Zaščita plače

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
ursa40
Novinec
Novinec

Zaščita plače

Odgovor Napisal/-a ursa40 »

Lepo pozdravljam vse forumovce. N a forumu sem nova in kolkor sem prebirala te strani mislim, da mi boste znali svetovati.
V firmi sem zaposlena 25 let in vseskozi delam na normiranih delih. Moj povprečni doseg norme v zadnjih 5 letih je 152%. Sedaj so ukinili naš oddelek in so me prerazporedili na delovno mesto, kjer je norma skupinska in v glavnem lahko en dela drugi pa ne in tisti,ki delamo, delamo še za druge. To se mi nikakor ne zdi pravilno in sem nadrejenemu tudi povedala. Pri plači bom "udarjena " za najmanj 200 eurov, delam pa ravno toliko ali celo več kot prej, ker enostavno ne znam "zabušavat". Plačni sistem pri nas je obupen in če imam nenormirane ure dobim precej manjšo plačo kot , če imam ure v normi.
Povejte mi kaj pravi zakon. Jaz na spletu ne najdem ustreznega odgovora.Meni so sicer rekli, da mi bodo tri mesece obarčunavali povprečje ( upam da moje). Toda kaj pa potem??
Hvala za nasvete in odgovore že v naprej .

LP, Urša
ursa40
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a ursa40 »

Prosim za nasvet oziroma odgovor na vprašanje. Prooosim... :cry: :cry: :szalosten:
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

To je le moje razmišljanje ....

Vse skupaj ni v nasprotju z ZDR. Firma se sama odloči, kako bo organizirala delo. Načeloma je delo tudi če gledamo le na del podjetja (oddelek, skupina) boljše, če deluje kot skupina. Tu ne gledamo iz stališča posameznika v frimi, pač pa firmo kot celoto. Skupina mora biti pravilno sestavljena in organizirana - tako, da iz lastnosti posameznikov izlušči najboljše lastnosti. Mogoče je to (moje osebno mnenje) malce "nerealno" (?) pričakovati od delavcev za stroji, katerih norme so bile "kot bi tekel šprinterski maraton". A bistvo je mogoče skrito prav tu. Zaživela naj bi pripadnost skupini, ki ima skupne cilje, si pomaga.... . Pri tem naj bi boljiši delavci motivirali slabše (in tudi obratno). Delavec se ne sme počutiti kot stroj, pač pa kot Človek. Mogoče je v zadnjem času tu nastal deficit .... Kako motivirati ljudi v skupini in (tudi nagraditi boljše) je pa verjetno tudi problem vašega vodstva.

Žal ne vem, kako to deluje v praksi, kakšni so rezultati - a milsim da se vodstvo ni odločilo za ta korak, ne da bi podrobno proučilo zadevo, izkušenj drugih.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
Odgovori