obračun plač /ne dodatek k plači/

Moderator: Mirko Zbačnik

metalica
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a metalica »

Poznam primer, ko so odgovornost poskušali preložiti na referenta pod izgovorom, da direktor podpisuje skupno maso plač, računovodja enako in je pač spregledal določeno nepravilnost, ker je pač masa plač ostala nespremenjena.
Kako bi se na koncu izteklo ne vem, ker se zadeva ni razpredla.
Pisno navodilo, hm... tega se pa vsak izogiba, posebej ko gre za kakšno nepravilnost.
LP
diana
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a diana »

Na kakšen način lahko pri s.p. povečajo osnovno bruto plačo, ki je kar dosti večja od izhodiščnih plač po KP? Konkretno frizerke-ena ima bruto plačo 156.482,00 SIT, tri pa 126.800,00 SIT, Sedaj bi jim povečala delodajalka vsaki 10.000 SIT neto. Ali se sklene aneks k pogodbi?

diana
metalica
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Aneks, če gre za trajno povečanje. Pa zakaj se obremenjujte s tem da je osnovna plača delavca dosti višja kot izhodiščna. Kaj je tako drugačnega pri s.p.? Prosim, naj mi kdo pove.
Da se večina drži obveznega minimuma mi je jasno, ne razumem zakaj je problem izplačati večjo plačo.
LP
diana
Računovodja
Računovodja

Hvala Metalica, no saj to me ravno zanima, zakaj bi bil problem povečati osnovno bruto plačo?

diana
kaltrzic
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a kaltrzic »

Problem je v tem, da davkar pri s.p. vrže iz stroškov znesek plač, ki presega tiste po kolektivni pogodbi. Ne vem, če je tako tudi pri družbah. Rešitev pa je enostavna: interni pravilnik o plačah, ki določa dodatke na izhodiščno plačo. Sprejem pravilnika swe vpiše v knjigo sklepov, tudi vse kasnejše spremembe in povečanja plač. Ali pa se vse to zapiše v delovno pogodbo, samo potem je ob vsaki spremembi treba pisati anekse.:???:
kaltrzic
Računovodja
Računovodja

Problem je v tem, da davkar pri s.p. vrže iz stroškov znesek plač, ki presega tiste po kolektivni pogodbi. Ne vem, če je tako tudi pri družbah. Rešitev pa je enostavna: interni pravilnik o plačah, ki določa dodatke na izhodiščno plačo. Sprejem pravilnika swe vpiše v knjigo sklepov, tudi vse kasnejše spremembe in povečanja plač. Ali pa se vse to zapiše v delovno pogodbo, samo potem je ob vsaki spremembi treba pisati anekse.:???:
metalica
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Želite povedati, da davkarija vrže razliko stroška plač, ki nima podlage, papirnato vojsko. Če akti, pravilniki obstajajo pa ni problem?
LP
kaltrzic
Računovodja
Računovodja

Tako je, to je (ali morda je bila) spet ena fora (samo nekaterih) davkarjev, da so stroške "ven metali". Pojasnilo menda izhaja iz (do sedaj veljavnega)Zakona o dohodnini in določa, da se plače delavcev priznajo kot strošek največ do višine, ki je določena v kolektivni pogodbi. Ker pa (mislim da) vsaka kolektivna pogodba tudi določa, da sestoji plača delavca iz osnovne plače in dodatkov (na delovno uspešnost, količino dela itd.), je določitev teh dodatkov v pristojnosti delodajalca, ampak mora biti ta volja izražena pismeno.
Sončen pozdrav Alena
zoa
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a zoa »

To da davkarji ven mečejo stroške povezane s plačami, ki so večje od 154... pa ne bo čisto držalo. Če je vse pravilno obračunano, davki in prispevki, dohodnina ... se ni zgodilo nič kar je govora na to temo, da bi davkarji vrgli ven. Pa je bil pregled knjig.
metalica
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Sedaj mi je bolj jasno. DURS ni problem, ga pa vedno znova izpostavljate kot edinega krivca.
Vsi tisti, ki bi radi obračunali večje plače naj si uredijo papirje, podlage za obračun le-teh pa bo o.k.
LP
diana
Računovodja
Računovodja

Metalica-se pravi anekse k pogodbam!

diana
metalica
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Ja, anekse, še bolje nove Pogodbe, če obstoječe "šepajo", naj bo urejeno. Itak obojno morate dati v podpis delodajalcem in delojemalcem. Pa vpišite BRUTO zneske, izogibajte se "osnovna plača v višini minimalne plače". Minimalna plača je le zakonski določena meja minimuma že obračunane in izplačane plače, ki jo morate upoštevati. Pogodba vsebuje osnove za izračun kot osnovna plača, dodatki, stimulacije. Na osnovi teh podatkov obračunate PLAČO delavca in šele tedaj primerjate z višino minimalne plače, kot zakonsko določen minimum ter izplačate morebitno razliko do nje.
Minimalna plača ni sestavni del Pogodbe o zaposlitvi in je ne vpisujte.
Ne smete mi zameriti, spet sem "razpredla" in s tem odgovarjam na splošno. Vodi me pa želja, da prepričam ostale v to, kar je meni kristalno jasno in seveda pravilno.
LP
Odgovori