Nagrada zaposlenim

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Taja2
Računovodja
Računovodja
Kraj: Maribor

Nagrada zaposlenim

Odgovor Napisal/-a Taja2 »

V podjetju bi radi ob obletnici podjetja izplačali vsem zaposlenim nagrado.
Se obračun naredi enako kot regres za letni dopust? Mislim namreč, da se
plača samo dohodnina. Razmišljam pravilno?
Lep dan!
jambolaja
Nadračunovodja
Nadračunovodja
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a jambolaja »

Ne, vsi prispevki gredo od tega.
Taja2
Računovodja
Računovodja
Kraj: Maribor

Odgovor Napisal/-a Taja2 »

Zakaj? Saj to ne bo nagrada v višini osebnega dohodka. To bo mogoče bruto 10,00 € na posamezno leto dela. No, jaz sem razmišljala, da bi se ta nagrada dala kot nagrada, ki jo lahko vsak dobi (npr. pri pravilni rešitvi križanke je denarna nagrada, pa se tudi plača samo dohodnina). Ne vem, prvič se srečujem s tem primerom in mi ni čisto vse jasno.
Lep dan!
jambolaja
Nadračunovodja
Nadračunovodja
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a jambolaja »

Počakajte na še kakšno mnenje. Vendar mislim, da se ne motim, ker gre za prihodke vezane na delovno razmerje. V določenih primerih se ne plača davek na izplačane plače, vse ostalo pa.
Razlog pa je logičen, kmalu bi si vsi izplačevali nagrade in nič ne bi šlo za prispevke. Če pa so res male do 42eur, glej spodnji člen
Zdoh-2 108. člen (davčna osnova za druge dohodke)
(1) Davčna osnova je doseženi dohodek, če ni s tem zakonom za posamezno vrsto dohodka drugače določeno.
(2) V davčno osnovo se ne všteva posameznega darila, če njegova vrednost ne presega 42 eurov oziroma če skupna vrednost vseh daril, prejetih v davčnem letu od istega darovalca, ne presega 84 eurov.
(3) V davčno osnovo se ne všteva dobitka v nagradnih igrah, ki niso igre na srečo, kjer je potrebno določeno znanje, spretnost ali naključje, če vrednost dobitka ne presega 42 eurov.
Odgovori