Prvič se ukvarjam s poslovanjem trgovine (sin začel s prodajo računalniških delov), pa ne vem če razmišljam prav.
Dele za računalnik prodaja po blagajni, izpiše račun in ga da kupcu, sebi pa ne, pravi, da je teh računov preveč in da je papir predrag, jaz pa lahko knjižim na osnovi izpisa "Pregled izdanih računov-blagajna" skupni znesek (vidna je osnova in ddv) za cel mesec. Saj res, da jaz lahko skupni promet knjižim v GK in v davčno kot kupci na drobno (100/762,260), vendar se mi zdi, da to ni pravilno!
Kdo ima prav, jaz ali sin? Hvala za pomoč!
blagajna-trgovina
Moderator: Mirko Zbačnik
-
zakladničarka
- Računovodja

- Kraj: Slovenija
Pri prodaji končnim kupcem knjižite v davčno knjigo skupen znesek dnevnih iztržkov za vsak dan posebej, ne pa vsak račun posebej in ne skupen znesek za cel mesec.
Vendar kolikor vem bi sebi morali shraniti kopijo vsakega blagajniškega računa na dvojnik-trak.
Če ima sin d.o.o. morate za vsak dan narediti tudi blagajno (prejemek, izdatek, dnevnik).
Vendar kolikor vem bi sebi morali shraniti kopijo vsakega blagajniškega računa na dvojnik-trak.
Če ima sin d.o.o. morate za vsak dan narediti tudi blagajno (prejemek, izdatek, dnevnik).
Če je blagajna računalniška in se lahko kadarkoli izpiše katerikoli račun za nazaj, potem trak-dvojnik ni potreben. Pomembno je le, da lahko inšpektorju ob obisku izpišete kopijo računa, ki jo zahteva. Je pa tudi dejansko tako, da se na tistih kopijah računov, ki smo jih včasih hranili (ko so bile še navadne blagajne), po dveh, treh letih nič ne vidi. Hranili smo jih pa 10 let.
Knjižite dnevni inkaso. Podlaga za knjiženje je zaključni izpis ob koncu dneva. Če je d.o.o. naredite kot je napisal Grah.
Lp
Knjižite dnevni inkaso. Podlaga za knjiženje je zaključni izpis ob koncu dneva. Če je d.o.o. naredite kot je napisal Grah.
Lp
DECO
-
zakladničarka
- Računovodja

- Kraj: Slovenija
Ja, blagajna je računalniška in račun lahko izpiše za nazaj, saj tako pravi. Sicer sin ima s.p. in mislim, da ni potrebno voditi blagajniški dnevnik, vendar mi je prav slabo ko vidim koliko je knjiženja.
Grah, ali dnevne iztržke knjižim tako kot sem napisala k100/762,260 in v davčno knjigo napišem "dnevni iztržek po blagajni" ali prodaja končnem kupcu.
Hvala vam za pomoč!
Grah, ali dnevne iztržke knjižim tako kot sem napisala k100/762,260 in v davčno knjigo napišem "dnevni iztržek po blagajni" ali prodaja končnem kupcu.
Hvala vam za pomoč!
Lahko knjižite tudi npr. 1203/kupci-končni/ na debetu, na kreditu tako kot ste napisali ali pa debet 9200. Kto 1000 se mi ne zdi tako smiselen, sploh pa zato, ker imate s.p.
A se v davčno knjigo ne sme vpisovati vsak račun posebej? Jaz moram pisati vsakega posebej, ker so vmes tako končni potrošniki kot davčni zavezanci in to ne morem mešati, ker bi bilo narobe na ddv-o obrazcu.Sicer sem slišala, da bo s 1.1.2008 spremenjen in da bo to dvoje skupaj. A kdo ve kakšno podrobnost v zvezi s tem?
V GLK pa knjižim skupno mesečni gotovinski promet.
Lepo se imejte.
A se v davčno knjigo ne sme vpisovati vsak račun posebej? Jaz moram pisati vsakega posebej, ker so vmes tako končni potrošniki kot davčni zavezanci in to ne morem mešati, ker bi bilo narobe na ddv-o obrazcu.Sicer sem slišala, da bo s 1.1.2008 spremenjen in da bo to dvoje skupaj. A kdo ve kakšno podrobnost v zvezi s tem?
V GLK pa knjižim skupno mesečni gotovinski promet.
Lepo se imejte.
Lepo vas pozdravljam.
Bodi zmeren na vseh področjih, tudi v zmernosti. Oskar Wilde
Bodi zmeren na vseh področjih, tudi v zmernosti. Oskar Wilde
V davčno knjigo jih vnesete kot "končni kupci" zbirno za vsak dan posebej, v kolikor so bili med njimi tudi računi izdani pravnim osebam jih morate vnesti po pravni osebi - to pomeni, da odštejete od končnih kupcev.
V davčno knjigo lahko vnašate vsak račun posebej, vendar je tega za trgovine v maloprodaji verjetno preveč-edino, če vam program omogoča na podlagi blagajne izpis davčne knjige.
Mi knjižimo gotovinsko prodajo pri s.p. 109/762,260. Gotovino sigurno polagate na poslovni račun za pokrivanje in plačevanje izdatkov, dobaviteljev, prispevkov .... in potem to knjižite 110/109.
V letu 2008 pa bo ugledala davčna knjiga in obrazec za DDV čisto drugače-res ne bo več potrebno posebej prikazovati končnih kupcev.
V davčno knjigo lahko vnašate vsak račun posebej, vendar je tega za trgovine v maloprodaji verjetno preveč-edino, če vam program omogoča na podlagi blagajne izpis davčne knjige.
Mi knjižimo gotovinsko prodajo pri s.p. 109/762,260. Gotovino sigurno polagate na poslovni račun za pokrivanje in plačevanje izdatkov, dobaviteljev, prispevkov .... in potem to knjižite 110/109.
V letu 2008 pa bo ugledala davčna knjiga in obrazec za DDV čisto drugače-res ne bo več potrebno posebej prikazovati končnih kupcev.