obračun plač /ne dodatek k plači/
Moderator: Mirko Zbačnik
Poznam primer, ko so odgovornost poskušali preložiti na referenta pod izgovorom, da direktor podpisuje skupno maso plač, računovodja enako in je pač spregledal določeno nepravilnost, ker je pač masa plač ostala nespremenjena.
Kako bi se na koncu izteklo ne vem, ker se zadeva ni razpredla.
Pisno navodilo, hm... tega se pa vsak izogiba, posebej ko gre za kakšno nepravilnost.
LP
Kako bi se na koncu izteklo ne vem, ker se zadeva ni razpredla.
Pisno navodilo, hm... tega se pa vsak izogiba, posebej ko gre za kakšno nepravilnost.
LP
Problem je v tem, da davkar pri s.p. vrže iz stroškov znesek plač, ki presega tiste po kolektivni pogodbi. Ne vem, če je tako tudi pri družbah. Rešitev pa je enostavna: interni pravilnik o plačah, ki določa dodatke na izhodiščno plačo. Sprejem pravilnika swe vpiše v knjigo sklepov, tudi vse kasnejše spremembe in povečanja plač. Ali pa se vse to zapiše v delovno pogodbo, samo potem je ob vsaki spremembi treba pisati anekse.
Problem je v tem, da davkar pri s.p. vrže iz stroškov znesek plač, ki presega tiste po kolektivni pogodbi. Ne vem, če je tako tudi pri družbah. Rešitev pa je enostavna: interni pravilnik o plačah, ki določa dodatke na izhodiščno plačo. Sprejem pravilnika swe vpiše v knjigo sklepov, tudi vse kasnejše spremembe in povečanja plač. Ali pa se vse to zapiše v delovno pogodbo, samo potem je ob vsaki spremembi treba pisati anekse.
Tako je, to je (ali morda je bila) spet ena fora (samo nekaterih) davkarjev, da so stroške "ven metali". Pojasnilo menda izhaja iz (do sedaj veljavnega)Zakona o dohodnini in določa, da se plače delavcev priznajo kot strošek največ do višine, ki je določena v kolektivni pogodbi. Ker pa (mislim da) vsaka kolektivna pogodba tudi določa, da sestoji plača delavca iz osnovne plače in dodatkov (na delovno uspešnost, količino dela itd.), je določitev teh dodatkov v pristojnosti delodajalca, ampak mora biti ta volja izražena pismeno.
Sončen pozdrav Alena
Sončen pozdrav Alena
Ja, anekse, še bolje nove Pogodbe, če obstoječe "šepajo", naj bo urejeno. Itak obojno morate dati v podpis delodajalcem in delojemalcem. Pa vpišite BRUTO zneske, izogibajte se "osnovna plača v višini minimalne plače". Minimalna plača je le zakonski določena meja minimuma že obračunane in izplačane plače, ki jo morate upoštevati. Pogodba vsebuje osnove za izračun kot osnovna plača, dodatki, stimulacije. Na osnovi teh podatkov obračunate PLAČO delavca in šele tedaj primerjate z višino minimalne plače, kot zakonsko določen minimum ter izplačate morebitno razliko do nje.
Minimalna plača ni sestavni del Pogodbe o zaposlitvi in je ne vpisujte.
Ne smete mi zameriti, spet sem "razpredla" in s tem odgovarjam na splošno. Vodi me pa želja, da prepričam ostale v to, kar je meni kristalno jasno in seveda pravilno.
LP
Minimalna plača ni sestavni del Pogodbe o zaposlitvi in je ne vpisujte.
Ne smete mi zameriti, spet sem "razpredla" in s tem odgovarjam na splošno. Vodi me pa želja, da prepričam ostale v to, kar je meni kristalno jasno in seveda pravilno.
LP