Kaj nihče ne ve???
1. V najem bi italijanski družbi dali osebno vozilo. Ita družba ima ID številko. Vozilo se bo uporabljalo večino v Italiji. Je pa naše osnovno sredstvo. Kako je z DDV? Ali moramo obračunati DDV? (mislim, da ne...)
2. Kaj pa če isto vozilo damo v najem italijanski fizični osebi brez ID številke. Vozilo bi se prav tako uporabljalo v Italiji. Kaj pa je zdaj z DDVjem???
Hvala za kakršenkoli namig.
Najem vozila in DDV
Moderator: Mirko Zbačnik
Jaz berem 29. člen: "Če se g) storitve dajanja premičnin v najem, razen vseh vrst prevoznih sredstev opravijo za naročnika s sedežem zunaj Skupnosti ali za davčnega zavezanca s sedežem v drugi državi članici, je kraj opravljanja storitev kraj, kjer ima naročnik sedež svoje dejavnosti ali ima stalno poslovno enoto, za katero je storitev opravljena, oziroma če takega kraja ni, kraj, kjer ima stalno prebivališče ali običajno prebiva.
in
(4) Minister, pristojen za finance, lahko z namenom izogibanja dvojnemu obdavčevanju, neobdavčevanju ali izkrivljanju konkurence določi, da se pri storitvah iz prvega odstavka tega člena in pri dajanju prevoznih sredstev v najem, za kraj opravljene storitve šteje kraj, kjer se storitev dejansko uporabi in uživa.
In si ne znam tolmačit, zakaj je iz g) izuzeta razen prevoznih sredstev, potem pa pod 4. napisano, da lahko minister določi drugače. Kaj to pomeni? Da so storitve najema obdavčene v SLO ali v tujini dokler minister ne predpiše, da so v SLO??
Hvala.
in
(4) Minister, pristojen za finance, lahko z namenom izogibanja dvojnemu obdavčevanju, neobdavčevanju ali izkrivljanju konkurence določi, da se pri storitvah iz prvega odstavka tega člena in pri dajanju prevoznih sredstev v najem, za kraj opravljene storitve šteje kraj, kjer se storitev dejansko uporabi in uživa.
In si ne znam tolmačit, zakaj je iz g) izuzeta razen prevoznih sredstev, potem pa pod 4. napisano, da lahko minister določi drugače. Kaj to pomeni? Da so storitve najema obdavčene v SLO ali v tujini dokler minister ne predpiše, da so v SLO??
Hvala.
Jaz razumem, da za dajanje prevoznih sredstev v najem 29.člena ZDDV-1 ne moremo uporabiti, ker te storitve izključuje. Pravilnik pa jih v 29.členu vključuje vednar se navezuje na storitve ki se uživajo v Sloveniji oz. zunaj skupnosti.
Preberite si tudi pojasnilo DURS na to temo iz meseca februarja letošnjega leta Pojasnilo DURS, št. 4230-68/2007, 6. 2. 2007. Novejše pojasnilo na to tematiko mi ni poznano.
Lp
Preberite si tudi pojasnilo DURS na to temo iz meseca februarja letošnjega leta Pojasnilo DURS, št. 4230-68/2007, 6. 2. 2007. Novejše pojasnilo na to tematiko mi ni poznano.
Lp
marea