Turistična agencija!

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
nikitka
Nov član
Nov član
Kraj: LJUBLJANA

Turistična agencija!

Odgovor Napisal/-a nikitka »

Modreži,

prosim, če kdo izmed vas ve kje bi se dalo prebrati kaj več o knjiženju in obdavčenju pri turističnih agencijah, bom prešerno vesela z akakršnokoli informacijo, link, naslov...itd

Imam pa tudi konkretno vprašanje;

Kako se knjiži lastni aranžma?
Na eni strani imamo stroške(prevoz, nočitve, ....) na drugi strani pa prihodke od prodaje kart našim potnikom. Dobimo RVC (razliko v ceni) in ga obdavčimo? Ali poknjižimo cel prihodek(od kart) ali samo dejanski dobiček? In kako je s knjiženjem stroškov?

hvala za kakršenkoli odgovor, opazko :)))

THX, v slogi je moč ;)
Bee
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: Koper
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Bee »

Te turistične agencije pa so kar zakomplicirane. Moram priznat, da sem se tudi sama kar nekaj časa trudila, da sem jih razumela. Napisanega pa ni nikjer nič konkretnega in uporabnega - vsaj jaz nisem dobila.

Pri lastnem aranžmaju je prihodek samo RVC, ki je tudi obdavčen. Stroške vodite na posebnem kontu, ki ga kasneje z izdanim računom zaprete. Tako da mora biti saldo tega konta vedno nič. Vsaj tako delam jaz.

Pri nas je zelo zanimivo, saj se isto podjetje ukvarja z lastnimi aranžmaji, tujimi, pa še izlete ponuje, najeme bark in ladij za zabavo, najeme prostorov - apartmajev, skuterjev in koles za ogled mesta poleti,... pa še bi se našlo... Poleg tega pa imajo še trgovino. Izplačila fizičnim osebam, sobodajalecem, .... Skratka, vse in še malo več...

Vsekakor pri knjiženju ne moreš imeti možganov na off.
cvetka
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a cvetka »

Kaj pa vpišete v evidence DDV, samo RVC?

lep pozdrav
Sabina V
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a Sabina V »

Ja v evidenco DDV se vpiše le RVC
cvetka
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a cvetka »

Če povzamem:
-če TA sama organizira potovanje, vpiše v DDV-O prejete račune pod zap. 31 in DDV ne odbija, pri izdani računih pa vpiše samo doseženo RVC in ustrezen DDV (če ga zaračuna)

- če TA posreduje aranžmaje druge TA, pa vpiše v evidence DDV-o samo provizijo, prejeti računi in računi izdani potnikom pa se ne vpišejo.

lep pozdrav
Odgovori