porodniški dopust
Moderator: Mirko Zbačnik
porodniški dopust
21.februarja 2008 nastopim porodniški dopust, vendar me zaradi zdravstvenega stanja pošiljajo na bolniško. Pred bolniško bom izkoristila še dopust, kar pomeni da z bolniško nastopim zadnjega novembra 2007. Ali mi pripada dopust za leto 2008 ne glede na to, da bom 2 meseca in pol na bolniški in takoj nastopila porodniško?
Za leto 2008 vam pripada celotni dopust, ki pa ga morate do 31.12.2008 izkoristiti najmanj 14 dni, preostali dopust pa lahko prenesete v leto 2009 in ga izkoristite najmanj do 30.6.2008.
Iz vaših podatkov sledi, da boste na porodniškem dopustu/oziroma na starševskem dopustu nekje do februarja 2009, zato ne boste mogli izkoristiti najmanj 14 dni dopusta v letu 2008. Tako vam bo ostala možnost koriščenja le preostalega dopusta in to do 30.6.2009.
LP
Iz vaših podatkov sledi, da boste na porodniškem dopustu/oziroma na starševskem dopustu nekje do februarja 2009, zato ne boste mogli izkoristiti najmanj 14 dni dopusta v letu 2008. Tako vam bo ostala možnost koriščenja le preostalega dopusta in to do 30.6.2009.
LP
Če vam je zdravnik (ginekolog) predlagal bolniško za čas do koriščenja porodniškega dopusta, je verjetno že vedel zakaj. Verjetno se ne bo strinjal s tem, da prekinete z bolniško, nadaljujete z dopustom in nato s porodniškim dopustom. Kolikor pa se s tem strinja in vam prekine bolniško, vi pa se dogovorite s svojim delodajalcem za koriščenje 14 dni dopusta, potem je ta vaš predlog tudi izvedljiv.
Kar se tiče pravice do dopusta in njegovo koriščenje - poglejte v Zakon o delovnih razmerjih ter se seznanite s svojimi pravicami ter hkrati tudi pravicami in obveznostmi delodajalca.
LP
Kar se tiče pravice do dopusta in njegovo koriščenje - poglejte v Zakon o delovnih razmerjih ter se seznanite s svojimi pravicami ter hkrati tudi pravicami in obveznostmi delodajalca.
LP
Spoštovana, strinjam se z vsemi odgovori na vaše vprašanje o koriščenju dopusta v letu 2008 ob nastopu bolniške in končno porodniške odsotnosti, vendar iz mojih dejanskih izkušenj, vam svetujem, da se v zvezi nastopa vaše bolniške predhodno sporazumete s svojim delodajalcem, glede izrabe dopusta za leto 2008 in morebiti, če vam je kaj ostalo neporabljeno v letu 2007. Morebitni neporabljeni dopust iz 2007 bi izkoristila v dogovoru z delodajalcem takoj, oz. pred nastopom bolniškega staleža, 14 dni dopusta 2008 bi nastopila takoj v januarju 2008. Priporočam vam, da svoje pravice z delodajalcem urejate v pisni obliki ( vloga za koriščenje dopusta ) prav tako naj vam delodajalec v pisni obliki odobri porabo letnega dopusta za 2007 in 2008. Ko zadevo uredite z delodajalcem , stopite do lečečega zdravnika in mu predložite plan izrabe letnega dopusta in primerno k temu naj z vami skupaj ureja potreben nastop bolniškega staleža. Naj vas še opozorim, da je delodajalec dolžan spoštovati tudi ZDR v odlomku Varstvo delavcev zaradi nosečnosti in starševstva od 187. člena do vključno 193. člena zakona. Želim vam veliko uspeha pri uveljavitvi vaših pravic , veliko sreče in LP - TITA !
hvala vsem, ki mi pomagate. Prebrala sem zakone in naredila bom tako kot je predlagala Tita- pogovorila se bom z delodajalcem, čeprav on je bil že obveščen glede nosečnosti in da me pošiljajo na bolniško (že mesec dni, vendar ker še ni nadomeščanja zame sem jim rekla da bom poskusila ostati še največ 3 tedne).
Lp
Lp
inika
mogoče me boste napadli, samo ne vidim razloga zakaj bi nekdo šel iz bolniške na dopust? tako in tako ste doma, imate plačo.... Razlika za vas je samo 10% plače. Delodajalec pa če ste na bolniški, ki je po 30. delovnem dnevu na breme države, z vami nima nobenega stroška. če greste na dopust pa vas mora on plačevati. Res ne vidim smisla. A ni dovolj, da boste doma več kot eno leto? vam tistih 14 dni dopusta res toliko pomeni?
Zakonsko je možno koristiti dopust, toda če ste z delodajalcem v dobrih odnosih, potem bi jaz raje malo bolj na debelo pogoltnila in pozabila na možnost koriščenja dopusta.
Zakonsko je možno koristiti dopust, toda če ste z delodajalcem v dobrih odnosih, potem bi jaz raje malo bolj na debelo pogoltnila in pozabila na možnost koriščenja dopusta.
Lep pozdrav
Branka
Branka