Jubilejna nagrada za 40 let delovne dobe

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
BIRBA
Novinec
Novinec
Kraj: Koper

Jubilejna nagrada za 40 let delovne dobe

Odgovor Napisal/-a BIRBA »

Uredba o višini povračil stroškov v zvezi z delom in drugih dohodkov, ki se ne vštevajo v davčno osnovo od 01.01.07 določa tudi jubilejno nagrado za 40 let delovne dobe. Delodajalec (d.d.) v svojo kolektivno pogodbo tega še ni vnesel ( sicer pa izplačuje jubilejne nagrade za skupno delovno dobo) zato delavcu, ki je letos že napolnil 40 let noče izplačati nagrade. Delodajalec pravi, da delavcu nagrada ne pripada, če se bo upokojil in dobil odpravnino (?!). Delavec se v letošnjem letu ne namerava upokojiti. Ali ima delavec pravico zahtevati to nagrado.
BIRBA
Novinec
Novinec

Jubilejna nagrada za 40 let-še enkrat-nujno

Na moje prvo vprašanje mi nihče ni odgovoril. Prosim poskusite mi pomagati. Citiram še enkrat:

Uredba o višini povračil stroškov v zvezi z delom in drugih dohodkov, ki se ne vštevajo v davčno osnovo od 01.01.07 določa tudi jubilejno nagrado za 40 let delovne dobe. Delodajalec (d.d.) v svojo kolektivno pogodbo tega še ni vnesel (sicer pa izplačuje jubilejne nagrade za skupno delovno dobo) zato delavcu, ki je letos že napolnil 40 let delovne dobe (avgusta je izpolnil pogoje za upokojitev) noče izplačati nagrade. Delodajalec pravi, da delavcu jub.nagrada ne pripada, če se bo upokojil in dobil odpravnino (?!). Delavec se v letošnjem in tudi v naslednjem letu ne namerava upokojiti pa mu kljub temu nagrade ne izplačajo. Ali ima delavec pravico zahtevati to nagrado.

Za vsak odgovor najlepša hvala
Lepo se imejte
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Pravice delavcev, ki se nanašajo na vrste in višino izplačil so opredeljene v kolektivnih pogodbah. Kolikor so kolektivne pogodbe na ravni dejavnosti (odvisno v katero kolektivno pogodbo ste uvrščeni) že "ažurirane" in vključujejo tudi jubilejno nagrado za 40 let delovne dobe, potem jo delodajalec mora izplačati. Sama upokojitev in prejem odpravnine ob upokojitvi (torej se medsebojno ne izključujeta), pri tem nima nobene povezave.
Uredba o višini povračil stroškov....... je davčni izvedbeni predpis, ki določa meje teh izplačil, ki so še davčno priznani. To pa ne pomeni, da jih mora delodajalec upoštevati - npr. da vam izplača jubilejno nagrado za 40 let delovne dobe, če ta ni opredeljena v kolektivni pogodbi dejavnosti. Samo tisto kar je v pogodbi o zaposlitvi, kolektivni pogodbi dejavnosti, podjetniški kolektivni pogodbi ( ki ne more zmanjševati pravic delavcev glede na kolektivno pogodbo dejavnosti lahko pa jih ureja ugodneje) je s strani delavca iztožljivo.
Takšno je moje mnenje, dobro pa bi bilo slišati tudi mnenja drugih.

LP
BIRBA
Novinec
Novinec

Hvala za odgovor.
Kot kaže je treba na pohvalo za dolgoletno delo kar pozabiti.

Lep pozdrav
Odgovori