: ali je to mogoče, če ima podjetje (d.o.o.) še neporavnano izgubo iz preteklih let? In - samo potrditev - da se to še vedno šteje kot preoblikovanje in ne kot prihodek družbenika, ki ga ta vloži v podjetje?
Prosim za čim prejšnji odgovor, saj ga moram posredovati nadrejenim.
Hvala in lp.
:):):)
misty
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a misty »

A ni po novem Zakonu o dohodnini to obdavčeno?
Lp
sova
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a sova »

Glede nato, da smo vsihiteli stem do konca leta 2004, tudi jaz mislim, da so vse tranakcije v zvezi preoblikovanja kapitala , letos obdavčene, sploh pa izplačilo lastnih deležev.
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja

Ker je lastnik podjetje iz tujine in ne fizična oseba, bi bilo kvečjemu obdavčeno po Zakonu od davku od dohodka pravnih oseb. Sem pogledala v najbolj brani 68.člen in 72.člen, pa to ni našteto. Po prejšnjem Zakonu pa vsekakor ni bilo, sem našla članek v IKSu 6/03.
Mene bolj zanima to, ali je mogoče kapital povečati s prevrednotovalni popravkom kpitala, če imaš izgubo (iz tekočega in preteklih let)? V 334.členu ZGD 3.odstavek namreč piše: preoblikovanje drugih postavk kapitala v osnovni kapital ni dopustno, če je v bilanci stanja, ki je podlaga za preoblikovanje, izkazana prenesena izguba oz. čista izguba poslovnega leta.
:):???::oops:
sova
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a sova »

Ne vem sicer zakaj imate izgubo še knjiženo, če imate prevrednotevalni
popravek, izguba se zdaj že takoj pokriva pi ugotovitvi iz drugih pozitivnih sestavin kapitala.
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja

Torej drži, da je potrebno s prevrednotovalnim popravkom pokriti najprej izgubo in če še ostane, lahko naredimo dokapitalizacijo.:???:
LP:)
Odgovori