Ddv srbija

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
polona12
Začetnik
Začetnik

Ddv srbija

Odgovor Napisal/-a polona12 »

V Srbiji smo Srbskemu podjetju opravili popravilo stroja.Ali jim na računu obračunam 20 % DDV ?

Hvala za odgovor in lep dan vam želim.
tatjanaa
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: Primorska

Odgovor Napisal/-a tatjanaa »

tudi jaz imam problem na to temo. podjetje opravi servisne storitve v ITA, vendar fizični osebi, kako je z ddv??? če je podjetje vem, kaj storiti vendar pri fizični, a mu lahko poračunamo ddv???

hvala

tatjana
marea
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Odgovor Napisal/-a marea »

Polona 12: 28.člen ZDDV določa, da je kraj opravljanja storitev kraj, kjer so storitve dejansko opravljene. Sem sodijo udi storitve na premičninah (28.člen, točka c), zato menim, da je v vašem primeru potrebno izstaviti račun brez obračunanega DDV.

Tatjanaa, Moje mnenje je, da bi se v vašem primeru slovensko podjetje, ki opravi delo na premičnini v Italiji moralo registrirati za namene DDV v Italiji in obračunati italijanski DDV.

Lp
marea
tatjanaa
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: Primorska

Odgovor Napisal/-a tatjanaa »

hvala za odgovor. saj se mi je zdelo, da mora biti tako. a mogoče kdo ve kam me vsmerit, da si to preberem glede pridobitve ID- ITA, kakšen je postopek.

hvala
tatjana
valerym
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a valerym »

Pozdravljeni!

Že cel dan se mučim z tem ddv in končno sem našla nekaj podobnega, ki me muči.

Marea Poloni 12 ste odgovorili na njeno vprašanje, da je storitev opravljena na ozemlju tretjih držav oproščena ddv po točki c 28. člena ZDD-1.
Jaz imam pa primer, ko je bila naša storitev (servis stroja) opravljena v BIH za naročnika iz Hrvaške. Tako, da moramo izstaviti račun Hvaškemu podjetju.
Ali lahko tukaj upoštevam isti člen ZDDV-1?

Hvala za odgovor!

Valerija
marea
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Moje mnenje je, da vaša storitev ni podvržena slovenskemu DDV, saj je storitev bila opravljena v BIH. Ker pa ste za hrvaškega naročnika opravili soritev v BIH je moje mnenje, da bi ta storitev morala biti obdavčena v BIH in bi se najverjetneje morali pozanimati kakšna je zakonodaja glede tega pri njih.

To je le moje mnenje. Upam, da se bo še kdo oglasil.

Lp
marea
valerym
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a valerym »

Na kakšen način pa obračunamo Bosanski davek????
Mi ni najbolj jasno?!

Hvala za odgovor.

Lep ponedeljkov pozdrav
Valerija
marea
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Moje razmišljanje je sledeče: Storitev je bila opravljena v BiH, kjer bi moral teoretično biti plačan DDV. Ker je naročnik hrvaško podjetje ne morete prevaliti davčnega bremena nanj, zato je moje mnenje, da bi se glede tega morali pozanimati o lokalni zakonodaji v BiH. Morda pa razmišljam napačno in me bo kdo popravil.

Lp
marea
Odgovori